Telefon vagy régebbi fényképezőgép?
Fényképezésnél a megapixelek száma csak egy szempont (és még véletlenül sem a legfontosabb). Ahogy az előttem szóló is mondta: az optika miatt egyértelműen a gép jobb, telefonokba gyakran egy átlagos vagy épp gagyi "optikát" raknak, egy kerek üveg és ennyi.
Nekem pont egy S5700-asom van, átlagos felhasználás szempontjából egyetlen hátránya van a telefonhoz képest: lassabban kerül elő. A telefon mindig kéznél van, szó szerint pár másodperc a zsebből előszedni és fényképezni vele (főleg, amelyik lezárt kijelző mellett is tud képet lőni), egy fényképezőgépet előhalászni a tokjából és indítani és képet készíteni vele idő. Persze, ha az ember készül, akkor ez nem szempont. De csak lőni egy képet, mert valamit hirtelen megláttam és lefényképezném, na, erre való a telefon. Beállított, szerkesztett képet fényképezőgéppel lehet megkomponálni, nem mondom, lehet valaki minimálrajongó, meg persze, lehet érdekes képet csinálni telefonnal is (nekem életem legjobb képe egy Sony-Ericsson K750i-vel készült), de valójában a telefon telefonálásra való, és MELLESLEG lehet vele fényképeket készíteni is.
Szóval hiába a sok megapixel, ha csak egy kis lyukon jut be az érzékelőlapkához a fény egy szimpla lencsén át.
igazából a megapixelek száma annyira nem fontos. Ami sokkal inkább meghatározó, az a szenzor (fizikai) mérete. Kicsit amúgy fura, hogy ilyen korkülönbséggel hasonlítasz össze dolgokat. Évről évre rengeteget fejlődik a technika.
Az igazi fotósok meg amúgy azt mondják, hogy egy képben csak 20%-ot számít, hogy mivel csinálod. A maradék 80% a tudás. Aki ért hozzá, az egy lyukkamerával is jobbat lő, mint az, aki nem ért hozzá, és csak a kezébe adják a legújabb Canon/Nikon gépet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!