Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Nikon-t vagy Canon-t vegyek?...

Nikon-t vagy Canon-t vegyek? (állítgathatóság, menük letisztultsága, gombok száma/helyeik, stb. )

Figyelt kérdés

Első tükrös gépem lenne. Főleg D3000, D3100, D3200, D5100 versus EOS 450D, 1100D, 550D, 600D, természetesen használtan. (kitobival együtt 80ezerig, ha lehet...)

Vagy ha tudtok jobbat, mondjátok! (esetleg Pentax-ot?) Samyang/Rokinon 8mm f/3,5 halszemet vennék hozzá.

Sokan mondták már hogy régi analóg filmes gép való nekem. Ezért kérdezek. Hogy melyik áll közelebb egy régi analóg filmes géphez, kevesebb intelligencia, kevesebb scene, viszont használhatóbb manuál és aperture-priority mód.

Minden tanácsot/tippet/tapasztalatot szívesen látok.

2018. aug. 23. 11:06
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Értem, de ... istenem. EGYÁLTALÁN nincs különbség?! Dehog nincs.

[link] com/5234607/canon-rebel-t1i-vs-nikon-d5000-entry-level-dslr-battlemodo

Szóval harmadszorra írom le a kérdésemet. Melyiket lehet joBBan (nem jól, hanem joBBBBBBBBBBBan) manuálban használni. Tudom hogy majd megfogdosom és meglátom, de szerintetek egyszeri kézbevétellel ki lehet ismerni egy fényképezőgépet?? Naugye.

Aki kiismerte már a gépét, az tudja hogy mit utál benne. (Pl. Canon 600D gombjai mást csinálnak live view módban mint hagyományos módban. Ezt szerintem sokan utálják.)

Ja, és hogy miért írtam ki e kérdést? Mert az itteni fotósok tapasztalataira/véleményeire is kíváncsi vagyok. Nikonisták, canonisták, pentaxisták, sony-isták, fujifilm-isták, olympusisták, panasonicisták, kodakisták, samsungisták, hú mit hagytam ki... Hogy mondjatok már pár szót a gépeitekről, mit szerettek bennük, és mit gyűlöltök.

Köszönöm.

2018. aug. 25. 10:43
 12/23 anonim ***** válasza:
Rengeteg különbség van.
2018. aug. 25. 11:51
 13/23 A kérdező kommentje:

Na erről beszélek. Mondanál párat?? Léciléciléciléci! :D

am köszi Sztrogoff a.. ömm.. stresszoldást, ment a zöld kéz :D kész :'D

2018. aug. 25. 17:54
 14/23 anonim ***** válasza:
NIKON nálam nagyon bevált, igaz, majdnem négy éves, de semmi baja. Az biztos, hogy nehezen viseli a nagy hőséget, de más baja nincs.
2018. aug. 26. 12:54
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Igazából nem a tréfálkozás miatt írtam, mert a neten hamar kiderül, hogy az emberiség egészen elenyésző részének van csak humorérzéke - fogadd ezúton is gratulációmat az örökölt és felszedett úticsomagodhoz, az életed csak jobb lesz így.

Hanem egyszerűen nem ugyanabba a malomipari objektumba szállítjuk a gabonánkat.

Amikor azt mondtam, hogy ezek a dolgok nem lényegesek, akkor arra gondoltam, hogy visszaállítod évente kétszer manualra, akkor tökéletesen mindegy, hogy ez 3 kattintás a menüben vagy 2 dedikált gomb tekergetés, ezek egyike sem fájhat túlságosan a másik verzióhoz képest - évente kétszer.

De természetesen, nekem okos ismerősöm is van, aki a kezdeti kísérletezés után a Nikonra találva azt mondta, hogy: és akkor azt éreztem, hogy ez világos, egyszerű, logikus. Miközben nekem a Canonnal semmi bajom.

