Első esküvői fotózás?

Figyelt kérdés

Leginkább tanacsot szeretnék kérni olyanoktól, akik már fotóztak esküvőt. Fotózni tanulok és egy ismerősöm kért meg, hogy fotózzak a bátyja esküvőjén júliusban. Mondtam neki, hogy gondolják át, mert még soha nem fotóztam esküvőt és ez olyan alakom, ami (jó esetben) egyszer van egy életben. Azt mondta, ez kis költségvetésű esküvő lesz és nem szeretnének hivatásos fotóst hívni, mert nincs rá keret, így elvállaltam.

Hogy végre a lényegre térjek, tanácsokat szeretnék kérni olyan emberektől, akik már fotóztak esküvőt.

Nekem egy Nikon D2x vázam van egy AF S NIKKOR 18-200mm 1 3 5-5 6 GII ED objektívvel. Vakum nincs, úgyhogy csak ebből tudok gazdálkodni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

#esküvő #menyasszony #fotózás #trashthedress #kreatívfotózás #vőlegény.
2016. ápr. 17. 16:56
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
#20: Azért ebből a hozzászólásból látszik, hogy halvány lila fogalmad sincs az esküvőfotózásról. Mondanám, hogy mutasd meg a kedvenc esküvői sorozatodat és megmutatom én is, de nincs szükségem ilyenfajta önigazolásra és égetni sem akarlak. Hidd azt, hogy a vaku minden és készítsd tovább a fa mögül kinézős szelektívszíntelenített okádékot, amit a hozzád hasonló nagy szakemberek csinálnak.
2016. ápr. 21. 20:38
 22/30 anonim ***** válasza:
38%

Erről beszélek, ide jössz önigazolást nyerni, azzal, hogy fitogtatod a szakmai tudásodat. Értem én, hogy jóleső érzés a sok amatőrnek elhinteni pár okosságot és önelégülten hátradőlsz kaján vigyorral, hogy ez a nap sem múlt el hiába. Itt adott egy gép és egy objektív, ebből kell kihozni valamit, és itt most nem az a lényeg, hogy a bezzeg hivatásosok mikkel dolgoznak. Vakuval, vagy a nélkül. Meg a nagy ISO-val, meg az 1.4-es fixel, ugye. Itt a kérdésre kellene értelmes választ adni amivel előrébb lenne a kérdést feltevő. E helyett megy a műmályerkedés: Itt már nem segíthet sem más objektív és még egy vaku sem. Mert a kolléga nem tanult fotográfiát, és még a gépe sem alkalmas, és ő sem alkalmas és itt senki nem alkalmas semmire....

Ide jöttök pálcát törni mindenki felett, hagyjuk már Ibolykát.

Bizonygatjátok, hogy a vakun túl is van élet. Mondjátok ezt egy 3.5-5.6-os objektívesnek....na ez a nevetséges.Mert, hogy nektek ez van meg az van meg ide jártok, oda jártok , ez az, ide jöttök, hogy magatokról beszéljetek....pedig a kutyát nem érdekli...

2016. ápr. 21. 22:58
 23/30 anonim ***** válasza:
70%
Ha értenéd amit olvasol akkor tudnád, hogy a kérdező olyanoktól kért tanácsot akik ezzel foglalkoznak. Mi pedig azt tanácsoltuk neki, hogy ezzel a felkészültséggel és felszereltséggel ne menjen neki egy olyan fontos eseménynek mint amilyen egy esküvő. Ez felelősség és nem lehet megtanulni úgy, hogy a kérdezőnek még konkrét kérdései sincsenek. Ezer meg ezer kérdést fel lehet tenni esküvőfotózással kapcsolatban, de amikor valaki általánosságban kérdez és azt várja el, hogy a kérdést is mi tegyük fel helyette, az nem alkalmas arra, hogy esküvőt fényképezzen, akkor sem ha amúgy a felszerelése megfelelő lenne, de nem az. Bármit elhinteni egyébként is csak annak lehet aki tudja mire kíváncsi (azt már legalább tudjuk, hogy Te mire nem vagy az). A válaszod többi része pedig értelmetlen, személyeskedő és/vagy nem kapcsolódik a témához ezért ezekre nem is reagálnék.
2016. ápr. 22. 13:30
 24/30 Yodi válasza:
87%

Kedves Kérdező!

