Mennyibe kerül egy profi fotósnak a felszerelése?

Figyelt kérdés

Jelenleg OKJ-s fotós tanfolyamot végzek, de már most elvette a kedvem, hogy a felsőkategóriás dolgok megfizethetetlenül drágák. Nem vagyok milliomos, nem tudom megvenni a legjobb dolgokat. Nem tudom, hogy van-e értelme. Pl egy sima alap 24-70 mm zoom objektív is fél millió ft.... nekem az egész felszerelésre nincs annyi pénzem.

Arra lennék kíváncsi, hogy minimum mennyibe kerül egy olyan felszerelés, ami már munkára is alkalmas. Az is érdekelne, hogy a legtöbb profi fotósnak nagyjából mennyibe került a felszerelése, mert összeszámoltam, hogy ha valaki mindenből a legjobbat, legdrágábbat veszi meg mennyi lenne, és nem tudom elképzelni, hogy ezt mégis ki tudja megfizetni.

Összeírtam egy listát

Gépváz : Canon 5D mark 4 900 ezer ft

Objektívek

Canon 24-70 f2.8 625 ezer ft

Canon 70-200 f2.8 750 ezer ft

Sigma 85mm f1.4 art 370 ezer ft

Canon 11-24 f4 1 millió ft

Rendszervaku : Profoto A1 370 ezer ft

Stúdióvaku Profoto D2 4db 2.7 millió ft

Softbox Quadralite Fomex Para 230 cm 172 ezer ft

+ több softbox, diffúzorok, beauty dishek, derítők

Portrémarkolat 100 ezer ft

Profi állvány 200 ezer ft

Imac pro 1,5 millió ft

Photoshop, Lightroom, Portrait Pro, Nik collection több százezer ft

benzin, áram és egyéb kiadások

+ ugye minden elavul, elhasználódik

Ez nagyjából 9 millió ft + nem számolt költségek, kerekítsünk 10 millió ft-ra, + ugye mindenből kell egy tartalék....

2019. máj. 2. 16:33
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

#9: A technikai tudás, a látásmód, a tehetség és a jó felszerelés ugyanúgy kell a jó képhez, ezek közül egyet tudsz pótolni szerencsével, de a tehetség és a tudás nem csinál fényt ott ahol nincs, a felszerelést meg tudni kell használni, ráadásul hiába van technikai tudásod és jó cuccod ha aztán lélektelen, élettelen képeket készítesz velük.

Kérdező: végre valaki aki nem úgy akar bevásárolni, hogy azt sem tudja (még), hogy mire van szüksége. Örülők, hogy ilyet is látni. Csak ügyesen, hajrá! :)

2019. máj. 3. 10:55
 12/27 anonim ***** válasza:
59%

"de sajnos a felszerelés gátat szab"

már a tanfolyásra befizett pénzt is kidobhattad volna az ablakon!

Mit tanultok ott?

Nem a technikától csinál valaki jó fotókat!

Volt a történelemben aki egyetlen fix 50mm-es obival készítette életművét!

Remélem tanultatok róla!

2019. máj. 3. 19:13
 13/27 anonim ***** válasza:
#12: Aztán végzettség nélkül hogy ad számlát?
2019. máj. 3. 19:14
 14/27 anonim ***** válasza:
13: félreértetted
2019. máj. 3. 21:19
 15/27 anonim ***** válasza:

az már egy jó kezdés, hogy ezekbe mindbe legalább belegondoltál, amit sokan nem tesznek meg. a fotózás nagyon népszerű és nagyon könnyű belevágni, ezért egyre többen teszik meg. csakhogy ahhoz, hogy üzletileg sikeresen csináld nem elég a kezdeti beruházás, sőt az sem, hogy jól is csináld.

üzletileg is jól kell csinálni. ha nem számolod ki, hogy mennyit kell ahhoz megkeresned, hogy kitermeld a befektetéseidet és azon felül meg is élj belőle, de méginkább nem tudod elérni, hogy ezt a pénzt ki is fizessék a munkádért, akkor csak egy költséges hobbi lesz, hogy arra költesz, hogy úgy nézzen ki, mintha fotózásból élnél.

lehet ilyen bevásárló listával indítani, de szerintem a felsorolt dolgok jó részét még akkor se biztos, hogy használnád, ha ingyen adnák neked. egy másik részéből meg simán elég olcsóbb is, sőt ha csak ritkán kell, akkor elég bérelni is.

