Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogyan kell drágakövet fotózni?

Hogyan kell drágakövet fotózni?

Figyelt kérdés

Fujifilm Finepix sl260-om van. Ami van még az egy fotóbox amiben felső kör-alakú ledes megvilágítás van. Azért vettem ezt a fényképezőgépet mert állítólag alkalmas drágakő fotózásra. Nagyon részletes képeket csinál meg minden de a kész képen mindig van valami gond. Sok ezer képet csináltam egy kőről nagyon sokféle beállítással de a legnagyobb gond a színekkel van. Fehér háttér, fehér fénnyel különböző beállításokon a háttér sárga vagy halvány rózsaszín de a kő színe megfelelő. A másik verzió hogy a kő színe kicsit sem hasonlít a valós színre, de cserébe fehér a háttér. Na nekem fehér háttér kell valós kő színnel.

Ezekkel a beállításokkal próbálkoztam:

Supermacro

ISO 100

F8.0

10-25 közötti záridő fényhez igazítva

Képminőség Fine

Fehéregyensúlynál pedig minden opciót kipróbáltam.

Hol rontom el vagy hogyan kellene ezt jól csinálni? Milyen beállításokkal kapok vállalható képeket?

Legszívesebben fel sem tettem volna a kérdést, de már a sokezredik kép után ez jutott csak ez jutott eszembe.

És igen jogos a kijelentés hogy ha nem értek hozzá akkor menjek fotóshoz. Ez lenne a legjobb de nekem úgy 400 kép kellene és ez nem lenne olcsó.

Ha valaki kisegítene akkor azt nagyon megköszönném!

jan. 22. 22:22
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
49%

Színhelyesre kalibrált a monitorod? Mert ha nem akkor már az alapoknál van a hiba, mert hiába csinálsz akármilyen jó színű képet, nem azt fogod látni amit kéne.

Ha a színhelyes monitor megvan akkor lehet játszani a fehéregyensúly beállítással. Amúgy ha RAW-ba csinálod a képet akkor az utómunkánál ki lehet korrigálni a hibákat.

Sokat tud segíteni egy beállító kártya is.

[link]

jan. 23. 08:20
 12/19 anonim ***** válasza:
11: Ez a gép amit a kérdező írt nem tud RAW-ba fotózni, és egy rakás automatikus (nem kikapcsolható, csak kiválasztható) beépítt szín és expó korrekciós programja van. Nekem az a gyanúm, hogy ezek bolondulnak meg (mert a leírása alapján inkább arc /portré/ irányba vannak optimalizálva a programjai).
jan. 23. 08:37
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

"3.-nak: Igen RGB LED van benne."

Akkor szeritem az lesz (az egyik) baj.

Vegyél egy normális lámpát. 4000K-s természetes fényű lámpa jó lesz. Ezt a színhőmérsékletet állítsd be a gépen. Ha be lehet.... az a gond, hogy ez egy elég vacak masina, nem lehet rajta szerintem sokmindent állítgatni.... kéne valami értelmes fotógép is amivel lehet is fotózni.

jan. 23. 08:48
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha jól veszem ki akkor egy színhelyességet igénylő fotózást kellene megcsinálni egy RAW-ba menteni nem tudó, manuál WB beállítást nem tudó géppel, RGB megvilágítás mellett, egy nem színkalibrált monitoron szerkesztve.

Kb sikerült mindent elkövetni amivel lehetetlenné lehet tenni egy ilyen melót. :P

Szerintem kölcsönözz ki egy rendes vázat egy makró obival pár napra. (+állványt)

Építs egy DIY soft-boxot fehér rajzlapból.

A fő világítás legyen fémhalogén izzós, vagy vakus.

Legyen háttérvilágitás is a szép élfények miatt - lehetőleg ez is fémhalogén.

Ha becsillanós effektet szeretnél akkor tegyél fentre egy pontszerű fényforrást - ez lehet ledes is, itt nem számít.

Lődd össze a fényeket és az egész összeállítást néhány tesztképpel.

Csinálj tesztképet egy WB/Color beállító kártyával. A korrekciót ezzel meg tudod oldani automatikusan.

Dolgozz ki egy képet, hogy meglásd a végeredményt.

Ha minden fasza, akkor csak a köveket kell cserélgetni - az egészet le lehet kattintani 1 délelőtt.

Az utómunka is nagyban automatizálható.

Ezzel a setuppal még egy nem kalibrált monitorral is lesz esélyed jól megcsinálni nagyobb szenvedés nélkül.

jan. 23. 10:12
 15/19 anonim ***** válasza:
"Ha jól veszem ki akkor egy színhelyességet igénylő fotózást kellene megcsinálni egy RAW-ba menteni nem tudó, manuál WB beállítást nem tudó géppel, RGB megvilágítás mellett, egy nem színkalibrált monitoron szerkesztve." -> Kiegészítve, hogy egy rakás egyéb dolog sem állítható a gépen. pl. gamma. Egy rakás dolgot meg magától próbál beállítani...
jan. 23. 14:31
 16/19 anonim ***** válasza:

"nem lenne olcsó"

Most már talán kapisgálod miért nem olcsó a fotózás...

jan. 23. 15:43
 17/19 A kérdező kommentje:
Mi értelme a kalibrált monitornak? Nem kiállításra kellenek a képek hanem internetre, ahol az "átlagos" monitorokkal és telefonkijelzőkkel rendelkező vevők fogják nézni a képeket. Ha az én átlagos monitorom jó képet mutat, akkor a vevők átlagos monitorai miért ne mutatnának jó képeket? Csak sárga a háttér... egyesek szétkomplikálták az egészet. Az ajánlott világítást viszont beszereztem.
jan. 24. 12:29
 18/19 anonim ***** válasza:

Oké haver... :D

Én feladom. Csinálj amit akarsz!

jan. 24. 12:55
 19/19 A kérdező kommentje:
Az új lámpa javaslat és a fehéregyensúly beállítása megoldotta a gondot. Fehér hátteret kaptam megfelelő kőszínnel. Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!
jan. 24. 20:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!