Szeretnék otthonra kávéfőzőgépet venni, amivel espressot tudok lefőzni. Milyen árkategóriában kell, hogy gondolkodjak?
Valamint milyen szempontokat nézzek? Az, hogy párnás vagy kapszulás, teljesen mindegy. A hosszú kávét nem szeretem(ezért csak kifejezetten presszó gép érdekel) és szeretem, ha a presszó kicsit habos.
Volt aki csak legyintett és kotyogóst javasolt: "tömjem meg jól" mondták..
Hát nem is tudom..
Javaslatok?
A válaszokat előre is köszönöm!
Lidlben lesz most egy jó főző. De amúgy ezzel egyszerüen nem tudsz mellélőni
#3-as feladta a leckét. Az van, hogy a Szarvasi az szerintem a legminőségibb, viszont ez a 4 Bar nyomás nem tud olyan jó kávét főzni, mint egy 15 Bar-os. 17 évig használtunk a munkahelyen Szarvasit, szerettem, de mikor megkóstoltam a 15 Bar-on készült kávét, sajnos vérző szívvel, de váltottam. Ma már nem éri meg szerintem, de ha már ez a márka, akkor ezt javaslom:
4# abszolút igazad van :) Én a legalapabbat küldtem.
Azért jók ezek mert nem bonyolult a belseje. Az olasz márkák valamiért 20 méter precizen hajlított csövet tesznek bele ami szétcsesződik idővel.
Ezek a gépek meg faék egyszerűek.
kotyogóst?
a baristák ezzel csinálják a legjobb kávét,
A kotyogós kávéfőzőkről
A leghagyományosabb kávéfőző a kotyogós, vagy más néven moka. Már 1933 óra ismert, az olasz Alfonso Bialetti találta fel, és mind a mai napig árusítják a róla elnevezett márkanéven. Rajta kívül természetesen sok cég gyárt még kotyogós kávéfőzőt, de a leghíresebb és a legjobb minőségű a Bialetti maradt.
Működése roppantul egyszerű: az őrölt kávé alá vizet töltünk, majd felforralva a vizet a nagy nyomás hatására a gőz a kávén keresztül egy gyűjtőtartály érkezik. Az így kapott kávé úgy 90 C. Emiatt a nyomáson alapuló kávéfőzési módszer miatt hívják az így kapott kávét presszó (nyomás) kávénak, vagy eszpresszónak, illetve azért mert a szó a gyorsaságot is tükrözi (pl. expressz vonat), hisz ezt a kávét rendkívül gyorsan el lehet készíteni.
Mivel a kotyogós kávéfőzők csak eszpresszó kávé főzésére alkalmasak, mára jelentősen csökkent a népszerűségük. Ha viszont te leginkább ilyen kávét iszol, nincs akadálya, hogy egy ilyen kávéfőzőbe ruházz be. A hagyományos, sallangmentes főzési módszer miatt a főzött kávé friss marad és finom. Előnye még, hogy olcsó és a nagyobbak akár 9 személy is ki tudnak szolgálni.
"ez a 4 Bar nyomás nem tud olyan jó kávét főzni, mint egy 15 Bar-os. 17 évig használtunk a munkahelyen Szarvasit, szerettem, de mikor megkóstoltam a 15 Bar-on készült kávét, sajnos vérző szívvel, de váltottam."
Köszönöm, ez hasznos információ volt.
Más is meg tudja erősíteni esetleg a nyomás fontosságát a presszógép esetében?
Karanténbarista jelen. :)
1) A jó kávé elsősorban a kávétól és a víztől függ, nem a főzőeszköztől. Filléres eszközökkel is tudsz finom és erős kávét csinálni, csak az állaga nem lesz eszpresszós (illetve az elkészítés ideje kicsit hosszabb). A filteres (Hario V60), az AeroPress, a kotyogós (Bialetti), a dugattyús (Bodum) is megteszi.
2) Az eszpresszó definíció szerint 9 bar nyomáson készül, ez pedig sajnos már pénzbe kerül. Hiába van ráírva az olcsóbb gépekre, hogy tudnak ennyit, nem konzisztensen hozzák és más téren is alulteljesítenek. A legolcsóbb eszpresszó-képes gép 100-150 ezer között kezdődik, de inkább 200 ezer. Az első otthoni presszógép a Gaggia volt.
Egyetlen olcsóbb megoldás van, a kézzel előállítható nyomás, ennek jeles képviselője 50+ ezerért a Flair.
3) Ünneprontó leszek, de kávés körökben közhely, hogy a legfontosabb eleme a kávékészítésnek a daráló, mert a friss kávé mérföldekkel jobb az állott, előre őrölt kávénál, egy jó daráló pedig sajnos ugyanannyi, mint egy presszógép.
Szóval alapvetően az a kérdés, hogy mennyi pénzed van és milyen minőségű kávéra van igényed :) A kapszulás sosem fog finom eszpresszót csinálni, de hozza mindig ugyanazt a szintet és nagyon kényelmes. Ha ehhez vagy szokva, akkor szerintem jobb egy ilyen gép. Ha nyomásfetisiszta vagy, akkor a Bialetti Brikka az, ami a legnagyobbat képes kihozni (de messze nem 9 bart):
Igen, a nyomás nagyon fontos.
Megveheted a 23e ft os emagos kavegepet is jobb kávét csinál mint a szarvasi vagy a kotyogos.
Nekünk is van több kávéfőzőnk de én vissza tértem a " kotyogóshoz".
Nekem csak az ízlik és jóval olcsóbb mint bármilyen kávé főzővel a kávé.
Nekem elég egy kiló darált kávé egy hónapig és ez 1600-1800 ft.
Úgy hogy 3 kávét iszok naponta és akkor 60 ft a napi 3 kávém.
Az asszony az kapszulásat főz , de nekem nem izlik akármilyet főz rajta, meg piszok drága is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!