Vízforralóból ti kiöntitek a maradék vizet forralás után? Egyáltalán ki kell (ajánlott) önteni?
Szóval ha akarsz egy bögre teát inni, ami két, két és fél deci, de minimum fél liter vizet kell forralni, akkor a bögrébe való kiöntés után benne hagyod a maradék vizet, vagy kiöntöd a csapba?
"Hivatalosan" ki kell önteni? Lesz baja a gépnek, ha benne hagyod? Jobban vízkövesedik?
Igen, a vízkő miatt célszerű kiönteni, de a minimum szint arra vonatkozik, hogy az automata kikapcsolás minimum olyan szinten következik be megfelelő időben, ám mivel alulról melegít, fél vagy 1 deci vízzel is használhatod, hiszen fele annyit fog így fogyasztani (vízből is és áramból is), ám ez esetben figyelned kell, hogy ha forr, kapcsold ki. A sistergés kevés, a "lobogás" a cél, de ez egyes forralóknál némi mozgást is eredményez.
Azaz, ha ott vagy mellette a kb. fél vagy 1 percben és tudsz figyelni rá, akkor elegendő a szükséges mennyiségű vizet beletölteni és nem kell a minimum értékig... így a spórolás mellett a vízkövesedést is megúszod.
Persze vízkövesedik így is, de nem attól, hogy áll benne.
Köszi!
Én mindig kiöntöm, csak a kollégáim közül senki (az irodaházban a kis teakonyhában levő vízforraló), engem ez eléggé idegesít, igazából ők rendre teletöltik (1.7 l), felforralják, kiöntenek belőle 2 - 2.5 decit, és otthagyják. De mindig, reggel én szoktam először beérni, és minden reggel tele van, egész éjszaka állt benne majdnem 2 liter víz. Nagyon zavar. :(
Csak nem tudtam, hogy ez csak ilyen indokolatlan mánia, vagy tényleg konkrétan jobb kiönteni... bár most átfutottam néhány típus használati útmutatóját, mind írja, hogy öntsd ki, egyrészt a vízkő miatt, másrészt hogy ki tudjon hűlni...
A vízkőkirakódás akkor intenzívebb, ha a víz elpárolog.
Tehát ha kiöntöd a vizet, a még nedves felületről elgőzölő vízből odasül a szárazanyag tartalom, míg a vízzel telt edény esetén kevésbé intenzív ez a folyamat.
Én szűrt vizet használok a konyhában, emiatt nem kell ilyesmire ügyelnem, bár azért éves szinten így is észrevehető a vízkő nyoma, hiszen nincs 100%-os szűrés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!