Hasonló cipőben jártam nemrég. Legjobb barátnőm kért meg hogy készítsek képeket a 30 fős esküvőjéről, amire akkor is hivatalos lettem volna, ha nem vállalom el. Az én koncepcióm az volt, hogy akkor is készítenék képeket, ha nem kérte volna, de ha én nem vállalom, akkor csak a telefonnal fotózó rokonság által készített képek lettek volna. Az én felszerelésem sem profi, és csak autodidakta módon "tanultam" fényképezni. De volt vaku és 1,8-as 50 mm-s, plusz a 18-55-ös kit obi. A fotók minősége és mennyisége biztosan nem érte el a 150 ezres hivatásos fotósét, de a pár tökéletesen elégedett volt a képekkel (még ha én nem is, számtalan dolgot másképp csinálnék, de ezt ők nem vették észre, mert nem Barbie-t és Ken-t akarták látni a képeken, hanem önmagukat). Egy rokon még azt is megjegyezte, "látszik hogy hívtatok fotóst".

A lényeg az hogy szerintem ha ez embernek van feladata, tud rá készülni a következő 1-2 hónapban. És ha a párnak nincs pénze fotósra, és ha Te nem vállalod akkor senki, akkor vállald el. Éppen a felelősség miatt fogod lelkiismeretesebben csinálni. De ha nem tervezel esküvőkön fotózni a távolabbi jövőben, akkor kár beruházni az erre alkalmas felszerelésre, ha tegyük fel más téma fotózása jobban érdekel. Gyakorlás, hasonló helyszínek felkeresése segíthet felkészülnöd, mint ahogy a jegyesfotózás is. Sok érdekes cikk is akad a neten ebben a témában. A legnehezebb dolog ott akkor átküzdeni magad a rokonokon, ugyanis minden második embernél lesz valamilyen fényképezésre alkalmas kütyü, és neked be kell harcolni magad közéjük, eléjük, hogy jó szemszögből fotózhass. Itt nem lehet szégyenlősködni. Sok fotó fog készülni, azokat jól le kell válogatnod, és ha van rá módod utómunkálatok is kellenek. Én 1000 képből kb 400-at adtam át a párnak.

Azért tartom fontosnak leírni ezt, mert nem csak a több milliós esküvők léteznek, van egy olyan rétege a társadalomnak aki szűk körben ünnepel, de szeretné ha örök emlék lenne az esküvője. És őket is emberszámba kell venni. Nem mindenki a facebook-ra fotóztat, van aki az unokáinak szeretné megmutatni. Remélem segítettem. Szép napot.

2016. máj. 6. 11:13
 25/30 anonim ***** válasza:
70%
Szia :) Két éve megkért egy ismerősöm, hogy fotózzak az esküvőjén mert úgy látta hogy jók a képeim. Korábban nem fényképeztem esküvőn, de mivel senki más nem fényképezett volna ezért elvállaltam. Szerintem a legfontosabb az, hogy a pár tudjon arról, hogy mire vagy képes, nekem ez sokat segített. Megmondtam nekik, hogy nem garantálom hogy a legfontosabb pillanatokban is jó képek fognak készülni, lehet hogy bizonyos esetekben többre mennek egy mobillal :) Nem volt nekik gond, áldásukat adták rá, és így engem sem stresszelt az esküvő. Volt pár hónap felkészülés, rengeteget gyakoroltam, olvastam, neten néztem videókat. Szerencsére minden jól sikerült, elégedettek voltak. Nekem picit több felszerelésem volt, volt vaku, softbox, derítőlap, stb. De ha nem szeretnél semmi plusz kiegészítőre beinvesztálni akkor nyugodtan mondd meg nekik hogy csak természetes fényben, világosban tudsz jó képeket készíteni. Szerintem ez a legfontosabb, mindig tudjanak arról hogy milyen korlátokkal tudsz fotózni így nem éri őket meglepetés. :) Sok sikert kívánok a fényképezéshez! :)
2016. máj. 6. 18:23
 26/30 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az utolsó két válaszolónak, hogy a normális hangvételű kommentek csoportjába írtak!

