Szeretnék otthonra kávéfőzőgépet venni, amivel espressot tudok lefőzni. Milyen árkategóriában kell, hogy gondolkodjak?
Valamint milyen szempontokat nézzek? Az, hogy párnás vagy kapszulás, teljesen mindegy. A hosszú kávét nem szeretem(ezért csak kifejezetten presszó gép érdekel) és szeretem, ha a presszó kicsit habos.
Volt aki csak legyintett és kotyogóst javasolt: "tömjem meg jól" mondták..
Hát nem is tudom..
Javaslatok?
A válaszokat előre is köszönöm!
#6-os, a baristák biztos nem a kotyogóst preferálják :) Ezt mint barista mondom.
Egy valóban jó presszó gép 100e fölött kezdődik, de inkább 200.
Amit a kérdező keres, az egy minimum 15 baros karos presszógép. Természetesen nagyon széles a kínálat, mind árban mind minőségben (gép minősége és a főzött kávé minősége), mint a szerkentyűk tudásában. Az aldis karos kávéfőzőt volt szerencsém kipróbálni, teljesen elfogadható azért az árért. A Szarvasira sokan panaszkodnak mostanában, hogy egyre gagyibb a gépek kivitelezése, pedig régen ugye minőséget képviselt.
Igaz, hogy a frissen őrölt kávé a legjobb, de előre csomagoltból is lehet főzni. A szemcseméret, a nedvességtartalom és persze a kávébab minősége is fontos tényező. De a legtöbb ember, még ha 30 éve kávézik is, gyakorlatilag nem érez különbséget a belépő kategóriás gépekkel főzött kávék közt. De még az olcsó és drága őrölt kávék közt sem.
Lényeg a lényeg, kicsit kell érteni a kávékészítéshez, és akkor egy olcsó gépen is tudsz jobbat csinálni, mint egy hozzá nem értő egy több százezres géppel.
Úgy érzem, hogy ezen az oldalon a döntő többség nincsen tisztában a valódi olasz eszpresszóval, ezért javasolja a Szarvasi-féle kávégép rémet, ami égett kávén kívül mást nem tud lefőzni.
Valódi eszpresszót tudó karos gép 100e Ft. környékén kezdődik (pl. egy Gaggia Classic), de ehhez még rendes darálót is kell venni, amiből a legolcsóbb 38 ezer Ft. (Graef CM 702). Friss kávé 8-12e Ft./kg környékén kapható.
A 15 barról annyit, hogy tudtommal olyan nem létezik, a legtöbb kommersz gép OPV-jét 12 bar környékére állítják gyárilag, de javasolt utólag átállítani 9 barra, mert az ennél nagyobb nyomás könnyen csatornásodást okoz a pogácsában és ez megnehezíti a tanulási folyamatot. Ízben jelentéktelen a különbség, nem ezen fog múlni.
A minimum 9 bar csak azért kell, hogy a megfelelően finomra őrült pogácsán át tudjon menni a víz úgy, hogy a csapolás végére megfelelő mennyiségű kávé főjön le. Az ennél kevesebb nyomás azt eredményezi, hogy a kávét durvábbra kell őrölni, ami kevésbé jó ízt eredményez, a magasabb nyomás meg csatornásodást okoz, azzal ez a fő probléma.
Én voltam az egyik szarvasi rajongó, bocsi akkor visszavonom. Nekem az is mindig ízlett bár én inkább csak tejeskávékat ittam.
Az viszont tény hogy én nem vagyok nagyon étel és italrajongó. Nekem a menzás kaja is jó és az öt csillagos étterem is. Szeretem a finomat, de jó a kevésbé finom is. Emiatt lehet nem mérvadó az én ízlésem :))
Köszi a korrekciót.
Kicsit kemény leszek, de aki szerint a legjobb a kotyogós, az még életében nem ivott eszpresszót, csak kávénak hazudott keserű barna vizet.
Hagyományos eszpresszó tényleg ott kezdődik, hogy 15 bar-os szivattyús gép (amit 10-12 bar-ra szabályoz le, de nem ez a lényeg). 7 grammos szűrővel (vagy 14-es duplával) és daráló sem árt, mert a bolti őrölt kávé túl durva, nagyon vizes, ízetlen lesz tőle a kávé (a kotyogós miatt kell durvára őrölniük, mert abban maximum 2-3 bar a nyomás)
Nem kell baromi drága cucc. Igazából ezekkel a 40-50 ezres kis karos gépekkel és egy használt darálóval el lehet csapolgatni az _eszpresszó_ kávét. Aki egy kicsit utána néz a dolgoknak és nem zavarja reggelente a darálás, tamperelés, zacc ürítés simán hozza vele a 150 ezres belépő kat. automata gépek szintjét.
Sajnálom a szarvasit, mert hát magyar meg minden, de nem véletlenül mentek tönkre: 1960-as évek színvonala, amit nyújtanak. A világ elrohant mellettük. Aki egyszer belekóstolt egy 15 bar-os presszóba (legyen akár kapszulás, levetett jura vagy egy fapados új automata gép) soha nem fogja a szájához érinteni azt a keserűre kozmált levet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!