Mit jelent pontosan az optikai leképezés? (egyszerűen)
És a kicsinyítés-nagyítás attól függ, hogy mekkora a blende mérete?
(amúgy köszönöm a választ, órák óta kerestem valami érthető magyarázatot! :D)
Nem. Attól a mélységélesség függ. Minél szűkebb a rekesz (minél nagyobb a szám a „f” utáni szám), annál nagyobb a mélységélesség és vice versa.
Dehogynem függ a blendétől. Minél kisebb a blende állása, annál nagyobb lesz a szenszorra jutó kép nagysága, tehát annál élesebb lesz a kép.
Ezért kell kis blendével fotózni tájat vagy épületeket, hogyha sok fény áll rendelkezésre.
"Dehogynem függ a blendétől. Minél kisebb a blende állása, annál nagyobb lesz a szenszorra jutó kép nagysága"
Hogy mi??? Tehát a rekesz állítóval tudok zoomolni? Amennyiben elkezdem f2.8-ról 22-re csökkentem folyamatosan a rekeszt, akkor "a szenzorra jutó képe nagyságs", tehát egyre nagyobb lesz a keresőben látható tárgy?
Ez valami nagyon új felfedezés a fotózásban, de elég könnyű cáfolni :P
Minél kisebb a blende nyílás, annál nagyobb lesz a képsík, optika alapszabálya.
Amikor teljes nyílással készítjük a felvételt, a lencse teljes átmérője részt vesz a leképezésben. A lencse széléről érkező fénysugarak laposabb szögben érkeznek a fényérzékeny anyagra. Mivel laposabb a szög, nagyobb a szóródási kör is. Amikor viszont rekeszelünk, a lencsének csak kisebb átmérője vesz részt a képalkotásban, a képet alkotó fénynyaláb meredekebben, a képsíkra eső merőlegeshez közelebb eső szögben érkezik a fényérzékeny anyagra, így kisebb a szóródási kör is.
" de elég könnyű cáfolni :P"
Várom...
Éééés akkor most összefügg a blendével, vagy nem? :'D
Utolsó válaszoló: szerintem hasznos volt amit mondtál, végre sikerült megértenem.:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!