Örülök hogy van ilyen tapasztalat is:)

2016. máj. 11. 22:50
 27/30 anonim ***** válasza:

De azért felhívnám a figyelmedet, hogy ezen utolsó két hozzászólás gazdája rendelkezett vakuval és egyikük nagy fényerejű lencsével is.

Szép vakus felvételeket készíteni sem egyszerű dolog, de ha nincs vakud, akkor elméleti a kijelentés.

Kipróbáltad már, hogy mire képes a felszerelésed rossz fényviszonyok között? Mekkora max ISO-val, zajszűréssel és méretben elviselhetőek a képek? Mármint nem számodra, hanem a leendő párnak.

2016. máj. 13. 10:02
 28/30 anonim ***** válasza:
Az a helyzet hogy én is egy rakás kakival kezdtem, és ma már mindenem megvan amit itt leírnak mi KELL hozzá. Öröm látni, hogy így féltenek téged attól, hogy a párod csalódott legyen, de az élet egy nagy iskola, és ha nem jött össze, de szeretne a titán ezen a vonalon mozogni, óhatatlan, hogy fejleszti magát, vagy ÚGYIS belebukik. A párt meg újfent nem kell félteni, ha ezen paráznának, vagy ez lenne a legeslegfontosabb számukra, akkor hívnának egy rutinosabb rókát. De nem hívnak. A fiú meg tanulni akar. Nem csak egy út létezik. Persze amit tanácsoltok a kérdezőnek nagyon összeszedett, lassú és biztonságos folyamat. Na de a mély víz komoly szintekre tudja dobni ha az élet is úgy akarja...
2018. jan. 16. 08:32
 29/30 anonim ***** válasza:
Nem, valóban nem csak egy út létezik. De ha már az elején híre megy, hogy képtelen vagy bizonyos helyzeteket megoldani és a menyasszony sírva hívja fel az eredetileg drágállott fotóst a képeiddel, hogy kezdjen velük utólag valamit, az nem a jó út, ahogyan az sem, hogy ha adatvesztés van akkor semmit sem tudsz átadni mert a géped egy kártyára rögzít, mert nincs redundáns háttértárad sem, vagy ha megáll a kezedben a fényképezőgép akkor szintén nincs mihez nyúlnod mert abból sincs redundáns. Lehetne ezeket napestig sorolni, de a vége ugyanaz.
2018. jan. 16. 09:40
 30/30 anonim ***** válasza:

Az emberek vizuális kultúrája, illetve az igénye a nulla alatt mozog pár kilométerrel. Amíg mondjuk az ismerős arra a képre, amin lovon ül, de a ló egyik hátsó lába kilóg a képből, és csak pont a lovas nem éles, kap 250 lájkot, meg olyan kommenteket, hogy ajjjj! de vadregényes! gyönyörű!, stb, addig nincs mitől félni.

Az is kétségtelen, hogy ezelőtt 14 évvel a megélhetési fotósok honlapjukon egy Canon 300D-vel plusz Sigma 70-200-al büszkélkedtek, és azzal is megoldottak elég sok feladatot.

Ezzel együtt is kíváncsi volnék a kedves kérdező teljesítményének önértékelésére, hiszen az esküvő, ha az idő lineárisan múlik, megvolt időközben.

2018. jan. 16. 09:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!