Full-frame gépre _mindenképpen_ szükség van, ha igazán
jó portré (ill. néha utcai/épület) fényképeket
szeretnél készíteni? De csak ez a kettő. APS-C úgymond:
"már" nem elegendő?
Figyelt kérdés
Nem vagyok szakértő, ha az lennék nyilván nem kérdeznék. Jótanácsokat szeretnék tőletek hallani. Köszönöm szépen!
(Ahogy fentebb írtam kb. hetven százalékban portré és harminc százalékban utcai és/vagy épület fényképek készítéséről lenne szó. Kizárólagosan.
Portré vagy stúdióban vagy az utcán - illetve utcakép és épület fényképezés.
Csupán ezekre használnám a gépet, de ha már gép, akár egy jó állapotú használttól sem riadnék vissza. Ha ajánlott. Videózás sem érdekes, nem szempont.)
Abszolút nem szükséges full frame ehhez. Sőt. A full frame igazi előnye a nagyobb fénygyűjtő képesség miatti jobb ISO tűrés és esetleg a jobb dinamika átfogás. Természetesen a könnyebben elérhető kis mélységélesség is jól tud jönni, portréhoz néha kifejezetten az kell. Viszont azt meg lehet oldani kellően fényerős objektívekkel Aps-c és m4/3 gépekkel is. Utcai/épület fotózashoz pedig pláne nem követelmény a full frame.
nov. 15. 23:12
2/8 anonim válasza:
A full frame tájfotózásnál és asztrofotónál nagy elöny, nem feltétlen jobb mindig a nagyobb szenzor, az objektívek egy fullframehez sokkal drágábbak, nagyobb és súlyosabbak. Inkább a jó minőségű objektívekre figyelj oda, az sokkal többet számít mint a szenzor mérete.
nov. 16. 00:42
3/8 anonim válasza:
Megvolt ennek az evolúciója az Index fotós fórumain. Amikor kb. 2004-ben megjelentek az elérhető árú APS-C-s DSLR-ek, akkor nyilván mindenki azzal oldott meg mindent. Aztán 2013-ban megjelent az első elérhető árú FF DSLR a Canonnál és a Nikonnál, és szépen lassan mindenki beismerte, hogy ezen célokra az FFF gépek franyóbbak. Ha te is végig akarod járni ezt az utat, hát rajta. És persze meg is lehet állni sz út bármelyik pontján. Hogy az emberi fajt az tette naggyá, hogy a tapasztalatokat át tudta adni, és így nem kellett mindig mindenkinek újra kipróbálni, hogy ez a csinos kis gomba ehető-e, az egy más kérdés. Bárki újból megállapíthatja Ohm törvényét is.
nov. 16. 09:17
4/8 A kérdező kommentje:
Amit írtam a vége felé, hogy jó állapotú használt tükör nélküli full-frame gépekre is igent mondanék - ha ez nyugodt szívvel járható és ajánlott út lenne? Használt gépekkel kapcsolatban mit javasoltok?
Járható út (ha igen, mikre _kell_ figyelni vásárlás előtt), vagy egyáltalán nem javallott - mivel nem véletlenül akarják eladni e vázakat?
nov. 16. 11:13
5/8 anonim válasza:
A használt kamerák is teljesen jók lehetnek, arra figyelj oda hogy ne valami rommáhasznált túlárazott 20 éves vackot vegyél meg ne legyen többszázezres az exposzám, szerintem a magyar használt piacot úgy felejtsd el ahogy van.
Azt javaslom hogy itt nézelődj [link] ha használt kamárat és objektívet szeretnél. Realisztikus árakat fogsz kapni, és garanciát vállalnak.
nov. 16. 12:37
6/8 Mojjo válasza:
Az esetek többségében semmi gond nincs a használt gépekkel. Mondjuk érdemes tematikus helyeken nézelődni (xy márka adok-veszek Facebook csoportok, hardverapro.hu, a felertem említett mpb is remek).
nov. 16. 12:48
7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm nektek a segítséget! Hálás vagyok, hogy időt és energiát fordítottatok rá, hogy megválaszoljátok kérdéseimet!
nov. 16. 13:49
8/8 anonim válasza:
Egyetértek Mojjoval, én is több használt gépet vettem, megelégedésemre.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!