Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Ha az ember stockfótót szeretn...

Ha az ember stockfótót szeretne készíteni milyen felbontású kamera (megapixel) a minimális követelmény?

Figyelt kérdés

2017. szept. 3. 09:02
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
29%
Magyarul nem tudsz? Inkább azzal foglakozz!
2017. szept. 3. 09:07
 2/16 anonim ***** válasza:
15%
Bocs, de a kérdésből nem derül ki hogy mit is szeretnél valójában.
2017. szept. 3. 09:15
 3/16 anonim ***** válasza:
73%

A legtöbb stock oldalon nincs olyan minimál feltétel, amit ne teljesítene már egy több éves gép is vidáman.

Általában 4-6 megapixel a minimum, amit fel lehet tölteni, de mivel sokan eleve digitális felhasználásra veszik, így nem is kell nekik a teljes méret, csak kisebb felbontásban vásárolják meg a fotót.

Viszont amíg itt tartsz, hogy milyen felbontás kell, addig a stock fotózás nem a te asztalod.

2017. szept. 3. 09:50
 4/16 anonim ***** válasza:
70%

3-4 megapixel általában a minimum elvárás, ezt ma már a telefonod is messze túlszárnyalja. Más kérdés az, hogy az ilyen géppel készült képeket szinte biztos, hogy azonnal visszadobják nem megfelelő képminőség miatt.

Egyébként ha bele akarsz vágni ebbe a szakmába, célszerű elolvasni néhány nagyobb ügynökség gyíkját, contributor guideline-ját, stb.

Illetve célszerű megnézni, más mit tölt fel, mik a jól fogyó képek, és elgondolkodni, meg tudod-e közelíteni azt a színvonalat.

Persze mindenki elkezdte valahol, nem akarlak lebeszélni róla, csak fel kell készülnöd, hogy nagyon sok képedet vissza fogják dobálni eleinte, bevételed pedig elenyésző lesz.

2017. szept. 3. 10:39
 5/16 A kérdező kommentje:

"Viszont amíg itt tartsz, hogy milyen felbontás kell, addig a stock fotózás nem a te asztalod."

Ismerős ez az öntelt tudálékos hozzáállás. Kifejtenéd, hogy hol kéne kezdeni? Én nem itt kezdtem egyébként, ez éppenséggel a vége. DSLR gépemmel jó minőségű képeket készítek, és azt is tudom, hogy a megapixel nem a képminőség, ha erre utaltál volna, de egy kritérium lehet az ilyen oldalaknál, vagy ha nem is praktikusan érdekes lehet, ha pl. valaki plakáthoz akar képet vásárolni, nem tudom a különböző felbontások hány százalékát adják a piacnak, és hogy mik a kritériumok, ezért kérdeztem.

2017. szept. 3. 20:11
 6/16 anonim ***** válasza:
Ne veszekedj, nem érdemes. Viszont ha komolyabban érdekel a téma, igazán megtehetted volna, hogy elolvasod a feltöltött képekkel szemben támasztott elvárásokat néhány ügynökségnél, egyből nem tűnnél lustának vagy ostobának néhány ember szemében.
2017. szept. 3. 20:26
 7/16 anonim ***** válasza:
Figyelj, annyira nem vagy képes, hogy elolvasd tetszőleges stock oldal FAQ-ját, de mindjárt lakátokra dolgoznál...
2017. szept. 3. 20:34
 8/16 anonim ***** válasza:

ahogy már mások is írták, kevésbé tűnnél lustának, ha megnéznéd 1-2 stock oldal követelményeit. egyébként tök mindegy, hogy mi mit mondunk (akármilyen tapasztalatok alapján), mert ha te elkezdesz képeket feltölteni egy stock oldalra, akkor úgyis az lesz a mérvadó, hogy annak az oldalnak az igényei micsodák. azt meg nem tudhatjuk, hogy te hova akarsz feltölteni.

találomra beírtam neked a kérdést a Google-be és az első találat az egyik stock ügynökség weboldala volt, ott azt írják, hogy a minimum 4 megapixel, ennél többet nem is engednek feltölteni, de inkább 5 megapixel, vagy annál több legyen a kép.

ahogy a plakátos kérdésedből is következik, minél nagyobb képet töltesz fel, annál nagyobb az esélyed, hogy a nagy felbontást igénylő megjelenésekhez is megveszik. ebből következik, hogy minél nagyobb legyen a felbontás, méginkább, hogy teljesen mindegy, mennyi is a minimum elvárás, ha te a maximumot próbálod teljesíteni.

nagy valószínűséggel aki óriásplakátra keres képet, az vagy rögtön elveti a kisebb felbontású képeket, ha megjelennek a találatok közt, vagy valószínűbb, hogy eleve olyan szűrőt alkalmaz, hogy a kisebb felbontású képek meg se jelenjenek neki. éppen ezért, aki komolyan veszi a stock fotózást, az próbál minél nagyobb felbontású képeket készíteni, vagyis minél nagyobb felbontású gépet használ (főleg, ha még vágni is szokott a képekből).

különösen a reklám fotósok általában nem is kisformátumú gépekkel dolgoznak (Canon/Nikon), hanem jellemzően közép vagy nagyformátumú gépekkel (Phase One, Hasselblad, stb). persze, hogy a stock fotósok közül mennyien használnak ilyet, azt már nehezebb megmondani. csak stock fotókból nem biztos, hogy könnyű egy ilyen komolyabb gép árát kitermelni, így csak emiatt beruházni sem biztos, hogy érdemes ilyenbe.

űpraktikusabb megközelítés, hogy elkezded csinálni a stock fotókat azzal a géppel, amid van, feltöltöd őket és igyekszel okulni az elfogadási/elutasítási és főleg eladási adatokból és aztán ezek fényében módosítod, hogy miket, hogyan fotózol és átgondolod, hogy szükséges/érdemes-e fejleszteni a felszerelésedet és ha igen, akkor milyen irányba. amíg még nincsenek SAJÁT tapasztalataid, addig nem nagyon érdemes beruházni - pláne nem mindenféle ismeretlenek fórumos jótanácsai alapján.

2017. szept. 6. 11:27
 9/16 A kérdező kommentje:

"hogy elolvasd tetszőleges stock oldal FAQ"

tetszőlegesen el tudom, de azért itt kérdeztem, talán van olyan, aki az összessel tisztában van

2017. szept. 6. 11:52
 10/16 A kérdező kommentje:

"minimum 4 megapixel, ennél többet nem is engednek feltölteni, de inkább 5 megapixel, vagy annál több legyen a kép"

bocs, de itt most valamit elírtál? ez magának mond ellent

2017. szept. 6. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!