Hogy lehetnék fotós?

Figyelt kérdés

13 éves vagyok, már régóta érdekel a fotózás.

Már sok könyvet, netes fórumot, blogokat elolvastam. Ismerem a záridő, ISO, rekesz fogalmakat. Fejeben már nagyjából tudom a manuális beállítások jelentését. Alkalmazni, gyakorolni sajnos nem tudom, mivel nincs fényképezőgépe a családnak. Így csak a telefonommal szoktam fotózni. De így is nagyon érdekel ez a hobbi, később akár szakmaként is szeretném végezni.

Mit kéne tennem, mit kéne tanulnom, hogy fotós legyek?

2017. febr. 4. 11:55
 1/6 anonim ***** válasza:

Keress fotót szakkört, fotós ismerősöket, olyan lehetőséget ahol gyakorlati ismeretekre tehetsz szert, összemérheted másokkal az eddig tanultakat, elsajátíthatod a gép kezelését immár nem csak a gyakorlatban.

Ez olyan mintha sokat olvasnál a kerékpározásról, de magad még nem ültél volna biciklin.

2017. febr. 4. 12:03
 2/6 anonim ***** válasza:
71%

Fotózni tanulni egy mezei mobillal vagy egy 15 ezres géppel is lehet!

Sokan összekeverik a fotózásnál a technikát/technológiát a látásmóddal.

A technikát valóban nem tudod egy mobillal gyakorolni, ott nincs iso, nincs zár, nincs rekesz...

De van egy jó hírem! Ez a fotózás kb 10%-a. A maradék az, hogy meglásd a témát, hogy kompozíciót tanulj, hogy egyedi látásmód tükröződjön a képeiden. Na ez az amihez akár egy mobil is elegendő, és ez az amit a sok százezres-milliós gépek gazdái sem mindig tudnak (nem egy FF DSLR-rel bohóckodó embert ismerek, aki például még mindig nem tanulta meg, hogy az emberek lábfejét nem csonkoljuk, vagy nem feltétlen az a jó és izgalmas kép, ahol a téma kifölti a kép közepét).

Szóval ne aggódj, telefonnal is rengeteget lehet fejlődni, érdemes sokat kísérletezgetni, és érdemes jó fotósok képeit nézegetni, elemezgetni, hogy vajon mitől lett jó, mi az amit még jobban lehetne csinálni, vagy csak másként, hogy ugyanazt a hangulatot fejezze ki, de még izgalmasabb kép szülessen.

2017. febr. 4. 18:59
 3/6 anonim ***** válasza:
Youtubeon nagyon sok jó videó/videós van akik meg tudnak tanítani arra hogy hogyan komponálj, hogyan világíts, stb... Mobillal is lehet gyakorolni ha van rajta manuális mód, de tényleg jó ötlet a fotós szakkör, esetleg nyolcadik után olyan iskola ahol van ilyen szak. Most ide egy kommentbe nem nagyon tudnám leírni hogy mi a lényege ennek annak, mert tényleg nagyon nagyon apró dolgokon is múlhat egy kép híressége és értéke. Néha iszonyatosan nagy különbséget tud varázsolni az hogy 1mm-el arrébb fordítod a gépet vagy csak egy picit hátrébb rakod a vakut vagy a softboxot. A fotózás egyszerű, mégis nagyon nehéz. Tudom hogy hülyén hangzik, de így van. Egyszer van hogy kimész, 10 perc múlva megcsinálod életed képét, máskor meg kint vagy két órát és egy normális képet nem tudsz csinálni. Furcsa dolog ez az egész és ezt egy élet alatt sem lehet megérteni (nem mintha olyan idős lennék, én 14 vagyok, csak elmondtam azt amit másoktól is hallottam).
2017. febr. 4. 23:35
 4/6 anonim ***** válasza:
58%

Hát, nekem más véleményem van. A fotózás az egy olyan ága a művészetnek, amelyben a kifejezéshez szükséges a technika uralása. No persze, járási vagy megyei C osztályú szinten járási vagy megyei C osztályú tudnivalók elegendőek hozzá, de ki akar járási szinten focizni?

A technika ismeretén kívül fejlett művészi látásmód kell hozzá, azt is már elkezdheted fejleszteni. De az meg nem abból áll, hogy a neten elterjedt "szabályokat" bevágod, és alkalmazod. Ha elég sok ábrázolmányt (festmény, rajz, fénykép) nézel, elolvasod, mások mit tartanak róla, valamivel közelebb jutsz. Tömörebben, ugye, a képzőművészettel foglalkozz behatóan.

Egyébként középiskolai és egyetemi szinten van fotós képzés.

2017. febr. 5. 11:06
 5/6 anonim ***** válasza:

Vegyél egy fényképezőgépet? :D

Nekem is volt ilyen robbanás ennyi időset, egy csomót fotóztam telefonnal, aztán lett egy rendes fényképezőgép a családban, de aztán meguntam.

Most meg jött megint egy szikra, és most éppen az analóg fényképezésbe szerettem bele.

Szóval szerintem gyakorold, talán ez a legfontosabb. Ha pedig ezt szeretnéd szakmának, menj el egy gimnáziumba továbbtanulni, aztán utána meg több egyetemen van fotós képzés. (Kaposvár, MOME)

2017. febr. 5. 21:04
 6/6 SkankHunt42 válasza:

Használtan, akár Hardveraprón ha beszerzel egy régebbi nem túl drága DSLR / MILC gépet akár objektív nélkül és gyakran kijársz bolhapiacra vagy böngészed a nem elszállt árú hirdetéseket Helios 44 és hasonló olcsó de jól használható objektívet beszerezve mindennel együtt 40-50K HUF-ból olyan felszerelésed lehet amivel a teljes manuális kontrollt a gyakorlatban tudod elsajátítani.

Ha egy ilyen kezdő felszereléssel túrázol párat illetve viszed magaddal ahova tudod a gyakorlati tudásod nagyon sokat fog fejlődni.

+még egy dolog: Könyörgöm bármit teszel, ne indíts XY kiszolika photography oldalt az első 20 kép után.

2017. febr. 18. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!