A fontos "apróságokban" viszont tényleg lehetnek eltérések. Mivel sok típust felsorolsz, szerintem az a munka rád vár, hogy a neten fellelhető információk (user manual, stb) alapján eldöntöd, hogy neked melyik megoldás a szimpatikus. Manual módban a kétbetűs Canonoknál az expogomb alatti tárcsával állítja az ember az időt, és a hátsó tárcsával a blendét. Ami egy Nikont néztem a felsoroltakból, annál meg egy gombbal lehet váltani, hogy az expogomb alatti tárcsával mit állítasz - de így volt ez például Canonnál is a 600D-nél. Az ISO-t azért nem említem, mert én már vagy kilenc éve ISO automatikát állítok be a manualhoz, de a 450D-nél ilyen lehetőség még nem volt (600D-nél meg már van, ha jól tudom). Ami viszont a nem-a-legfelső-kategóriás-Canonoknál nagyon nem tetszik, az az, hogy Manualban nem lehet expo kompenzációt beállítani. Ezt nem tudom, Nikon hogyan kezeli. Ne szóljon hozzá senki, hogy ha az ISO automatikát kikapcsolom, akkor az ISO beállítással tetszőleges kompenzációt beállíthatok, mert gyorsan változó fényviszonyok esetén ez nem tud működni (színpadon átszalad valaki, általában töksötétben, de kétszer keresztez reflektort).

Például.

2018. aug. 26. 14:52
 16/23 anonim ***** válasza:
Ha megnézzük, főleg a manaul módókat nincs köztük lényeges különbség. Ami van, hogy az egyiknél a jobb oldali gombot kell nyomni a másiknál a baloldalit. ŰNikonnál is van olyan modell amelyiknél manual módban két gombot kell egyszerre nyomni a blende állításához, a Canonnál is van. Ami eltérés van az nagymértékben szubjektív amit itt többen is írtak. Nekem nikonom van, de volt, hogy a haver megkért, hogy az Ő Canonjával fotozzak párat, megmutatott 3 gombot azt megjegyeztem, hogy hol van másutt mnt az enyémen, és egy kis gyakorlás (előtte egy hétig nálam volt a gép) ráállt a kezem. Natív képminősége, színhűsége (auto white balance) talán egy ici picit jobb a Nikoné, de az útómunkával egy kattintással eltűník. Kb. a kiegészítők is ugyanazok. Az árfekvésben sincs nagy eltérés. Ami van eltérés ahogy ezt többen is írták szubjektív, kinek mi áll jobban kézre. A végeredményben (megfelelő útómunkával) nem lesz különbség átlagos felhasználás (pl. facebook, insta, flickr stb.), speciális felhasználásnál pl. óriás plakát stb. oda meg nem ezek a sorozatok valók.
2018. aug. 27. 12:01
 17/23 A kérdező kommentje:

Sztrogoff: KÖSZÖNÖM!! Ajóéletbe, sok olvasgatás vár még rám ezek szerint. Egyébként melyik malomba hordod a búzádat? Hordhatnám én is oda. (most láttam egy Hajdu bojleres kérdésnél a válaszodat, annak alapján mondom.)

Köszönöm a válaszokat, mindenkinek!

2018. aug. 30. 19:16
 18/23 A kérdező kommentje:
Utolsónak is köszönöm, ezek szerint tényleg marad a fogdosás. Phejj ez jó lesz.
2018. aug. 30. 19:22
 19/23 anonim ***** válasza:

sajnos ezt nem lehet megspórolni. mások nem tudják megmondani, hogy neked mi lesz majd jó. viszont annyira nem érdemes a gép választást túlagyalni. fogodsd meg őket, amelyik szimpatikusabb, azt vedd meg, aztán inkább a használatára fordíts több időt.

és a halszemet inkább ne vidd túlzásba. van, amihez szükséges, de a legtöbb dologhoz messze nem akkora poén, mint sokan gondolják

2018. aug. 31. 08:32
 20/23 A kérdező kommentje:

Főleg beltérben (eladásra váró nyaralóm megörökítésére) használnám, meg amikor kell a marha nagy látószög. Nem "művészi" célokra.

Egybként én is kezdem úgy érezni hogy fölösleges így rágörcsölni. Ég és föld lesz a kompakthoz képest, ha nikon, ha canon. Csak véletlenül sem akartam "tükrös kompakt"-ot venni, telerakva automatikával és használhatatlan kézi móddal...

na mindegy. Köszönöm mégegyszer.

2018. szept. 1. 11:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!