Csillagász távcső pl. egy 2-300x nagyítású mekkora
ekvivalens gyújtótávolságnak felel meg?
Figyelt kérdés
Mekkore ekvivalens gyújtótávolságnak felelnek meg ezek a csillagász távcsövek 35mm-es formátumban nézve?
Mit érdemesebb? Nagy teleszkópra dslr-t, vagy tükör nélküli gépet, vagy pl. egy Pentax Q, Nikon 1 rendszerű gépre adapterrel egy régebbi t2-es vagy m42-es min. 4-500mm-es pl. tükörobjektívet tenni?
2017. márc. 28. 08:46
1/6 anonim válasza:
Viszonyítási alapnak itt van egy tesztvideó a Nikon P900-asról. 24-2000mm zoom, plusz 4X digitális zoom.
A videóban a Holdon kívül még feltűnik a Mars, és a Szaturnusz.
A csillagászati távcsöveknek is meg szokták adni a fókuszát, a nagyítás meg ugye a behelyezett okulártól függ (pl 750mm-es tubus + 4 mm-es okkulár=187,5-szeres nagyítás). Mélyégre a legtöbben DSLR-t használnak, adapter létezik hozzá (ár-érték arányban egy elég jó érzékelő erre a célra), akinek meg van pénze az hűtött, dedikált kamerát.
A kulcs igazából az állvány, ami megfelelően tudja kompenzálni a Föld forgását a hosszú expozíció alatt.
2017. márc. 28. 12:23
3/6 A kérdező kommentje:
Gondolom a motoros állványra érted, az biztos egy kisebb vagyon... Igaz hogy egy dslr + teleszkóppal jobban jár az ember, mivel utóbbi arra lett kitalálva, de pl. egy már említett Nikon 1 rendszer egy 5-600, vagy még nagyobb f.távú objektívvel messzebb lát. Ezért kérdezem, melyikkel jár jobban az ember? Valószínű előbbivel minőségi képeket, videókat lehet kreálni, míg utóbbival lehet hogy gyengébb, de közelibb képeket?
2017. márc. 28. 14:54
4/6 A kérdező kommentje:
A nagyítás meg relatív. Fényképezőnél is, nekem van egy kompakt gépem, 12x zoom, de csak 436mm-re "lát". Ezzel szemben egy alap telezoom, pl. 70-300mm, 4.3x zoom, mégis majdnem olyan messzire lát. Tudom, olvastam hogy 183x nagyítás, de mihez képest? A holdat egységnyi szabad szemmel látható területét nagyítja fel 183x-ra, vagy a kezdő fókusztávot?
2017. márc. 28. 14:57
5/6 anonim válasza:
"A nagyítás meg relatív"
Nem, a nagyítás abszolút. A zoom nem nagyítás, olvass kicsit utána:
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!