Milyen objektívet ajánlanátok egy kezdőnek kültéri portrék, illetve tájképek készítéséhez?
"Tehát minél szűkebb blendét használok, annál több fény kell, és ezt azzal érem el, hogy egy fényerős (tehát pl. f1.4-es) objektívet rekeszelek le f22-re? "
Szűk rekesz kevesebb fényt enged be, ezért több fény kell juttatni a szenzorra, ilyen egyszerű.
Aki 20 évnyi fotózás után nincs tisztában az alapokkal, ott már nem csak inkompetencia van hanem mentális problémák adódnak.
Jó ég, utolsó, szerintem ne égesd magad tovább.
Amit írsz, az igaz, csak éppen semmi köze ahhoz, hogy fényerős objektív kell a tájfotózáshoz.
Nem mindegy, mennyire fényerős egy objektív, ha 8-11-es rekeszt használsz?
Véleményed szerint ha egy f1.4-es obit csavarsz a gép elejére, és f11-en csinálsz egy képet, akkor több fényed lesz naplementekor, mintha ugyanezt egy f4-es obival teszed?
Mert ha igen, akkor nem a másik válaszolónál vannak a tudásbeli hiányosságok.
Kérdező: szerintem kezdj el gyakorolni a kitobival, aztán meglátod, miben nem elég. Ha már látod, tudni fogod, milyen obit vegyél.
Portréhoz jó egy fényerős 85 v. 100mm-es fixobi a mélységélesség miatt.
"Amit írsz, az igaz, csak éppen semmi köze ahhoz, hogy fényerős objektív kell a tájfotózáshoz.
Nem mindegy, mennyire fényerős egy objektív, ha 8-11-es rekeszt használsz? "
Sehol nem említettem, hogy fényerős obi kell a tájképekhez, totális pénzkidobás fényerős obit venni tájképekhez, mert amúgy is szűk blendével fotózunk tájat.
12-es: 100mm APS-C-n már általában túl hosszú a legtöbb portréhoz, 50 és 85mm okés, azokkal kb 85 és 135-öt kap, ami elég klasszikus a napi feladatokhoz.
(nem mondom, én is előfordul, hogy 200mm körül lövök portrét, de azért kitobi mellé nem azt ajánlanám általános célokra)
"Sehol nem említettem, hogy fényerős obi kell a tájképekhez, totális pénzkidobás fényerős obit venni tájképekhez, mert amúgy is szűk blendével fotózunk tájat.
"
Te figyelj, itt vissza lehet olvasni az első hozzászólásaidat... Komolyan Neked valami bipoláris dolgod van?
"Te figyelj, itt vissza lehet olvasni az első hozzászólásaidat... Komolyan Neked valami bipoláris dolgod van?"
Pont ez az hogy visszalehet olvasni a hozzászólásokat, neked ezek szerint mégsem sikerült? Mikor írtam hogy fényerős obi kell a tájképhez?
Éppenséggel az első válaszban ezt írtad:
"Kell a fényerő azért is meg tájképet a végtelen fókusz miatt 8-11-es blendenyílás felett csinálunk csak."
Lehet, hogy nem ezt akartad mondani, de így sikerült...
Akkor mégis mit értesz fényerő alatt. Magyarázd már el légyszi a sok szakértelem nélkülinek.
100mm sok lenne portréhoz? Ez mindig attól függ, milyen portréról van szó, illetve hajlandó-e az ember távolabb menni az alanytól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!