ahogy már írták, az ember szerényebb, akár használtan beszerzett és régebbi modellekből álló eszközparkkal indít és szépen fokozatosan az igényei, lehetőségei és jobb esetben a megrendelések alakulásának megfelelő ütemben fejlesztgeti azt. amíg tanulsz, addig 1-2 olcsóbb objektív is megteszi. még akár a munkához is elég lehet 1-2 általánosabb objektív.

a "felszerelés korlátoz" gondolat a legnagyobb szakmai tévedés. a legtöbb esetben a sok és komoly felszerelés sokkal jobban korlátoz, mintha kevés, de jól megválasztott eszközöd van.

az is egy út (amit szintén említettek), hogy a szülőktől megkapsz ajándékba mindent, ahogy az is, hogy egy jól fizető főállás mellett simán tudod finanszírozni a költséges hobbidat - arra is készülj fel, hogy pont ilyen fotósokkal fogsz majd nagy számban versenyezni a munkákért. akik nem a fotózásból élnek, ezért nem is kénytelenek a fent vázolt piaci racionalitások alapján árazni.

ők megengedhetik maguknak, hogy ingyen, vagy olcsón dolgozzanak, hiszen nem ebből élnek, nem ebből etetik a családot és a felszerelést sem ebből veszik. jobb esetben persze szeretnének ők is megélni belőle, csak mivel az üzleti része nagyon nem megy nekik, előbb-utóbb bele fognak bukni a fenntarthatatlanul alacsony áraikba és rossz üzleti modelleikbe, csak addig még egy kicsit rombolják a piacot ötletszerű próbálkozásaikkal. rosszabb esetben viszont még csak meg sem próbálnak ebből megélni, így tönkremenni sem fognak bele, mert élvezik akkor is, ha csak buknak rajta és hosszú távon sem elvárásuk, hogy a dolog megtérüljön nekik.

bárhogy is, a fotózástól ne vegye el semmi a kedved! ha szereted és szívesen csinálod, akkor csináld és élvezd! hogy megélhetést és karriert érdemes-e rá alapozni, az már kevésbé egyértelmű. erre sokkal tovább tart majd megtalálnod a választ...

2019. máj. 3. 22:52
 16/27 anonim ***** válasza:
egyébként az OKJ (és minden más iskola is) csak alapokat és minimum követelményt/tudást ad (jobb esetben legalább azt jól. azzal önmagában, amit az iskola ad, nem sok mindenre mész. ha jó az iskola, akkor talán valamivel többet ér, de önmagában akkor is édes kevés. aki beéri annyival, amit az iskolában megtanítanak és nem elég szorgalmas, hogy azon felül mégtöbb, mégkomolyabb tudást is magába szívjon, csak mert érdekli, az legfeljebb középszerű lesz. rengeteget kell hozzátanulni egyéb forrásokból (nem kötelező szakirodalom, könyvek, konzultációk, workshopok, stb), hogy valóban jól hansználható, versenyképes, minőségi tudásod legyen.
2019. máj. 3. 23:04
 17/27 anonim ***** válasza:
2019. máj. 3. 23:14
 18/27 A kérdező kommentje:
Kit objektívem van csak, semelyik képem nem éles, sokat gondolkozom, hogy ez az én hibám, vagy az objektív miatt van. Pedig már megtanultam az alapokat, és sokféleképpen próbáltam, de soha nem tudok éles képeket késztíteni.
2019. máj. 4. 16:36
 19/27 anonim ***** válasza:
Valószínűleg többet vársz el az objektívtől mint amennyit tud.
2019. máj. 4. 17:05
 20/27 Angyalka027 válasza:
Még annyit hozzátennék, Magyarországon jóval drágább a cucc mint nyugatabbra. Németben nézelődve 25% vagy többel is jobban járhatsz, távolabb nézelődve még sokkal jobban kijöhetsz.Én a magyarhoz képest fél árnál is kedvezőbben szerzem be a dolgokat újonnan. Ehhez azért hozzá tartozik, hogy valami probléma esetén a visszaküldés,garancia stb. problémás lehet de eddig minden termék hibátlanul érkezett. Valamit valamiért,vagy beéred kezdésnek a használt cuccokkal ami ugyanúgy lutri hogy hibátlan e vagy sem illetve rövidebb lehet az élettartama.Az élességgel nekem is gondok voltak,mostmár rájöttem a trükkökre,a tanfolyamon biztosan segitenek ebben is neked
2019. máj. 4. 22:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!