Otthoni kültéri biztonsági kamerát nem gond, ha közvetlenül a lakásban lévő konnektorba dugom be a padláson keresztül lehúzott hosszabbított kábellel?
Vettem tegnap egy Hikvision otthoni biztonsági kamerát illetve egy 10m-es DC12V-os hosszabbító kábelt, mert alapból úgy kalkuláltam, hogy - mivel nem értek a villanyszereléshez és nincs is aki megcsinálná - így a 10m-es hosszabbító kábelt a padlásról leengedve kábelcsatornán, egyszerűen bedugom a fali konnektorba a kamrában (ahol a padlásfeljáró is van). Így nincs is annyira szem előtt, ha valakinek csúnya lenne, az UTP kábel (adatátvitelhez) pedig megy majd kábelcsatornán le a szobában lévő routerbe.
Most viszont picit aggódom, mert nem vagyok benne biztos, hogy ez valóban jó megoldás-e. Nem akarom, hogy tűzveszélyes legyen a dolog.
Olvastam, hogy van olyan megoldás amivel a router adná az áramot (ilyen poe nevű dolog), de szerintem a netem nem elég erős (500 Mbit-es), hogy ilyet elbírjon meg gondolom stabilabb is, ha nem a netről kapja az áramot.
Lehet, hogy összekevertél valamit, amikor a 230 V hálózaton megy az internet, de az más.
10 méteres kábel arra való, hogy 10 méter távolságot áthidalsz vele, ez a dolog egyik furcsasága. A másik, hogy függőlegesen is vezeti az áramot, de ennek részleteit most nem fejteném ki, ezt így kell elfogadni.
Mellesleg, ha ezen a 12 V-os kábelen zárlat keletkezne (pl. megrágja egy egér), a tápegység nem bírná felizzítani, nem olyan fajta.
A "neted" maximális letöltési sebességének - ami szerinted "nem elég gyors" - semmi köze ahhoz, hogy a belső hálózatodon hogyan oldod meg a kültéri biztonsági kamerád tápellátását.
Az áramellátást megoldhatod külön is, illetve az adatátvitelhez használt UTP-kábelen is. Utóbbi praktikusabb, kényelmesebb, nem kell külön kábelt használni hozzá.
Ha leírod a kamera pontos típusát, utána lehet nézni, hogy milyen módszerű tápfeladást használhatsz hozzá.
"de szerintem a netem nem elég erős (500 Mbit-es), hogy ilyet elbírjon "
Szerencsére a véleményed nem befolyásolja.
#4: Ilyet néztem ki:
De akkor érdemesebb drágábban PoE-s változatot venni? Ugyanis a fenti az nem PoE-s szóval a tápellátást csakis úgy fogom tudni megoldani, ha a meghosszabbított DC12V-os kábelt lehozom a padlásról és a tápegységet a konnektorba dugom.
"Ugyanis a fenti az nem PoE-s szóval a tápellátást csakis úgy fogom tudni megoldani, ha a meghosszabbított DC12V-os kábelt lehozom a padlásról és a tápegységet a konnektorba dugom."
Nem.
#8: Igen, ez egy passzív PoE-páros.
A router oldalán a tápaljzatos fele a 8 eres UTP-kábel 4-5 és 7-8 érpáraira "rakja" a tápfeszültséget, amit a kameránál a tápdugós része levesz (az adat az 1-2 és 3-6 párokon mehet).
#9: És akkor ehhez még 10m-es DC12-es hosszabbító kábel se szükséges, hanem egy megfelelő hosszúságú UTP kábel. Szuper!
Köszönöm szépen a hasznos válaszokat mindenkinek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!