Hogyan lehet szabályozni egy villanymotor fordulatszámát?
Lehet, hogy inkább a barkács témakörbe illene a kérdés, nem tudom...
A lényeg, hogy gondolkozom valami ilyesmi szalagos köszörű beszerzésén:
Sok ilyen van, egy kaptafára készülnek, nem valami profi cuccok, de nekem elég lenne, ami ennél jobb az sajnos 10-szer ennyibe kerül...
Az egyetlen gond, hogy ez nekem gyors. 4 pólusú motorral meg nem csinálnak ilyet, az összes ilyen gép 2800-at forog.
Ha vennék hozzá egy ilyet:
az megoldaná a problémámat?
"akkor mi jó?"
Különböző működési elvű motorok fordulatát különböző módszerrel lehet módosítani elektronikus úton.
Ahogy a 2-es válaszoló azt már leírta.
Ha ez egy fázisú rövidre zárt forgórészű segédfázisos aszinkron motor, akkor ilyen motorhoz való frekvenciaváltóval lehet szabályozni.
Ennek a motornak a forgási sebessége a póluspárok számától (ami adott ugye) és a frekvenciától függ.
Létezik ilyen de nem hiszem hogy venni fogsz, mert drágább lenne mint az egész köszörű úgy ahogy van.
Amit linkeltél az meg 99% hogy egy triac-os fázisszög vezérléssel működő szabályzó ami a motorra jutó feszültséget és így a rajta átfolyó áramot szabályozza. Ez kefés motorokhoz jó, mert azok fordulatszáma nem a frekvenciától függ.
Ennél kimerítőbb választ annyi információ alapján amennyit közöltél, nem tudok adni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!