Miért lesznek időnként a Panasonic Lumix DMC-S1 12.1 megapixeles fényképezőmmel készített képek ilyen homályosak? (ld. a képet alább)
(a kép nagyítható)
Nem lehet, hogy esetleg azért, mert nem mozdulatlanul fogtam a fényképezőt? Vagy milyen más egyéb oka lehet ennek?
A legtöbb kép, amit csinálok, az jó, éles, de előfordul időnként (és nem is olyan ritkán), hogy homályosabb lesz. A belinkelt kép NAGYON homályosra sikerült, de direkt egy ilyet linkeltem, hogy érzékeltessem a dolgot, hogy akár ilyeneket is tud produkálni sajnos a fényképező.

"Nem lehet, hogy esetleg azért, mert nem mozdulatlanul fogtam a fényképezőt?"
De, lehet. Minél inkább mozdulatlanul kéne tartani a gépet.
Viszont elnézve a gép specifikációt:
ez nem olyan egyszerű: elég kicsi, könnyen elmozdítható gép (egy masszív tükörreflexes vagy nagy objektíves bridge gép masszívabban tartható kézben).
"Vagy milyen más egyéb oka lehet ennek?"
Elnézve a kép EXIF-adatait, az alábbiakra lettem figyelmes:
"Exposure Time 10/130s
Aperture ƒ/3
ISO 800
...
Exposure Mode Auto
Flash Off, Did not fire"
az 1/13 másodperces záridő elég hosszúnak tűnik.

Ezt te produkáltad nem a fényképező. Beráztad, bemozdult. Ilyen helyeken használj állványt, vagy támaszd le valahova a kezed/gépet amikor fotózol. Sokszor látom hogy kinyújtott karral fényképeznek az emberek... miért? Húzd a testedhez a karjaidat, a könyöködet támaszd a bordáidhoz hogy minél stabilabban tudd fogni a gépet. Támaszkodj neki valaminek, falnak, oszlopnak hogy a tested is stabil legyen és a gomb lenyomásakor még levegőt se vegyél.
Sokszor a gomb lenyomása miatt történik bemozdulás, ezért óvatosan nyomd a gombot, ne heves mozdulattal.
Ezek a kacat gépek pedig nem feltétlenül a gombnyomáskor fotóznak, lehet akár 1 másodperces csúszás is. Azt gondolod elkészült a kép és már mozdulsz tovább, de még épp akkor készül a kép, ezért a mozgást rögzíti.
A gépet stabilan fogd, ne erősen! Ha szorítod remegnek az izmaid és az sem jó, az is ront a helyzeten.
Köszönöm mindenkinek a választ, mindenkinek ment a zöld pipa!
Akkor jól sejtettem, hogy a mozgatás miatt.
Az a helyzet, hogy nekem sajnos alapból is szokott remegni a kezem, mert olyan gyógyszereket szedek, amiknek ez az egyik mellékhatása, szóval ez sem könnyíti meg a dolgomat. De legközelebb erre már mindenképpen figyelni fogok, hogy próbálom majd mozdulatlanul tartani.
Vajon mekkora lehet az a minimális mozgás, aminél még nem produkál ilyen elmosódást?

Az a záridőtől függ.
Vegyél egy picike állványt [link]
ez egy minőségibb darabb, van egyszerűbb, olcsóbb is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!