Milyen videókamerát vegyek kisfilmek videózásához?
Figyelt kérdés
Szeretnék vásárolni egy videókamerát, de mivel nem értek hozzá, és tapasztalatom sincs ilyen téren, így gondoltam megkérdezem, hogy mit kell nézni a videókamera vásárlásakor. Elsősorban kisfilmeket szeretnék készíteni(azokból is próbálnék a Hollywood-i stílusban), ezáltal jó minőségben is akarom felvenni a videókat, és lehetőleg szerelnék is rá idővel külön mikrofont. Árral úgy vagyok ha veszek egyet akkor azt hosszútávra, de egy vagyont sem tudok kiadni rá, nyilván ha Hollyood-i stílusú filmeket akarok készíteni nem lesz olcsó, ezért próbálok olyat keresni ami olcsóbb de jó. Elsősorban az olyan emberekhez szól a kérdésem akik tapasztaltak, és van fogalmuk a dolgokhoz. Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Azért mégis adhatnál valami támpontot, hogy mondjuk egymillió alatt vagy felett akarsz-e költeni.
2017. szept. 10. 13:15
2/18 A kérdező kommentje:
Olyan 300e-ig.
2017. szept. 10. 13:31
3/18 anonim válasza:
ha nem ragaszkodsz újhoz, akkor 300-ból már ki lehet hozni egész jót, külső puskamikrofonostól is.
Én riportokat videózok, full HD-ben és sztem akármit is teszel, a saját mikrofont felejtsd el, az csapnivaló minőség, na meg nem azt veszi, amit éppen te szeretnél, tehát csakis mikrofon-csatlakozós típust keress.
Sonynak van több ilyenje, és az a 300 ezer egy reális max összeg, ha nem akarod a legújabb, legprofibb modellt és nem kell 4K mindenképp.
Egy elektronikai boltban találkoztam egy Sony FDR-AX53 videókamerával, és elsőre tetszetős is volt.A pontosabb elképzelésem annyi, hogy szeretnék egy állványt is beszerezni hozzá, hogy stabil legyen a kép és egy mikrofont is, bár nemtudom hogy az ilyen kameráknak milyen a mikrofonjuk, milyen a hangzásuk, de a videó hangját azzal venném fel ezért szeretnék majd egyet rászerelni ha rossz minőségű, csak nemtudom hogy milyen videókamerákhoz milyen mikrofont,állványt lehet rászerelni, illetve hogy minden kamerához külön van-e a kiegészítő. Felbontásba 4K vagy FullHD jöhet szóba, bár a 4K-t jobban preferálom, nyilván az drágább is ezért a FullHD is jó. Sok videózási tapasztalatom sajnos nincs jó videókamera hiányában(ezért is szeretnék egy jót beszerezni amivel megvalósíthatom az ötleteimet), de szeretnék komolyabb kisfilmeket vagy akár timelaps-eket is készíteni(nemtudom hogy timelapse-hez megint más kamera kell-e). A szerkesztéshez már jobban értek, szóval azzal nem lesz gond.
2017. szept. 10. 17:26
7/18 anonim válasza:
Ez a kamera ott vérzik el számomra, hogy 1/2.5"-ös a szenzor mérete. Bár most nem vagyok odahaza, hogy tesztvideókat nézzek róla, de ha már Sony, akkor talán az RX10 a fix 2.8-as fényerejével és az 1"-os szenzorával jobb választás lehet, de akkor bukod a 4K-át.
A GH4 4/3-as szenzorával még így sem tudnak versenyezni.
2017. szept. 10. 18:15
8/18 anonim válasza:
Egy Canon EOS 700D-t vennék, arra rá lehet tenni az ML firmware-t.
A maradék pénzből (olyan sok nem marad), vennék egy jó gimballt.
Ezzel már el lehet indulni.
2017. szept. 10. 23:44
9/18 anonim válasza:
A videomakerákkal az a gond, hogy nem igazán lehet filmes effektekkel élni.
Jellemzően minden éles lesz a fél kilométerre rélvő háttérig beleértve, a filmes hatás egyik igen jellemző vonása pedig, hogy lehet játszani a mélység élességgel. Erre vDSLR-ek és drága videokamerák képesek, nem véletlen, hogy mindenki akinek nincs pénze milliós kamerákra, az manapság DSLR-rel nyomul.
Ezekkel meg tudod tenni, hogy nem a zoom segítségével fókuszálsz (ami ugye nem túl elegáns dolog, ha filmes hatást akarsz), hanem a mélységélesség segítségével. Például mikor egyik beszélőről a másikra vált a fókusz anélkül, hogy a perspektíva változna, vagy ugyanez, amikor a háttérről lassan átváltasz a témára.
2017. szept. 10. 23:47
10/18 A kérdező kommentje:
Mert egyébként mi a különbség egy videókamera és egy fényképezőgép között? Pl én írtam a Sony FDR-AX33-at, és néztem a Panasonic GH4-et is, aminek szebb képe is van. Valaki felvilágosítana?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!