Hajdu mosógép miért nem öblít rendesen? Habzik az öblítővíz centrifugáláskor.

Vegyél egy bőrönd vagy egy horgászmérleget. Digitálisat. A ruhákat berakod egy nájlokszatyorba és ráakasztod.
A mosószerhez 0,5ml-es műanyag mérőpoharat amit 10ml-ként bejelölsz alkoholos filctollal kívül. (fél decis)

Az a helyzet, nekem van ilyen műszaki hozzáállásom, hogy a konyhában is digitális mérleggel azonosítok be mennyiségeket, legyen az a kenyérsütőgép betáplálása stb.
Míg egy jó háziasszony mondjuk kinevet engem, mert ő meg érzésre eltalálja: egy evőkanál ide, kettő oda.
Ja, nekem az nem jó, mert mikrogramm pontosság kell(?).
A mosógéppel viszont más gond van. Hiába mérném be pontosan a tömegeket. A mosási hatékonyságot, a habzást befolyásolja a ruhák anyaga (műszál, pamut, tököm tudja), meg a szennyeződés mértéke is. Vízkeménység is evidens, de az legalább állandó egy helyszínen általában.
Így jött le tapasztalatom szerint, amit már említettem: sajnos csak az a biztos, amikor elindul a főmosás és kinyitjuk a gépet, megtapogatjuk a vizet: mennyire síkos, lúgos, habzásos, ilyesmi. Ezen múlik, hogy ki tud-e mosni rendesen, vagy netán túlhabzik és akkor az a gond, nem lehet kiöblíteni a végén a sok habot.
Tehát ez is kicsit szubjektív, érezni kell.

Nem csak te méricskélsz mindent, én is. Engem is kinevetnek. Egyébként nem találják el, mindig nyakonöntik és műszálas programra kapcsolnak, mert az a gyors. A könyvét se olvassák el soha, mert minek. 1 a lényeg a legtöbb helyen: legyen ordemáré öblítőszagú amikor kiszedik. Az se érdekli őket, hogy a ruha nem tud átsulykolódni a dobban, telenyomják, aztán hadd szóljom.
Viszont mindenképpen egy jól megfogható támpotot tud adni a ruhasúly, nem véletlenül kell a műszálasat külön venni, mert az eleve nem szív fel vizet és a súlya is könnyebb, nem esik össze mosáskor a felszyívott víz miatt, így lehullani sem tud úgy mint egy pamut.
A mosószergyártók sem azt írják rá, hogy 1 kg "nem koszos ruhához" 20ml kell, hanem csak úgy löttyintsen bele kábé, ennyit szintűn. A nem koszos alatt a napi viseletet kell érteni, amikor kívül nem koszos, de belül ugye beleizzadunk. Ebből áll a ruhamosások 90%-a, kivéve ahol 10 éven aluli kiskölkök vannak...
Az ellenőrzésnek van egy másik módja is. A kádba kell engedni, ott gyönyörűen mutassa milyen trutyi jött ki, és leginkább, az öblítővizek mennyire tiszták, habosak, és milyen a kémhatásuk. Az utolsóé a lényeg, ott nem szabad habosnak lennie és bőrsemleges, 7ph-s kell legyen. Ha nem jó, rá lehet nyomni még 1 öblítést, kicsi ecettel.

Lemaradt, hogy sokan rosszul használják a kádba-öntést is. Be kell dugózni, és ha kijött a mosóvíz, akkor ténymegállapítás után le kell engedni, hogy az öblítővíz tisztán mutassa magát. Minden öblítővíz után le kell engedni értelemszerűen
Vagy kimerni egy vödörbe és a budiban felhasználható. Vicces, amikor ódákat zengenek a biomosószarokról, zacskó nélküli vásárlásról, szeméttelen életmódról, közben meg a budit csaknem 1000Ft-os ivóvízzel húzzák le 7 literessével naponta többször is.
1 öblítővíz olyan 10 liter körüli! Ezek elpocsékolása és az ivóvizes budilehúzás az igazi környezetszennyezés.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!