Ha veszek pl egy 300mm-es obit akkor honnan tudom, hogy az hányszoros zoom-mal rendelkezik mondjuk canon 600d-n vagy mondjuk egy full frame-en?
A zoomnak nincs köze ahhoz, hogy milyen gépre teszed rá. A két szélsőértéktől függ.
Nem tudom, konkrétan milyen objektívre gondolsz. Ha 300mm fix obi, akkor értelemszerűen nincs zoom rajta.
Ha pl 100-300mm-es obi, akkor háromszoros zoom van, mert a kiindulóértékhez képest annyival tudsz ráközelíteni. Attól, hogy full frame-re teszed, a háromszoros zoom marad, csak mást fogsz látni az objektíven keresztül.
A felsőértéket elosztod az alsóval, és megkapod, hogy hányszoros a zoom.
Szerintem az obi melle vegyel egy-ket konyvet is, amibol az alapfogalmakat, a fotozas alapjait megtanulod.
Borzaszto vicces olvasni ezeket a kerdeseket, de egyben elszomorito is. Megveszed a draga dslr-t, valoszinuleg mar hasznalod is egy ideje, kozben meg lovesed sincs arrol, mit csinalsz.
Es ne ertsd felre, nem csak rad gondolok. Rengeteg ilyen kerdes van, ahol a kerdezo ilyen blodsegeket kerdez - es persze lehet mondani, hogy el kell kezdeni valahol, de a tanulassal kene kezdeni...
Ez a kerdes sem sokkal ertelmesebb, mert mihez kepest lesz hozzad kozelebb? Mit hasznalsz most?
Ha erre vagy kivancsi, akkor Canon eseteben 1,6 a szorzo a crop es a full frame kozott. Ami full frame-en 300mm, az cropon 480mm-nek felel meg.
Tovabbra is ki tudod szamolni a "zoomot", ha a 300-at elosztod azzal, amit most hasznalsz. Ha most 55mm-s kitobid van, akkor kb 6-szor "kerul hozzad kozelebb" a tema, hogy ilyen konyhanyelven fejezzem ki magam.
Ez tovabbra is fuggetlen a szenzor meretetol, kiveve, ha most valtasz, bar ennyi ismerettel felesleges lenne a full frame.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!