Az f-érték hogyan változik a szenzor méretétől függően?
"Ha a m43-as kamerára 50 milis obit teszünk, akkor a keresőbe nézve az 100-asnak fog TŰNNI a kisebb képkivágás miatt."
Így van. A látószöge! A gyújtótávolság nem változik.
"Az illető azt nehezményezte, hogy miért mindig csak a "gyutáv változásáról" beszélünk a kisebb szenzoros gépekkel kapcsolatban, és a mélységélesség és fényerő kérdéséről meg sose."
Rengeteg fórumban és több cikkben foglalkoznak ezzel a témával.
Mondjuk azt nem értem a fényerő miért van ide keverve? Az sem változik.
"Szerinte ha egy 35mm-es géppel, 100mm-es obival 8-as blendével lősz egy képet, akkor ugyanahhoz a képkivágáshoz és mélységélességhez egy m43-os gépen 50mm-es obira és 5.6-os blendére lesz szükség."
Igen az elgondolás jó, tágabb blendére lesz szükséged m4/3-as gépen ugyanahhoz a mélységélességhez.
A számítás viszont szerintem hibás.
"Ez zavart össze, és ezért értetlenkedek. Ha ez igaz, akkor azonos mélységélesség mellett tényleg nagyobb fényerejűnek ÉRZEM az obit, hiszen nagyobb rekesszel dolgozom."
Akkor kevered a fényerőt a rekeszértékkel. Attól, hogy kisebb-nagyobb rekeszértéket állítasz, az objektíved fényereje még nem lesz más. Se nagyobb, se kisebb.
Példa:
Két fotós áll egymás mellett. Az egyik fullframe (kisfilmes) géppel 100mm F2,8-as objektívvel, a másik egy m4/3-as szenzoros géppel, rajta 50mm-es F2,8-as objektív.
Mindketten ugyanarra témára céloznak, ugyanabból a távolságból.
Melyik objektív fényereje nagyobb?
Egyiké sem, mindkettő ugyanakkora 1:2,8.
Melyik objektív gyújtótávolsága a nagyobb?.
Egyértelműen a 100mm-es a fullframe vázon. Viszont az 50mm-es látószöge a kisebb m4/3-as érzékelő miatt kb. akkora lesz mint a 100-as objektívé. Gyújtótávolsága persze ezen a vázon sem változik.
A fullframe-es géptulaj F8,0 rekeszt állít a gépén. Az m4/3-os ugyanazt a mélységélességet szeretné. Mit kell tennie?
Ha meg akarja tartani ugyanazt a képkivágást mint a másik, akkor csak egyet tehet. A fentinél kisebb rekeszértéket kell állítania. Szerintem két egész (fény)értékkel kisebbet, vagyis tágabb blendét.
Változik a fényérték? Nem. 1:2,8 marad
A rekeszérték változik, az nála most F4,0
És a fullframe gépé? Az sem. A fényértéke 1:2,8, a beállított rekesze F8,0.
És a gyújtótávolság?
Az sem változik. A nagyobb szenzoros gép objektíve 100mm, a kisebbé 50mm.
Mélységélesség?
Ebben az esetben kb. ugyanaz mindkét képen.
Köszi, már értem.
Alapvetően a meghatározásokkal lehetett gondom, vagyis hogy a fényerő kizárólag az obi legnagyobb rekeszértékét jelenti és semmi mást.
Esetleg ha valaki tudna ajánlani egy könyvet, ami közérthetően leir mindent, amit az obikról és optikákról tudnom kellhet a fényképezéshez, azt megköszönném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!