Hajdu mosógép miért nem öblít rendesen? Habzik az öblítővíz centrifugáláskor.
Kapszulát használsz?
A Hajdu még nem centrifugáz a folyamatok között így sokkal nehezebben távozik a mosószer.
Illetve nem keveredett mosószer az öblítő rekeszbe?
Nem, folyékony mosószert. A mosószeres (nagy) rekeszbe öntöttem szokás szerint. Azt hiszem nem először csinálja ezt, csak nem feltűnő, ha a vége után nézek rá.
Megérett a cserére?
Energiatakarékossági szempontból mindenképp :)
Rengeteg vizet és áramot használnak, plusz az 560 fordult/perc-es centrifuga fordult sem túl modern.
Ha az öreg Energomatról van szó, annál ilyen hiba nincs, bár alapvetően más gépeknél sincs, szerintem.
Vagyis nem a géptől függ.
Kidobni is kár egyébként, ha működik, sokan félreértik ezeket a dolgokat.
Ennél a régi gépnél még nagyobb vízhasználatra méretezték a teljes töltetű programot, aminek persze a melegítéséhez is több energia kell.
De hol van az előírva, hogy nem szabad használni az 1/2-es programot, ami kevesebb vizet és energiát fogyaszt?
Erre még nem jöttem rá. Nem kényszerít semmi a fullos beállításra.
Pedig a korszerű gépek azt csinálják, kevesebb vizet használnak. Igaz, hogy cserébe tovább tekergetik a dobot, de ez próba kérdése, nem törvényszerű, hogy minden esetben szükséges.
Először is célszerű megfigyelni, hogy amikor feltöltött a mosóprogram, felnyitod a gépet és tapasztalod, hogy mennyi vízben áll a ruha.
Esetleg rájössz, hogy az 1/2 töltet víz nem is olyan kevés, persze attól is függően, hogy mennyi ruhát raktál be.
Amellett belenyúlhatsz, hogy a víz mennyire lúgos / síkos (tapintásra), amiből következtethetsz a mosószer megfelelő arányára (hogy túllőtted vagy nem). Látni kell, hogy ezt is befolyásolja ruházat mennyisége, minősége.
Itt a táblázat mutatja azt is, hogy mikor van benne 10 / 15 / 25 liter víz:
Alábbi jobb felbontású kép, viszont ez az Energomat (lényegileg hasonló):
Elvileg csak "beállítási" kérdés, mivel technikailag ilyen hiba nem képzelhető el ezeknél, szerintem. Ez a gép vagy jó, vagy nem jó, de ha hibás lenne, azt észrevennéd, ennél sokkal markánsabb tünetekből.
A mosószer megfelelő arányának beállítása viszont nem igazán műszaki kérdés.
Itt ismét utalnék arra, hogy a ruházat mennyisége és minősége is befolyásolja, hogy mennyi mosószer lesz végül túl sok vagy kevés. Ezt segíthet ellenőrizni a tető felnyitásával történő ellenőrzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!