Az f-érték hogyan változik a szenzor méretétől függően?
A látószög fog csökkenni a kisebb szenzor miatt, más semmi. Egy lencse, vagy egy objektív fókusztávolsága, fényereje semmit nem változik attól, hogy másik szenzor kerül mögé.
Szóval a szokásos 35 miliméteres érzékelőre átszámított fókusztávolság értéke fog csak változni.
A fényerő csak az objektívet jellemzi és két alap tulajdonságától - a gyújtótávolságtól és a szabad nyílás méretétől - függ. Ezeket megváltoztatva változik, egyéb esetben (pl. a szenzor méretének változásával) nem.
A m4/3-os szenzorméret csak 100mm-nek megfelelő látószögű képet vág ki az 50mm-es objektívből, de a gyújtótávolsága fizikailag nem változik.
"De ha a fényerő és a mélységélesség a szenzor méretének és a rekesznyilásnak a függvénye"
Hibás gondolatmenet. Az f érték vagyis a nyílásviszony (gyútáv/átmérő aránya) csak az optika önálló tulajdonsága, az optikának hóttökmindegy, hogy egy csipre, középméretre vagy a falra vetítesz vele, vagy akár bedugod melegebb tájakra, ugyanazt a képet fogja kirajzolni. Hogy ebből a kivetített képből a felsorolt eszközök mit és hogy hasznosítanak, és ez hogy hasonlítható egymáshoz, az más kérdés.
"Hogy ebből a kivetített képből a felsorolt eszközök mit és hogy hasznosítanak, és ez hogy hasonlítható egymáshoz, az más kérdés."
Elnézést, ha nem fogalmaztam érthetően, de pont ez lenne a kérdésem. M4/3-os vázon a gyújtáv kétszeresére nő (vagyis igy érzékeljük a rögzitett képen), a melységélesség szintén nő, de ezek szerint a fényértéket változatlannak érzékeljük. Ha jól értem...
Csak hárman írtuk le háromszor, hogy NEM VÁLTOZIK A GYUTÁV!!!
50/1,8 objektíved 50/1,8-as lesz akármilyen gép elé teszed, csak a m4/3-as szenzor egy akkora területet vág ki a közepéből, ami kb. egy 100mm-es kisfilmes objektív látószögének felel meg. De az objektív 50mm marad, fényereje pedig 1:1,8 mivel nem csak a gyújtótávolságfa, de a szabad nyílásának mérete sem változik. A fényerő pedig csak ettől a két dologtól függ.
Azért legalább az megnyugtató, hogy nem az én értelmi képességeimmel lehet a gond...
Sohol nem irtam, hogy maga az obi gyújtávja változna meg, csak azt, hogy m34-on úgy érzékeljük, mintha. Tehát gondoltam, ha a gyújtávban érzékelhetünk változást, akkor talán másban is. Ha nem, akkor nem, elsőre is megértettem, csak nem úgy éreztem, hogy a kérdésre válaszoltatok.
Egyébként a dupla gyújtávot könnyű megérteni ha tudjuk, hogy fele akkora a szenzor, de egy fotósmagazinban olvastam a fényérték és a mélységélesség viszonylagos módosulásáról, és azóta nem értem, ezért tettem fel a kérdést. Én kérek elnézést.
"Sohol nem irtam, hogy maga az obi gyújtávja változna meg"
Miért, minek vagy még gyújtótávolsága?
Rögtön ezzel kezdtél:
"kamerámon a fókusztávolság kétszeresére nő a fele akkora szenzor miatt."
Nem nő kétszeresére a fele akkora szenzor miatt. Ugyanakkora marad, csak a fele akkora szenzor kisebb képet vág ki.
Készíts egy fotót 50mm-rel, aztán egy képszerkesztő szoftverrel vágj ki a közepéből egy kisebb képet. Mennyivel változott a gyújtótávolságod és a fényerőd? Semennyivel, mert ezek nem a képre vonatkozó fogalmak, hanem az objektívre.
Se a képnek, se a gépváznak, se a szenzornak nincs gyújtótávolsága, így ha ezt emlegeted egyértelműen az objektív gyújtótávolságára gondol a válaszoló.
A kisebb szenzorod miatt soha nem a gyutáv, hanem csak a látószög változik. Ugyanúgy, mint egy nagyobb képből kivágott kisebb esetén. Ha leírják, hogy 50mm-es objektíved 100mm-nek felel meg, az nem a fizikai gyújtótávolság változásra utal (nem lesz 100-as a valóságban), hanem csak arra, hogy szenzorra vetülő képed látószöge ugyanakkora, mint egy 100mm-es kisfilmes objektív kisfilmre (vagy ugyanakkora szenzorra) rajzolt képének látószöge. Mégegyszer leírom, szó sincs róla, hogy az objektíved valóban 100mm-essé válna. 50mm marad, csak 100mm-esnek tűnik a kivágott kép.
Ha telekonvertert teszel fel, attól függ, hogy milyet, megváltoztatod az objektív gyújtótávolságát fizikailag, mivel új lencse kerül az optikai rendszerbe, így a fényerőd is változhat.
A mélységélességed m4/3-os gépnél más lesz mint fullframe gépnél, mert a kisebb szenzorod miatt más a megengedett szóródási kör mérete, és valószínűleg ugyanazt a képet nem ugyanabból a perspektívából készíted el, mint egy fullframe-es géptulaj. Vagyis a képtávolságod is más. Mindkettő befolyással van a mélységélességre, ahogy persze a gyutáv és a rekesz mérete is, ezek viszont nem változnak, tehát a mélységélességed nem ezek miatt, hanem a fentiek miatt lesz más. A mélységélesség a képet érintő fogalom, és több tényezőtől is függ, nem csak a gyutávtól és a rekeszértéktől.
Mindenkinek köszönöm a türelmet és a választ.
Az utolsó válaszolónak:
Mindent értek, kivéve az utolsó bekezdést. És pont emiatt irtam ki a kérdést.
Ha a m43-as kamerára 50 milis obit teszünk, akkor a keresőbe nézve az 100-asnak fog TŰNNI a kisebb képkivágás miatt. OK, ez egyértelmű, és nem is foglalkoztam a dologgal egészen a múlt hétig, amikoris olvastam az egyik komoly fotósmagazinban egy félmondatot erről. Az illető azt nehezményezte, hogy miért mindig csak a "gyutáv változásáról" beszélünk a kisebb szenzoros gépekkel kapcsolatban, és a mélységélesség és fényerő kérdéséről meg sose. Szerinte ha egy 35mm-es géppel, 100mm-es obival 8-as blendével lősz egy képet, akkor ugyanahhoz a képkivágáshoz és mélységélességhez egy m43-os gépen 50mm-es obira és 5.6-os blendére lesz szükség. Ez zavart össze, és ezért értetlenkedek. Ha ez igaz, akkor azonos mélységélesség mellett tényleg nagyobb fényerejűnek ÉRZEM az obit, hiszen nagyobb rekesszel dolgozom. Másfelől ha a rekeszt vesszük állandónak, akkor a mélységélesség lesz kisebb az m43-os géppel. Tehát portrékhoz minél nagyobb szenzor ajánlott ha kis mélységélességet akarunk, nagy mélységélességhez pedig kisebb szenzor (és nagyobb ISO).
Jól értem végre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!