Szeretnék venni egy kompakt fényképezőgépet. Elviekben úgy kb.50 ezret szánnék rá. Melyik típust tudnátok ajánlani?
Én egy Canon PowerShot-ot próbáltam egyszer a 90ezres kategóriából. Na az is egy fos volt...
11-03 01:58 és 11-03 01:59 vagyok!
Mondjuk ahogy most körülnézek milyen fényképezők vannak mennyiért kompakt kategóriában... hááát... egyiket sem ajánlanám szívem szerint...
Mindegyiknél valami fontosat kihagynak, hogy vegyél jóval drágábban gépet.
Pl.
- vagy lemarad a full manuális mód,
- vagy kislátószögű
- vagy olyan feleslegesen nagy zoom átfogású objektívet tesznek rá parasztvakítás miatt, hogy nagyon torzítja a képet és/vagy közel sincs nagylátószöge 1x-esnél, ami nagyon lényeges hétköznapi használatnál (annyit kéne hátrálnod, hogy át kellene menned a falon, hogy lefényképezzed a családot az asztalnál, hogy mindenki rajta legyen a képen)... mert ugye 1x-es nagylátószögre nehezebb rápakolni óriási zoom-ot, hogy ne torzítson nagyon... (és a fényerő is kevesebb, meg a kromatikus aberráció is több lesz több lencsetaggal, meg a torzítás is)
- vagy akármi... pl. full manuális mód vezérlést beletenni egy digitális fényképezőgépbe csak program kérdése, semmi más... vagy egy nyamvadt tekerőt rátenni, hogy pillanatok alatt be lehessen állítani ezt-azt manuális módban...
A technikai színvonalat túllövik a zoom-átfogással és a felbontással... mert a hozzá nem értő csak azt látja hányszoros optikai zoom, meg hány megapixel, mikor utóbbinál se nézi azt, hogy hiába 20 megapixel, ha összemosódnak a pixelek és 10 megapixeles lapka rá tud akár verni felbontásban... nem is szólva a zajszintről ugye...
Visszatérve... én még mindig csak és...
kizárólag Canon és Nikon gépeket ajánlok
... ebben az árkategóriában, nem csak a márkát fizeti meg az ember, hanem a technológiát is, meg hogy jól össze van rakva, stbstb... általánosságba véve elmondható, hogy a Canonoknak jobb a kép/zaj arányuk, a Nikonoknak meg a színmélységük (régen még a Fujik voltak nagyon ott a színmélységben, de az rég volt, ahogy az is, hogy voltak régen jó Fuji gépek is, mellette néha-néha akadt egy-egy Sony, vagy valami, de...)
Általában jobban össze vannak rakva, gyorsabb proci, jobban vezérli a gépet, gyorsabb-pontosabb-jobb fénymérés, autofókusz, stb jellemzi a Nikon és Canon gépeket (néha van 1-1 kivétel köztük, vagy más gyártók termékei között, de...)
Ja, kihagytam a fenti felsorolásból olyanokat is, amiket szintén lehagynak, mint pl. állványmenet...
de ott van az is, hogy a Canon és Nikon gépek jobban tudják vezérelni a vakual villantott képeket is automata módban (bár ebben már a Sony is erős)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!