Ez most akkor hogy is van?
Ezek szerint, egy 35mm 2.8 objektív a micro 4/3 gépen ugyanazt a leképezést biztosítja mint fullframe-en egy 70mm 2.8? Ugyanolyan távolságról, ugyanazzal a beállítással.
Pl. portrénál? Az alany arca ugyan olyan lesz egy 35mm 2.8 használatával mint fullframe-en egy 70mm 2.8? Vagy olyan lesz mint fullframe-en is, csak mintha kivágtam volna a kép közepét?
A 35mm-es objektív torzítási tulajdonságai megmaradnak, vagyis nem ideális portrékhoz.
A lényeg hogy mekkora szenzor van mögötte, azaz mekkora felületen alkot képet.
4/3-as szenzornál az FF-hez képest jóval kisebb lesz a kép.
Mivel ott a crop faktor 2, ez azt jelenti hogy a 4/3-as szenzoron olyan méretű kép fog látszódni egy 35mm-es objektív használatakor, mint amikor az FF szenzor elé 2X35mm, azaz 70mm-es objektívet raknánk.
De ez csak a kép látószögére vonatkozik, az objektív torzítási tulajdonságai megmaradnak. Portrézáshoz " felejtős".
#2 ezt tudtam, köszönöm.
#3 na ezzel voltam dilemmában, oké. Akkor marad az 50mm-es obi 2x olyan messziről használva.
Akkor ez hogy is van, az objektív ff szenzornál torzít, 4/3-nál már nem? De a crop faktor nem erről szól, hanem arról, hogy ugyan annál a beérkező képnél a nagyobb szenzoron nagyobb, a kisebb szenzoron kisebb kép fog kirajzolódni, értelem szerűen.
"Akkor ez hogy is van, az objektív ff szenzornál torzít, 4/3-nál már nem?"
Hát ezt meg ki mondta? Szerintem az, hogy a torzítási tulajdonságai nem maradnak meg, az azt jelenti, hogy mások lesznek. De hát fogalmazhatunk pontosabban is, nyilván azt jelenti, hogy kisebb lesz a torzítás.
"De a crop faktor nem erről szól, hanem arról, hogy ugyan annál a beérkező képnél a nagyobb szenzoron nagyobb, a kisebb szenzoron kisebb kép fog kirajzolódni, értelem szerűen."
Hát ezt csak a kezdő de miatt gyanítom, hogy hozzátartozna az én hozzászólásomra adott reagáláshoz, de remélem, hogy nem, mert én nem látom az összefüggést.
Azonban az kétségtelen, hogy nem árt tisztázni, miről van szó. Én arról beszélek, hogy cropos vagy FF gépen ugyanazon objektívvel a képmező ugyanolyan kitöltése és a két elkészült kép egyforma nagyságban élvezete esetén egyforma-e a két kép.
De felhozhatunk példának egy halszem objektívet is, rakhatunk mögé akár mekkora szenzort, az összesen torz lesz a kép. Függetlenül a cropfaktoroktól.
A cropfaktor az nem csodaszer amitől a nagylátószögű objektívek hirtelen portré objektívekké lépnek elő.
Én egy optikai tényt tárgyalok, te meg itt halszemezel, hogy is jön ez ide, ha eltekintünk a sértődöttségtől?
"A cropfaktor az nem csodaszer amitől a nagylátószögű objektívek hirtelen portré objektívekké lépnek elő."
Én nem is állítottam ezt. :D Emlékeztetőül: Te azt mondtad, ugyanolyan. Én meg azt, nem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!