Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Fényképezés. Videóból képkivág...

Fényképezés. Videóból képkivágás? Miért nem így?

Figyelt kérdés

Kezdő vagyok a témában, ezt előre leszögezem.

Az lenne a kérdésem, pusztán kíváncsiságból: van egy nikon d3200asom. Próbáltam magamról képeket csinálni, de az úgy elég macerás. Hamar meguntam, úgyhogy inkább csináltam magamról egy videófelvételt és kivágtam a számítógépen képeket belőle. (1920x1080 pixeles felbontású videó volt)

És nagyon jók lettek. Természetesen nem címlapra akartam fotózni, vagy kiállításra.

És felmerült bennem a kérdés: miért nem így csinálják a fotósok? Tehát a technika miért nem erre fejlődik? Ha egy modellről készítek egy videót, akkor a leges legelőnyösebb képkockát ki tudom vágni utómunkába. Persze ha jó minőségű a videó.

Pusztán kíváncsiságból kérdezem :)

Illetve hogy mit szóltok ehhez a "módszerhez"?

2014. nov. 25. 09:54
 1/2 anonim ***** válasza:

Ennek elég sok oka van.

A fullHD videó felbontása kb. 2 MP. Mindig mondjuk, hogy a MP nem számít, de ez csak addig igaz, amíg van belőle legalább 6. Ennyi kell ahhoz, hogy egy képet normális minőségben, A4-ben is ki lehessen nyomtatni.

A videó egy másodperc alatt sok képkockát készít, így eleve nem mehet a záridő egy adott érték alá (24 FPS esetén pl. minimum 1/24). Így kiesnek a hosszú záridős képek.

A videó elektronikus zárat használ, ami hajlamos a bleedingre, azaz hiába ne szeretnéd, hogy rögzítsen már a képkocka, mivel a fény fizikailag éri, kiolvasás alatt is tovább exponálódik a kép. Emiatt egyetlen lesz a megvilágítás rövid záridőnél, ami sávosodást, valamint a pontszerű fényforrások szétkenését okozza.

A videó nem nyers formátum (ha az lenne, nem tudná elég gyorsan írni a kártyára), hanem valamilyen veszteséges tömörítés. Emiatt eleve szín és textúra részleteket veszítesz, plusz jóval kisebb az utólagos mozgástér is.

Szóval nem tudsz sem rövid, sem hosszú záridőt alkalmazni, kicsi a felbontásod, ráadásul ahhoz, hogy legyen egy képed, egy videót kell készíteni, ami sokkal több helyet foglal, sokkal nehezebb megmunkálni és rosszabb a minősége, mint egy képnek. Nagyon jó stratégiának tűnik.

Inkább tanuld meg használni a gépet, vagy ha nagyon fontos a gyors DSLR selfie, szerezz be egy képet is streameő távirányítót a gépedhez. Esetleg kérd meg az egyik ismerősödet, hogy segítsen. Nekem pl. nem okoz gondot állványról igazolványképet csinálni magamról, bármi művészibbhez pedig a videós módszered sem fog működni.

2014. nov. 25. 10:33
 2/2 anonim ***** válasza:

+ még ott van, hogy a videón még DSLR esetében is van egy nem túl erős, de létező tömörítés, ami még jobban lebutítja a kép minőségét.

Csak a példa kedvéért, bár nem egészen ez az árkategória, a belépő tükrösöknél is ez a helyzet: [link]

Látható három kivágás. Az első az 5D Mark III, a második a D800 videójából való, a harmadik pedig a két gép közül az egyik állóképe leméretezve 1920x1080-ba. Azért érezhető a tömörítés.

2014. nov. 25. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!