Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Fotózást pénzért nem hivatásos...

Fotózást pénzért nem hivatásos fotós is vállalhat, ismerősi körben, vagy nem?

Figyelt kérdés
Szoktam olvasni hogy ez és ez a személy visszakereste a gépe árát, meg hogy megrendelése van. Van olyan aki olyannak is fizet aki papíron nem fotós? Nektek szokott lenni olyan alkalom ahova meghívnak vagy felkérnek valamire? És ha igen, milyen komoly felszereléssel?
2015. szept. 5. 15:57
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Ez inkább etikai kérdés, nem jogi.

Gyakran előfordult, hogy valahol rendezvényen fotóztam én is, és mikor látták a képeimet, akkor megkerestek, hogy nem vállalnám e el, mert a profi fotós nem kevés pénzért dolgozott az én fotóim meg legalább olyan jók lettek.

Erre az ember nemet mond, főleg akkor, ha nem megismételhető eseményről van szó (tehát más valakinek egy párt portrét csinálni, és más elmenni az esküvőjére fotózni). Amatőrkét ott indul, hogy ritkán van az embernek tartalék váza/objektíve, tehát ha pont a nagy napon térdel le a gép, akkor képek nélkül maradnak, emiatt nem valószínű, hogy elhalasztják az esküvőt.

A másik, hogy egy tényleg profi fotós konzisztens minőséget képes produkálni, akkor is ha kevésbé ideálisak a körülmények, akkor is ha fáradt, ha nincs kedve éppen aznap fotózni stb. Az amatőrök többsége azonban egyáltalán nem ilyen (és sajnos a profik között is akadnak "profik"), már pedig ha sok pénzért bevállalsz valamit, főleg ha az nem megismételhető, akkor nem mondhatod, hogy bocs, borús időben nem tudok olyan szép képeket csinálni, csak jó fények mellett.

Egyébként az emberi igénytelenség és spórolási vágy mozgatja az egészet. Sajnálják a pénzt arra, hogy valaki tényleg jó képeket csináljon bármikor, bármilyen körülmények között, így aztán első körben keresik az ismerősöket, hogy vállalják már el, második körben inkább elmennek a gagyizókhoz, akik már pénzt kérnek, de nevetséges árakat.

A felszerelés pedig teljesen irreleváns, nem azért nem szabad elvállalni ilyesmit, mert nincs 5Dmk3-ad, hanem azért, mert ha józanul belegondolsz semmi nem garantálja, hogy egy mk3-al sorozatban alkalomról-alkalomra minőséget fogsz produkálni. Nem a vas teszi a profit.

2015. szept. 5. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!