Kávéfőzőgép-csere előtt állunk. Olyan kellene, ami 1 adagot is le tud főzni. Ki mit ajánl? Tapasztalatok?
Kompletten 1 személyes kávéfőző csak kotyogósban és kapszulásban van, a porral működő gépek mind legalább 2 személyes szűrővel vannak! Megiszod később, vagy ha nem szereted a melegített kávét, akkor a szűrőbe is csak a felét tedd, na meg a vizet is eleve a csészével kimérve!
Ha jó erős és krémes/habos igazi presszókávét akarsz, tehát nagynyomású (min. 15 bar) gépet, minél olcsóbban, akkor ezt a Sencort ajánlom figyelmedbe:
Nagynyomású, kis luxusként csészeelőmelegítő is van rajta, ráadásul még vízkőmentesítő is, hogy ebből se legyen gond, és mindez már 25 ezertől - brutálisan jó az ár-érték aránya!
12. "Kompletten 1 személyes kávéfőző csak kotyogósban és kapszulásban van, a porral működő gépek mind legalább 2 személyes szűrővel vannak!"
Ez nem igaz, ne kiabálj... Még te is olyat linkeltél, amihez 2 db szűrőt mellékelnek, egy szimpla és dupla. Azaz 7 / 14 gramm standard töltet általában. Ilyen típus, ehhez hasonló konstrukció pedig nagyon sok van, LIDL Silvercrest stb., ezzel a kínai egyforma szűrőtartó karral (bár lehet, a németektől másolták még régen, mindegy):
Csészemelegítés... vicc. Igazán nem is értem, az ínyencek melegítgetik a csészét, engem "hidegen hagy" ilyen bohóckodás. De amikor bekapcsolod a gépet, az nem sokat ér, ezeknél.
Egyébként én személyesen utálom, hogy a magyarban 1 személyes, 2 személyes stb., neveket használnak ezekre. Mi az hogy 2 személyes? Én egy személyben megiszok egyszerre egy dupla espresso adagot is (14 gramm őrleményből). Szabványosan háromszoros víz menne hozzá (42 ml), de kinek, hogy...
Nem _____porkávé_____! Őrölt kávé.
Ezek ilyen fogalmi rugózások, valaki mondhatja trollkodásnak, de szerintem ami hülyeség, az hülyeség... Mint ahogy négyzetet kockának nevezni is hülyeség.
Illetve lehet 3-4 szeres is.
7g őrlemény, 25 ml a standard espresso elvileg, de az egyéni ízlés módosíthatja.
18:
Ismerem a konstrukciót, nekem is van egy hasonló:
De ezekből van sokféle (szinte ugyanaz, formai eltérésekkel), 20 ezer is körül látni néha.
Magam részéről jól ki tudtam használni, viszont a hőmérő nagy segítség szerintem a bojler megfigyeléséhez, hogy mikor indítsuk a lefőzést. A fűtés ezeknél egyszerű hőkapcsolós (bimetálos) vezérlésű, azaz hiszterézise van, ahogy be-ki kapcsol, hullámzó a hőmérséklet, főleg az első fél órában, amikor általában dolgozunk vele.
Meg a szokásos tökölések:
- Előbb az üres kart forró vízzel átöblíteni, hogy átmelegedjen, ezzel együtt a bojlerből az állott víz is kimenjen.
- Utána betöltés, lefőzés.
- Zacc ki, szűrőt ismét átnyomatom forró vízzel, mert jobban szeretem tisztán tartani.
- Gép alsó részét (kifolyó szűrő) letörölgetni szivaccsal, a maradványokat eltávolítani.
Erre untam rá naponta többször és átálltam automatára. De nem elriasztani akarok senkit, ha például valaki csak reggel egyszer szórakozik vele, nem olyan vészes.
Vízkőoldás is szükséges időnként, noha én reverz ozmózis vízzel használom, így ez a része kimarad legalább.
"Előbb az üres kart forró vízzel átöblíteni, hogy átmelegedjen, ezzel együtt a bojlerből az állott víz is kimenjen."
A kart eleve fel kell tenni, hogy vele együtt melegedjen az egész gép. A forró vízzel átöblítés nem fog hőstabil állapotot adni (bár a semminél tényleg jobb).
A bojlerben lévő vízet elvi szinten nem kell kinyomatni, csak ha olyan a gép, hogy túlfűti a vízet, ilyenkor van szükség a néhány másodperces hőcsapolásra. Van olyan trükk is, hogy megvárják, ameddig két ciklus között ismét felgyullad a fűtés LED-je (vagy kialszik, melyik gépnél hogyan) és olyankor csapolnak, mert ilyenkor csapolás közben is megy a fűtés, ezért kevésbé fog leesni a hőfok abban a 25-30 mp.-ben, ameddig a csapolás zajlik. Ezt mindegyik gépnél egyedileg kell kitapasztalni, hogy hogyan a legjobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!