Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Csinált már valaki hasonlót ?

Csinált már valaki hasonlót ?

Figyelt kérdés
Arra gondoltam hogy csinálok egy fan coil szerűséget amiben úgy keringetném a vizet, hogy a talajba leások egy zárt vízzel teli hordót amibe egy rézcső spirált teszek. Mivel 2 méteren állandóan hüvös a talaj visszalehűtené a vizet amit a rézcsőben keringetnék egy kis szivattyúval. A fan colit meg egy autó hűtő radiátorából készíteném el. 😃 szerintetek ? Egy zseni vagyok. 😂🤣

2021. jún. 24. 23:15
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Csináld, kíváncsi vagyok az eredményre :)
2021. jún. 24. 23:22
 2/14 anonim ***** válasza:
84%

Működni működik, de a hatákonysága kérdéses!

Száításokkal és/vagy tapasztalati értékekkel kéne igazolni, hogy oké a dolog!

Én is gondolkodtam ezen, még ásnom sem kellene mert a ház alatt van szuterén és ott frankó hűvös van...

2021. jún. 24. 23:33
 3/14 A kérdező kommentje:

Talajkollektorral is jó lehetne.

Igen a hatékonysága biztosan gyenge lenne. De ha egésznap meg csak a szuvattyú fogyasztana. Így talán érne valamit. 5 fokkal kevesebb is sokat számítana 😆 30 fok van a házban.

2021. jún. 24. 23:54
 4/14 anonim ***** válasza:
0%
Fizika egyes. Ülj le.
2021. jún. 25. 00:06
 5/14 anonim ***** válasza:

Egy hordónyi hideg víz nagyon gyorsan felmelegedne ebben a rendszerben, és mivel ügyesen elszigetelted a fahordóval a kissé hűvösebb környezetétől, ezért ott remekül akadályozva lenne a hőcsere.

Ha közvetlenül egy nagyfelületű, ennélfogva nagy hőátadási képességű hűtőbordát ásnál le a talajba, akkor sem lenne valószínűleg sokkal jobb a helyzet, mert a környező talaj hamar átmelegedne tőle, de onnan már nem nagyon tudna tovább elvezetődni a hulladékhő.

Sajnos (vagy nem sajnos) a legjobb megoldás még mindig a termodinamikai hőszivattyú, azaz ebben az esetben a klímaberendezés, amely a szoba hőjét halmazállapot-változással (és nem csak pusztán a közeg hőmérsékletének növelésével! - fizika, általános iskola) elvonja, majd ezt fordított folyamattal odakint, a kültéri egységben leadja, és ezt a körfolyamatot újra és újra ismételni képes.

(Mellesleg a hűtőszekrényed is ugyanezt csinálja, belül hűt, ehhez szükségszerűen kívül fűt; szóval tudd, hogy a konyhában üzemeltetsz így a harminc fokban egy elektromos beltéri lakásfűtő berendezést.)

[link]

2021. jún. 25. 02:54
 6/14 anonim ***** válasza:
94%

A legegyszerűbb hőelvonó "gép", amit megcsináljatsz otthon: fogsz egy spriccelős vízporlasztós viráglocsolót, megtöltöd vízzel, és időnként átspricceled vele a bőröd, hajad, ruhádat. A víz elpárolgása, azaz a halmazállapot-változással járó hőelvonás, mit ad isten, hűti a bőrödet. Csoda!!! Működik a termodinamika még ilyenkor is.

Persze itt már nem lesz körfolyamat, magadnak kell újra és újra bespriccelned magadat vele. Vagy ha van egy szolgád, akkor annak. Esetleg megfizethetsz egy közmunkást, hogy csinálja neked. Vagy szerkeszthetsz egy ügyes időzítős automatát.

2021. jún. 25. 03:01
 7/14 anonim ***** válasza:

Az ötlet nem rossz, a gyakorlatban is alkalmazzák. Csak az arány más egy kissé:

[link]

[link]

[link]

Ja, és mindenképpen alkalmaznak a hűtőgépéhez hasonló megoldást, mert szimplán a víz áramoltatása nem okoz jelentős hőcserét, pár fok eltéréssel. Pl. nálam a klíma hogy hűteni tudja a szoba levegőjét, kb. 10 fokos levegőt fúj le a hőcserélőről, ami valószínűleg ettől jóval hidegebb. Ekkora külömbséget simán víz áramoltatással nem tudsz elérni.

2021. jún. 25. 06:17
 8/14 anonim ***** válasza:
Ha van kut csináld azzal. Nálam a kutyaol van így hűtve 1m3 puffer tartály estére felmelegszik hajnalban kiontozi az öntöző rendszer így baromi szép kertünk van és hideg kutyaolunk :)
2021. jún. 25. 08:29
 9/14 anonim ***** válasza:

HAsonlón én is gondolkoztam már.

Az ásott kútban nagyon jó hideb a víz, kb 12-13 fok.

Ha ugyan olyan radiátorokat szerelnék fel mint a fűtéshez akkor abbe bele vezetni a hideg vizet és hűtené a lakást.

Itt az lenne a kérdés hogy mekkora radiátor kellene .

Akkora mint fűtéshez vagy kisebb, esetleg nagyobb hogy megfelelő fokra le hüljön a lakás.

Utána ennek se lenne szinte semmi költsége csak a szivattyú amennyi áramot fogyaszt.

2021. jún. 25. 14:02
 10/14 A kérdező kommentje:
#5 fém hórdóval csináltam folna.
2021. jún. 27. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!