Az USM gyorsaságára és pontosságára mikor van szükség?
Az alábbi leírásból az világos, hogy a halkság az előny tud lenni pl. videózásnál, esetleg madárfotózásnál. De a gyorsaság és pontosság az mennyire gyors és mennyire pontos a klasszikus obikhoz képest? Érezhető bármennyire is? Van ennek értelme, amikor érzékelhetően kihasználható? Én aligha hiszen, de cáfoljon meg valaki. Miért hangsúlyozták ezt ki a leírásban?
USM – UltraSonic Motor – Ultrahangos élességállítás. Ennek kétféle változata van. A Micro-USM egy piezoelektromos elven mûködõ mikromotor. A gyûrû-rendszerû USM (Ring-type USM), szintén piezoelektromos elven mûködõ, de magnélküli motor. Ez áttételek nélkül mozgatja az élesség állítására szolgáló lencsetagot. Ez halk, gyors és pontos mûködést jelent.
Most te trollkodsz, vagy még sosem volt a kezedben USM objektív?
Ha az első eset igaz, akkor ügyes vagy, egész jó. A második esetben meg mindegy, nem való neked USM, jó a 18-55 kitobi is. Még sok is.
"Azt a fellengzős szemtelen mindenedet."
De legalább nem vagyok ostoba.
"Azt hiszed, mert értesz az objektívekhez, akkor már jó fotós vagy?"
Egy szóval sem említettem, hogy akárcsak közepesen is jó lennék. Őszintén szólva szerintem még nagyon sokat kell tanulnom.
"A művészet és a fényképész szakma két különböző dolog."
Igen. Van azonban egy hasonlóság: mindkettőhöz kell érteni valamennyire, ha sikereket akar az ember elérni.
"Nekem díjnyeret fotóim vannak, amiket teljesen gagyi vagy félprofi gépekkel készítettem, vagy analóg gépekkel."
Nekem meg... Nekem meg... Mégtöbb, amik a National Geographic címlapőján jelentek meg, és ráadásul pajtás géppel készítettem, ami még csak nem is működött!
"Attól hogy nem volt még ilyen objektívem, vagy egy szót nem ismerek egy szakterületen, azért még konyíthatok valamihez és való lehet nekem most vagy később."
Ez igaz, csak épp nem olyan magas lóról kéne a kérdést feltenni, amilyenről te tetted: "Én aligha hiszem". Akkor mit foglalkozzon veled az ember? Nem hiszed, hát nem hiszed. Ki nem szarja le?
"Te is elkedted valamikor, amikor fingod se volt erről a szóról, most meg van és szerinted való neked."
Ha én is úgy választottam volna objektívet, hogy "aligha hiszem, hogy nekem ez kéne" akkor még most is ott tartanék, ahol te most.
"Fogalmad sincs a fotózásról. Attól, hogy csináltál pár elb457ott fekete-fehér képet és arra a pár szintén suta, magát művészként aposztrofáló okostóni díjat adott, sajnos nem leszel fotós. Kezdjetek el szépen tanulni és majd akkor arcoskodjatok ha legalább az alapkkkal tisztában vagytok és legalább technikailag helyesek az érthetetlen vackaitok. :)"
Én nem arcoskodtam! Ti arcoskodtok! Én kérdeztem valamit normálisan és arcoskodás volt a válasz válasz helyett. És általában ezt tapasztalom fotósoktól, hogy elég könnyen arcoskodnak.
"Ez igaz, csak épp nem olyan magas lóról kéne a kérdést feltenni, amilyenről te tetted: "Én aligha hiszem"."
Ez teljes félreértés, nem tettem fel magas lórol a kérdést. Teljesen normálisan tettem fel a kérdést. Én nem értek hozzá, mert ez speciális tudás, ugynakkor azért műszaki ember vagyok és úgy ítélem meg, hogy én személyesen nehezen tudom elképzelni hogy számít a különbség, de épp azt kérdezem, hogy ha valaki tud példát mondani, amikor számít, akkor kérem írja le, illetve ha kvantitatíven valaki tudja hogy mik a különbségek, amire hivatkoznak. A válasz lehet hogy az, hogy van az országban 3 ember, akinek számít a különbség, lehet hogy van 30 éás lehet hogy van 300, nem ugynaz. Ugyanakkor ezt az obit meg lehet venni bármelyik műsazaki boltban tehát a nagyközönségnek szánták. Nyilván létezik olyan szituáció, amikor számít, de én ezt nagyon ritkának gondolom, de ezért tettem fel a kérdést, hátha rávilágít valaki arra, hogy nem az. De eddig nem kaptam választ.
hogy valaminek a jobbsága, gyorsasága, halkásga, akármiben jobb minősége mikor, kinek és mennyire fontos, vagy mennyire éri meg az személyenként változó. az egyik embernek a munkája miatt fontos a nagyobb gyorsaság, pontosság szerintem együtt értelmezendő: gyorsabban pontos. pl. aki sportotot/természetet, vagy egyéb gyorsan mozgó dolgokat fotóz és nem ér rá megvárni, hogy a lassabb AF élesre álljon, mert mire éles lenne, addigra már nincs ott a fotótéma. a csendesség sem csak madaraknál szempont, hanem sakknál, színházban, komolyzenei koncereteken, esküvőkön és egyéb egyházi szertartásokon, minden csendes helyen, ahol kínos a hangosan zizegő objektív, ami miatt akár ki is dobhatják a fotóst, hogy ne zavarja az eseményt, de akár csak őt magát is zavarja egy hangosan kerregő, vagy lassabb objektív, mert ő kevésnek érzi és a másikat jobbnak.
hogy számodra mennyire fontos/hasznos mindez, azt meg csak te tudod megállapítani, mindegy, hogy mások mit mondanak róla, ha te nem úgy érzed. szerintem menj be egy boltba, ahol vannak ilyen objektívek (akad jópár) és próbáld ki, hasonlítsd össze a saját objektíveddel és döntsd el, hogy neked, arra, amire te használod mennyire fontos, szükséges, vagy felesleges ez a tulajdonság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!