Vajon mitől melegszik érezhető hőmérsékletre (42 C°) egy villamoshálózatra és gázvezetékre csatlakoztatott, de nem üzemelő kombinált gáztűzhely sárga színű flexibilis gáz bevezető csöve?
Közben amit tudtam, megmértem:
A fogyasztásmérő a fali dugaszoló aljzat és a gáztűzhely kábele közé iktatva 0,0000A-t mutat, vagyis semmiféle "kóbor áramot" nem lehet mérni, ami a flexi gázcsövet melegítené.
A tűzhely dugóját és a fogyasztásmérőt fordítva is bedugtam a fali aljzatba, de így sem mértem a legcsekélyebb áramot sem.
Közben a flexi csőre szigszalagozott hőmérő 42C°-ról szép lassan 26C°-ra csökkent. Hangsúlyozom, hogy a tűzhely a mai napon nem volt használva. Ezenkívül, amikor a 42C°-ot mértem, a cső környezetében csak jóval hidegebb tárgyak voltak: csempézett fal, a hideg tűzhely oldala. Elképzelésem sincs ennek a csőnek a spontán felmelegedésére.
Szabályos villamos hálózatnál ilyen nincs.
Kóbor áram is csak a mesében kóborol.
Tehát ne gázost, hanem villanyszerelőt hívj.
Egy lakatfogóval meg tudja mérni.
Mielőtt mérted, a csőre sütött a nap, csak mivel a Föld forog, amikor mértél, a fényfolt már máshol volt.
Nálunk is van egy ilyen időszak, reggel fél 9 - 9 között a termosztátot süti a nap, ilyenkor egy fél fokkal lejjeb megy a lakás, de utána jó.
Nem kell mindenféle mérőműszer olyan emberek kezébe, akik nem látják az összefüggéseket, mert csak nemlétező hibákkal fognak a szakemberek agyára menni.
Néhány gondolat és fejlemény:
A gázcsőre nem süt a nap és a melegedés éjfélkor is fennáll.
Mielőtt a gázcső egyik végét leszedem, hogy feszültséget, netán áramot mérhessek, még tettem egy próbát és a tűzhely kábelét kihúztam a fali aljzatból.
A hőmérséklet ettől a pillanattól kezdve 41,2 C°-ról tizedenként, folyamatosan elkezdett csökkenni és kb. 15 perc után megállapodott 25,9 C°-nál és már nem is akart feljebb menni.
Úgy gondolom, hogy az elektromosság mindenképp szerepet játszik a rendellenes melegedésben.
Holnap megvizsgálom az áramtalanított gáztűzhely elektromos részeit:
Kábel bekötési hely.
Szigetelő elemek állapota.
Fűtőszálak állapota, rögzítése, szigetelése.
Légkeverő ventilátor bekötése, tisztasága, szigetelése.
Belső világítás foglalata és környéke.
Elektromos kapcsolók szennyezettsége.
Elektromos szikra áramkör és környéke.
Holnap jelentkezem a tapasztalatokkal.
Apropó, ide nem lehet fotókat feltölteni?
Ne rugózzál már az áramon!
A gázcső falvastagsága 3 mm2, ha háromnegyedes cső, akkor a keresztmetszete a csőfalnak 151 mm2. Ugye az megvan, hogy ahhoz hogy ez a cső érezhetően melegedjen, mivel az ellenállása 0,000662 ohm méterenként, kb. 2-300 ampernek kéne folynia? Ennyi az egész házba nem jön be.
De nyugodtan szerelgess csak, szivassad magad, mert az összefüggéseket képtelen vagy meglátni. Úgy fogsz járni -csak példa- mint amikor valaki felszerelte a falra az új wifis digitális termosztátot, hogy jól látsszon, a tévé fölé. Hiba: ha bekapcsolja a tévét, kihűl a lakás. A fűtésszerelő és a tévészerelő is mindent rendben talált, mivel egyben a kettőt nem vizsgálták: a tévé melegedése becsapta a termosztátot.
Valószínűleg valami okosabb tűzhelyed van, kijelzővel, programozható funkciókkal, és mint ilyennek, van egy állandóna feszültség alatt lévő tápegysége is. Ami lehet hogy pont hátul van, és folyamatosan melegíti a környezetét pár wattal. De sebaj, barmolj szét mindent, kösd le a gázt, szedd atomjaira a tűzhely, te sem fogsz találni semmi rendellenességet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!