Dolce gusto kávégéphez lehet használni más vízkőoldó is az ajánlott vízkőoldón kívül? Ha nem akkor miért nem javasolt?
Talán jó lenne, ha a Nestlé feltüntetné az összetételt is a hirdetési felületen!
Ez ugyanaz, mintha eladásra hirdetnék egy autót.
Ja! Hogy trabantot vagy ferrarit? Majd elárulom ha megvetted!
Bármilyen kávégépbá való vízkőoldó jó.
Ami TILOS az csak az ecet, a sima vízkőoldók, és tulajdonkáppen minden, amire nincs ráírva, hogy kávégépbe való.
Szóval az kell, hogy rá legyen írva,hogy kávégépbe való.
#1, #2-nek:
Pontosan ez az a felfogás, ami megörvendezteti a kamuzó gyártókat!
A vízkő lényegében karbonát. A karbonátok oldószere pedig a savak. Semmi más.
Tehát tökmindegy hogy mivel csinálod. Mindössze egyetlen dolog van amire ügyelni kell, az pedig a használt sav koncentrációja, másképp a töménysége. Tehát csak a vízkövet marasd szét, ne a kávéfőzőt.
A "speciális" (XD) kávéfőzőkbe való vízkőoldó ugyanúgy valamilyen sav, mint bármelyik másik.
Javaslom a kérdezőnek hogy szerezzen be citrom-savat.
A vízkövet a gyenge savak közül a legerősebben támadja, viszont a fémrészekkel szemben tehetetlen.
Idézet a wikipédiából: "A szénsav gyenge sav, ezért a vízkövet alkotó karbonátok már egészen gyenge szerves savakkal is oldhatók. Például a kávéfőző citromsavval átfőzve is vízkőteleníthető."
Lehet hát. Akár kénsavat is lehet, de hát a "lehet" és a "szabad" nem ugyanaz...
"Ha nem akkor miért nem javasolt?"
Nagyon egyszerű az oka (a marketing okoktól tekintsünk most el). A gyártó által javasolt készítmény összetétele a gyártó által ismert. Olyat ajánl ami hatásos de nem tesz kárt a készülékben.
Előírja (vagy javasolja) hogy csak ezt használd.
Ha mindenki mindenféle ismeretlen eredetű és összetételű löttyöket használ, akkor a gyártó nyilvánvalóan nem tudja garantálni hogy nem lesz baja.
#3, #4-nek:
Az ilyen, értetlen s'ggfejek miatt kell állandóan saját magam idézgetni, mint te is!
" Mindössze egyetlen dolog van amire ügyelni kell, az pedig a használt sav koncentrációja, másképp a töménysége. "
Tehát ha a kénsavat megfelelő Baumé fokra állítod be, akkor semmi gond. De ha kérhetlek, ne akarj ágyúval verébre lőni! A citromsav töményen sem képes kárt okozni, a sósav is csak szélsőségesen használva!
Ismét #3, #4-nek:
" A gyártó által javasolt készítmény összetétele a gyártó által ismert. "És a kémiához valamelyest értőknek is világos, mint azt már korábban kifejtettem: A karbonátok oldószere pedig a savak. Semmi más."
Citromsavval a legtöbb olcsó kávégép nem tartható karban, mert az alu kazánt meg fogja kezdeni, főleg ha állni hagyják benne a citromsavas vizet. Az ecettel meg az a baj, hogy nem hatékonyan oldja a vízkövet és erős szaga is van, amitől nehéz megszabadulni.
Ebből következően a válasz az, hogy igen, a gyártó által ajánlott szerrel kell vízkőoldani a kávégépet vagy olyannal, amire rá van írva, hogy kifejezetten kávégépekhez való!
Az önmagát idézgetni kénytelen #5-ös számú antis'ggfej versenyzőnek üzennem, hogy az egyik ok a gyártó ajánlásának, hogy valószínűleg senki nem fog savakat méricskélni hogy megfelelően beállítsa a koncentrációt (aminek több gyakorlati oka van).
A másik meg az hogy koncentráció ide vagy oda, olyan megoldásban kell gondolkozni amivel senki nem mérgezi meg magát vagy másokat.
Tételezzük fel, hogy az ajánlásban szereplő készítmény pont megfelelő.
antis'ggfej, #8-nak:
Én már számolhatatlan esetben vízkőtelenítettem kávéfőzőket, és nemhogy az általad veszélyesnek ítélt citromsavat használtam, hanem higítatlan sósavat!
Az extrém savanyú cukorkák szerinted mi a p'csával vannak bevonva? Citromsav kristályokkal!
Id'óta!
#9 vagyok:
Bocs! Nem #8-nak, hanem #7-nek szólt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!