Érdemes megvenni a Sony hx300 típusú fényképezőgépet? Ki mit tud róla?
Ez az a kategória, amit jómagam nem tudok hova tenni, legalábbis az áruk miatt semmiképp sem. Nem azt mondom, hogy 50 ezret nem érne meg, de kb. egy forinttal se többet. Hiába a 20 megapixel, ha a szenzor kicsi, és ezek a 40-50x zoomtartományú objektívek is vicc kategóriába tartoznak. Tehát én is azt mondom, hogy akkor már egy MILC vagy DSLR felé kell kacsintgatni, ha már 90 ezer körüli gépben gondolkodsz.
Pl: [link]
De egy Nikon D3200 se sokkal drágább (110-120 ezer), viszont a képminőség ég és föld, plusz később fejlesztheted, bővítheted igény szerint.
"...összehasonlítottam a paramétereit egy legolcsóbb típusú Nikon vagy Canon DSLR-rel nem sok eltérést láttam az utóbbiak javára"
Pedig az adatlapjaik ezzel kezdődnek:
Sony HX300 szenzor méret: 1/2,3"
olcsó DSLR szenzor méret: APS-C
Ez képminőség szempontjából döntő különbség.
Az 1/2,3"-os érzékelő ugyanis 25 négyzetmilliméter, az APS-C érzékelő pedig átlagban 350 mm2 körüli. 14x akkora.
Csak azok a kompaktok vehetik fel a versenyt képminőségben a DSLR-ek, akik legalább közelítőleg ekkora szenzorral készülnek. Ilyet nagyítóval kell keresni, és az áruk jellemzően nem olcsóbb egy belépő DSLR-nél. Leggyakrabban a rendszerkompaktok (MILC) között találsz ilyen gépet, a bridge-ek között pedig a kis zoomos elit kategóriában, mint a Canon G1X, Nikon Coolpix A vagy hellyel-közzel a Sony RX100 sorozat.
A 30-50-65x-ös szuperzoomok mind kis szenzorral készülnek és képminőségben messze lemaradnak ezek mögött. Csak ilyen apró érzékelővel megoldható ugyanis a parasztvakító zoomátfogás, viszonylag kis méretben, és használható fényerő mellett.
Szerintem lényegesen jobb választás a hx300-hoz képest. Az árán én is meglepődtem. Szinte mindent tud, amit az SLT-A58K. Igaz nem lesz 50x zoom, de lényegesen jobb képeket komponálhatsz ezzel. B záridő, manuális fókusz, rekesz-előválasztás, RAW stb.
De a képei is magukért beszélnek: [link]
Még nehogy vegyek én is egy ilyet. :)
Na, köszönöm a gyors választ, egészen felbátorodtam :]
Pedig már majdnem azon voltam hogy rendelem a hx-et, mielőtt olvastalak titeket. Elhamarkodott és rossz döntés lett volna, annak ellenére hogy azért tisztesen körbenéztem.
Így összehasonlítva úgy tűnik a lényegi dolgokban egyezik a tudás, nem is igazán értem miért érné meg az SLT-A58K-t választani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!