Zenit 11 típusú analóg fényképezőgépen hogyan tudom beállítani megfelelően a dolgokat ha a fénymérője nem jó?
Az a baj ezekkel az analóg gépekkel is már, hogy fénymérő nélkül nincsen ökölszabály. Fekete-fehér filmre még csak-csak, de színes filmre nem fogsz tudni szemmel blendét és zársebességet állítani.
Személyes véleményem, hogy nem is érdemes velük bajlódni. Használj digitálisat.
Gyakorlat teszi a mestert. Az expozíciós táblázatok megtalálhatóak a neten. Azt korrigálni kell a téma világosságávaL. Rengeteg fényképező élt meg régen fénymérő nélkül.
Amúgy az is megoldás, hogy biztosan van a rokonságban egy uraságoktól levetett, még működő digitális gép, azt lehet fénymérőnek használni.
Ami az élességet illeti, Zenitnél egy oka lehet a problémának, a szemed nem nullás.
Nagy-nagy hülyeség, hogy "nem kell az neked, használj digitálisat". Utánozhatatlan színeket, tónusokat, dinamikát és HANGULATOT ad.
Az expozíciós értékeket egy másik, digitális géppel lehet a legkönnyebben meghatározni: lősz egy képet, leolvasod a beállításokat (ha a digi-gép nem tud f/2-t csak 2,8-at, állítsd a film érzékenységénél egyel feljebb, stb..) Ha megvannak, belövöd a Zeniten, és kész! Én a Fuji kompaktommal szoktam fényt mérni.
Kerekíteni nem annyira, ha az 1/500-ados záridő nem elég, inkább szűkíts pár értéket a rekeszen. Fél-egy fényérték nem oszt nem szoroz.
A fókuszt érdemes lenne úgy ellenőrizni, hogy az obit kitekered végtelenig és megnézed, hogy valóban a végtelen tárgytávolság éles. Ha nem, elképzelhető, hogy a tükör nem ugrik vissza pontosan (egy Zenitemnek ez volt a baja, eredetileg azt hittem az obi hibája, de egy tükör alatti pöcök beállítása után pontos volt a fókusz).
Tedd állványra a gépet, nagyon gondosan és pontosan fókuszálj egy kontrasztos felületre, majd előhívásnál ellenőrizd le, ezt esetleg több objektívvel is megcsinálhatod, ha van.
Remélem tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!