A Mikrónak tényleg lehet valami negatív hatása az ételre, vagy ez csak mítosz?
Van egykét ismerősöm akik nem használnak mikrót mert "megváltoztatja az étel szerkezetét" "kiöli belőle a hasznos dolgokat"
Van ezeknek bármi alapja? :D
Legalább 15 éve használok mikrót és még élek. :D
Lehet vannak komolyabb dolgok is, ami ártalmasabb az egészségre, mint pl a mikró, amiről nem is tudsz.
Ilyen pl a kohósalak a régebbi épületekben, házakban, ami sugároz. Megtalálható a falakban, födémben, aljzatban, stb. :)
Kezdjük átgondolni.
Mitól meleg valami? Mi az a hő?
Az alapokat nem írnám le, itt van összefoglalva: [link]
Ami a lényeg szerintem: a mikró egy specifikus hullámhosszon dolgozik (2,4 GHz), ami szinte kizárólagosan a vízmolekulákra hat. Tehát másképpen viselkednek a mikróban a nagyobb, és másképpen az alacsony folyadéktartalmű dolgok, másképpen melegednek.
Az alap az, hogy az, hogy amiben kevés víz van, az elég jól átengedi a sugárzás ezen fajtáját, amiben több, az jól elnyeli (és nem fém, mert az meg részben visszaveri, részben örvényáramok indukálódhatnak benne, de ez más téma).
Szóval az elnyelődött energia pedig műr az anyagon belül ugyanolyan hűátadással terjed mint az infra esetében.
A fagyott bukta kiolvasztás igényelhet némi tapasztalatot e téren, mert másként leégetheti a nyelved a forró lekvár. :)
A mikrohullámú sugárzás áthatol a bukta tésztáján szinte zavartalanul, odaér a lekvárhoz aminek a nagy része víz, és elnyelődik benne szinte maradéktalanul.
Ez az oka a forró lekvárnak.
A hagyományos sütőben viszont nincs ilyen, ott az infrával csak felületi elnyelődés van, és az anyagon belüli hőátadás. Azaz ott először a bukta külseje lesz forró, és lehet hogy a lekvár fagyos maradhat.
Mindkét esetben lehet "túladagolás". A hagyományos sütőnél már ismerjük, mivel szinte minden szén alapú amit eszünk, kellő elnyelt sugárzás után az anyagszerkezet elkezd megváltozni, nem csoda hogy szénné ég. :)
A mikró mivel csak a vizet rezgeti, előbb elkezd szétfőni, aztán kiszáradni benne a kaja, és ha még képes energiát elnyelni, a végén itt is szén az eredmény, csak itt előbb intenzívebb gözképződés zajlik le
Sokat lehetne még írni róluk, de talán majd máskor ...
Még egy dolgot szerettem volna megemlíteni, ami nem a kajához kapcsolódik, de talán ez az alapja a misztifikálásnak. Az infrát a testünk képes érzékszervileg detektálni. A mikrohullámú tartományt nem.
Érzékszervileg tapasztalható az infra jelenléte, erőssége, stb. A mikrohullámú tartomány nem. Csak elnyelt dózistól függően a káros hatása, inkább utólag.
A gázon / mikróban / induktív lapon más a takarmány íze. Ezt érzem, mások meg tagadják.
A "kiöli belőle a hasznos dolgokat" jelenség a hőmérséklet növelésével függ össze. Ha van kiölnivaló :)
"Utolsó, és melyik jobb ízre?"
A túrós tésztát gázon jó melegíteni.
De van oka hogy miért. A lábas aljával érintkező karamellizálódó részek miatt. Én mindig azt szerettem felkapargatni, ami már ropogott, az illata is egész más mikor kezd odakapni ...
6# és mi eszik takarmányt?
és hogyan tudja megmelegiteni?
"tényleg lehet valami negatív hatása az ételre, vagy ez csak mítosz?"
igen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!