Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Éjszakai égbolt fotózásához...

Éjszakai égbolt fotózásához ár-érték arányban jó nagylátószögű objektív?

Figyelt kérdés
Nézegettem több mindent, de nem tudok dönteni. Canon EF és RF bajonett jöhet szóba. Nézegettem manuálisakat is. Szívesen fogadok ajánlásokat.

2024. jún. 1. 11:10
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Canon EF 16-35 vagy 24-70 vagy RF 24-70, esetleg 24-105. Az utóbbi pénztárcabarátabb.
2024. jún. 1. 11:29
 2/17 anonim ***** válasza:

Az árértékarány egy szubjektív dolog, mindenkinek mást jelent. Van akinek a 100k-s gép már a világ vége, másnak meg a 2 millió sem sok.

Te hogy állsz ezzel, mennyi a profejtre fordítható pénz?

2024. jún. 1. 11:41
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem (!) ugye neked valami nagy fényerejű fix obi kell, valóban nem írtad a keretet, valami ilyesmit néznék meg:

[link]

2024. jún. 1. 11:55
 4/17 Mojjo ***** válasza:
Egyet kell értenem, nagy fényerejű fix, de a 35mm-nél nagyobb látószöggel.
2024. jún. 1. 11:57
 5/17 A kérdező kommentje:
Mindenképpen nagy fényerejű fixet szeretnék. Valahol 10-20mm között és olyan maximum 150k környékén. Tudom nem nagy keret. Manuálisak között mennyire érdemes nézegetni? Ott már láttam ebben az árkategóriában. Van egy 24-70-em de valamivel nagyobb látószöget szeretnék.
2024. jún. 1. 12:51
 6/17 Mojjo ***** válasza:
Ahogy Ákos is írta fb-on, éjszaka úgyis manuálozol. De nagyon nagy látószöget manuálisban és értelmes minőségben nem egyszerű találni.
2024. jún. 2. 15:30
 7/17 anonim ***** válasza:
Samyang 14mm 2.8
2024. jún. 3. 07:55
 8/17 nnnn5555 ***** válasza:

A nagy fényerő kicsi mélységélességgel jár, úgyhogy hiába tekered 10m-végtelenre, jó eséllyel homályos lesz az égbolt számos obi esetében.

Szóval menj el egy amatőr csillagász programra és ott kérdezősködj, semmiképpen se a hobbi portrésoktól!

2024. jún. 21. 21:29
 9/17 Mojjo ***** válasza:

@8: Te jó ég... De komolyan, neked minek kell fotós témákhoz hozzászólni? Én sem megyek teszem azt a lovas kérdések alá osztani az észt, hisz pont annyira értek hozzá, mint te a fényképezéshez - azaz semennyire.

De akkor nézzük a fotós alapismereteket - ismét.

1, Éjszakai égbolt fotózást nagyon tágra nyitott rekesszel szokás fotózni. Azért, mert a Föld forog és az állócsillagok nem annyira látszanak állónak, hogy ha túl hosszúra nyúlik az exponálás. Egy 24mm-nél kb 20-30 másodperc az, aminél egy fix állványról még teljesen merevek és nem kezdenek csíkot húzni/bemozdulni a csillagok. Ahhoz, hogy kellően sok csillag megjelenjen ennyi idő alatt, sok fényt kell összegyűjtenie a szenzornak, amihez kell a tágra nyitott rekesz.*

2, A mélységélesség kizárólag két paramétertől: a belépőpupilla átmérőjétől és a tárgytávolságtól függ. Az előbbi növelése csökkenti, utóbbié növeli a mélységélességet. A belépőpupilla meg annál nagyobb, minél nagyobbra van nyitva a blende. Szóval igen, a nagy fényerő sokszor kicsi mélységélességgel jár, ha a fényerején fotózunk az objektívvel - kivéve, ha a tárgytávolság elég nagy. Ahogy növeljük a tárgytávolságot, egyre növekszik a mélységélességünk. Ezt folytatva pedig elérünk egy olyan pontot, ahol a beállított tárgytávolság felétől a végtelenig minden éles. (Plusz pontokért: hogy hívjuk ezt a tárgytávolságot?) Ez pedig egy 24mm-es objektívnél még f1.4 rekeszen is nemhogy 10m nincs, de még a fele sem. Ja igen, azt tudtad, hogy ha csökkentjük az objektív gyújtótávolságát, azzal csökken a belépőpupilla átmérője is, így növekszik a mélységélesség?

* = A legtöbb tipikus éjszakai éltbolt fotós gyújtótávon egy jó szenzorral az f2.8 tipikusan jól élhető szokott lenni. Ezzel együtt nem árt, ha tudjuk tágabbra nyitni, illetve a gyújtótáv növelésével csökken a maximális záridő, ami megúszható a csillagok bemozdulása nélkül.

2024. jún. 21. 22:16
 10/17 nnnn5555 ***** válasza:

@Mojjo

Itt hol írtam csíkokat? Ahol írtam ott meg nem volt szó nagy látószögről te baromarcú.

A minden éles nagyon szép mítosz XD

2024. jún. 22. 00:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!