Van a garázsban ezer éves neonfénycső 2 db a plafonon. Egy kapcsoló müködteti. Kb. 1 éve nem használtam. Ma bennt voltam sötétben a garázsban és azt vettem észre, hogy az egyik fénycső két vége kikapcsolt állapotban halványan világít. Mitől ?
"Csak az az érdekes hogy szerintem ez sorba van kötve"
Nincs sorbakötve.
"Ebből megy a vezeték az első neonra, ami nem dereng, teljesen sötét mindkét vége."
Az se mindegy hogy a fázis a folytóra megy, vagy a cső végére közvetlenül.
Helyes bekötés csak egyféle van, helytelen több. Meg aztán a csövön is múlik, hogy mennyi üzemóra van benne, a katód milyen állapotban van, stb.
#15, de igen, simán lehet sorbakötve. Régen igen elterjedt volt, hogy egy fojtóval két cső ment, csövenként külön gyújtóval. A négy vagy hat csöves amaturák is így voltak kötve. Ha bekapcsolás előtt kivettél egy gyújtót, akkor kettő fénycső nem kapcsolt be.
A másik okosnak, aki azt írta hogy a gyújtó megszakítja az áramkört.
Nem, nem szakítja meg. A gyújtó a fénycső két vége közé van kötve a két izzószál egy-egy pontjára. Az izzószálak másik pontjaira jön a betáp, a kapcsolt ágban egy soros fojtóval. Bekapcsoláskor a parázsfény a gyújtóban melegíti a bimetált, ami egy-két másodperc múlva záródik, viszonylag nagy áram indul meg, amitől az izzószálak felizzanak kb. halvány vörösizzásig (segítve az elektronemissziót), amikor a bimetál kinyit, a soros fojtó indukciója által keletkező feszültségcsúcstól begyújt a fénycső, ionizálódik a benne lévő higanygőz, és a keletkező UV sugárzást az üveg belső felületén lévő fénypor fénnyé alakítja. Lehetett látni olyan lámpatesteket, amikben nem cserélték ki az összeégett gyújtót, azok szépen narancssárgán világítottak mindkét végükön, ameddig el nem égett a nem erre méretezett izzószál.
#18 Mieőtt írsz, tanulj meg olvasni.
A kérdező azt írta, hogy kikapcsolt állapotban, Verstehen?
Annak pedig az az oka, hogy a nullát szakítja a kapcsoló.
De ha a nullát szakírja a kapcsoló akkor sem kellene világítania, mert a gyújtópatronon - ha nincs összeégve - nem szabadna átfolyni áramnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!