Elfelejtettem lekapcsolni a kávéfőzőt, eltelt 1-2 óra, mikorra észrevettem. Nagyon meleg volt a teteje, tönkre mehetett?
Valószínűleg nem melegedett túl. Van ag ilyenekben olvadós biztosíték. Tehát ha túlmelegedne, akkor a tűz ís a készülék károsodásának elkerüléséért ez a biztosíték leolvad, és megszünteti az áramkört.
Nálad ez nem történt meg, tehát elvileg nem lehet baja. Kicsit megpörgette az áramszámlát, azt ennyi.
"Olvadós" biztosíték pont nem szokott lenni ezekben, bimetálos hőkapcsoló szokott lenni, ami 100 °C felett lekapcsolja a fűtőbetétet, tehát amikor a víz már elpárolgott.
Ezután kihűl, ismét visszakapcsol és így tovább, szakaszosan dolgozgat magának.
De leáll a fűtés, csak a kapcsoló világít szerintem. Az egyszerű szarvasinál 135 °C-os hőkapcsoló van a bojler oldalára szerelve. Amikor elfogy a víz és túlmelegszik, kikapcsol.
Lehűl, visszakapcsol és így tovább.
Ha meghibásodna a hőbimetál, akkor meg kiolvad a hőbiztosíték.
A vízpumpás gépeknél 92 °C-os hőkapcsolót szoktak alkalmazni, mert azok nem a forralásból nyerik a nyomást. Gőzöléshez pedig van egy másik, magasabb értékű hőkapcsoló.
Gyanús, mivel a forralós Szarvasiban (tehát nem a vízpumpás változatról van szó) nincs időzítő elektronika. Legalábbis, amit én képeken láttam. Egyszerű, legbutább szerkezet, épp csak a hőbimetál és hőbiztosíték, meg a világító kapcsoló, ha jól emlékszem.
Ezzel szemben más ilyen forralós szerkezetekben van egy kis panel, relé, IC. Figyeli a felhasználói műveleteket és az utolsó aktivitáshoz képest kb. 20 perc után a relé elenged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!