Mennyibe kerül egy profi fotósnak a felszerelése?
Jelenleg OKJ-s fotós tanfolyamot végzek, de már most elvette a kedvem, hogy a felsőkategóriás dolgok megfizethetetlenül drágák. Nem vagyok milliomos, nem tudom megvenni a legjobb dolgokat. Nem tudom, hogy van-e értelme. Pl egy sima alap 24-70 mm zoom objektív is fél millió ft.... nekem az egész felszerelésre nincs annyi pénzem.
Arra lennék kíváncsi, hogy minimum mennyibe kerül egy olyan felszerelés, ami már munkára is alkalmas. Az is érdekelne, hogy a legtöbb profi fotósnak nagyjából mennyibe került a felszerelése, mert összeszámoltam, hogy ha valaki mindenből a legjobbat, legdrágábbat veszi meg mennyi lenne, és nem tudom elképzelni, hogy ezt mégis ki tudja megfizetni.
Összeírtam egy listát
Gépváz : Canon 5D mark 4 900 ezer ft
Objektívek
Canon 24-70 f2.8 625 ezer ft
Canon 70-200 f2.8 750 ezer ft
Sigma 85mm f1.4 art 370 ezer ft
Canon 11-24 f4 1 millió ft
Rendszervaku : Profoto A1 370 ezer ft
Stúdióvaku Profoto D2 4db 2.7 millió ft
Softbox Quadralite Fomex Para 230 cm 172 ezer ft
+ több softbox, diffúzorok, beauty dishek, derítők
Portrémarkolat 100 ezer ft
Profi állvány 200 ezer ft
Imac pro 1,5 millió ft
Photoshop, Lightroom, Portrait Pro, Nik collection több százezer ft
benzin, áram és egyéb kiadások
+ ugye minden elavul, elhasználódik
Ez nagyjából 9 millió ft + nem számolt költségek, kerekítsünk 10 millió ft-ra, + ugye mindenből kell egy tartalék....
#9: A technikai tudás, a látásmód, a tehetség és a jó felszerelés ugyanúgy kell a jó képhez, ezek közül egyet tudsz pótolni szerencsével, de a tehetség és a tudás nem csinál fényt ott ahol nincs, a felszerelést meg tudni kell használni, ráadásul hiába van technikai tudásod és jó cuccod ha aztán lélektelen, élettelen képeket készítesz velük.
Kérdező: végre valaki aki nem úgy akar bevásárolni, hogy azt sem tudja (még), hogy mire van szüksége. Örülők, hogy ilyet is látni. Csak ügyesen, hajrá! :)
"de sajnos a felszerelés gátat szab"
már a tanfolyásra befizett pénzt is kidobhattad volna az ablakon!
Mit tanultok ott?
Nem a technikától csinál valaki jó fotókat!
Volt a történelemben aki egyetlen fix 50mm-es obival készítette életművét!
Remélem tanultatok róla!
az már egy jó kezdés, hogy ezekbe mindbe legalább belegondoltál, amit sokan nem tesznek meg. a fotózás nagyon népszerű és nagyon könnyű belevágni, ezért egyre többen teszik meg. csakhogy ahhoz, hogy üzletileg sikeresen csináld nem elég a kezdeti beruházás, sőt az sem, hogy jól is csináld.
üzletileg is jól kell csinálni. ha nem számolod ki, hogy mennyit kell ahhoz megkeresned, hogy kitermeld a befektetéseidet és azon felül meg is élj belőle, de méginkább nem tudod elérni, hogy ezt a pénzt ki is fizessék a munkádért, akkor csak egy költséges hobbi lesz, hogy arra költesz, hogy úgy nézzen ki, mintha fotózásból élnél.
lehet ilyen bevásárló listával indítani, de szerintem a felsorolt dolgok jó részét még akkor se biztos, hogy használnád, ha ingyen adnák neked. egy másik részéből meg simán elég olcsóbb is, sőt ha csak ritkán kell, akkor elég bérelni is.
ahogy már írták, az ember szerényebb, akár használtan beszerzett és régebbi modellekből álló eszközparkkal indít és szépen fokozatosan az igényei, lehetőségei és jobb esetben a megrendelések alakulásának megfelelő ütemben fejlesztgeti azt. amíg tanulsz, addig 1-2 olcsóbb objektív is megteszi. még akár a munkához is elég lehet 1-2 általánosabb objektív.
a "felszerelés korlátoz" gondolat a legnagyobb szakmai tévedés. a legtöbb esetben a sok és komoly felszerelés sokkal jobban korlátoz, mintha kevés, de jól megválasztott eszközöd van.
az is egy út (amit szintén említettek), hogy a szülőktől megkapsz ajándékba mindent, ahogy az is, hogy egy jól fizető főállás mellett simán tudod finanszírozni a költséges hobbidat - arra is készülj fel, hogy pont ilyen fotósokkal fogsz majd nagy számban versenyezni a munkákért. akik nem a fotózásból élnek, ezért nem is kénytelenek a fent vázolt piaci racionalitások alapján árazni.
ők megengedhetik maguknak, hogy ingyen, vagy olcsón dolgozzanak, hiszen nem ebből élnek, nem ebből etetik a családot és a felszerelést sem ebből veszik. jobb esetben persze szeretnének ők is megélni belőle, csak mivel az üzleti része nagyon nem megy nekik, előbb-utóbb bele fognak bukni a fenntarthatatlanul alacsony áraikba és rossz üzleti modelleikbe, csak addig még egy kicsit rombolják a piacot ötletszerű próbálkozásaikkal. rosszabb esetben viszont még csak meg sem próbálnak ebből megélni, így tönkremenni sem fognak bele, mert élvezik akkor is, ha csak buknak rajta és hosszú távon sem elvárásuk, hogy a dolog megtérüljön nekik.
bárhogy is, a fotózástól ne vegye el semmi a kedved! ha szereted és szívesen csinálod, akkor csináld és élvezd! hogy megélhetést és karriert érdemes-e rá alapozni, az már kevésbé egyértelmű. erre sokkal tovább tart majd megtalálnod a választ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!