Hogyan kell drágakövet fotózni?
Fujifilm Finepix sl260-om van. Ami van még az egy fotóbox amiben felső kör-alakú ledes megvilágítás van. Azért vettem ezt a fényképezőgépet mert állítólag alkalmas drágakő fotózásra. Nagyon részletes képeket csinál meg minden de a kész képen mindig van valami gond. Sok ezer képet csináltam egy kőről nagyon sokféle beállítással de a legnagyobb gond a színekkel van. Fehér háttér, fehér fénnyel különböző beállításokon a háttér sárga vagy halvány rózsaszín de a kő színe megfelelő. A másik verzió hogy a kő színe kicsit sem hasonlít a valós színre, de cserébe fehér a háttér. Na nekem fehér háttér kell valós kő színnel.
Ezekkel a beállításokkal próbálkoztam:
Supermacro
ISO 100
F8.0
10-25 közötti záridő fényhez igazítva
Képminőség Fine
Fehéregyensúlynál pedig minden opciót kipróbáltam.
Hol rontom el vagy hogyan kellene ezt jól csinálni? Milyen beállításokkal kapok vállalható képeket?
Legszívesebben fel sem tettem volna a kérdést, de már a sokezredik kép után ez jutott csak ez jutott eszembe.
És igen jogos a kijelentés hogy ha nem értek hozzá akkor menjek fotóshoz. Ez lenne a legjobb de nekem úgy 400 kép kellene és ez nem lenne olcsó.
Ha valaki kisegítene akkor azt nagyon megköszönném!
Színhelyesre kalibrált a monitorod? Mert ha nem akkor már az alapoknál van a hiba, mert hiába csinálsz akármilyen jó színű képet, nem azt fogod látni amit kéne.
Ha a színhelyes monitor megvan akkor lehet játszani a fehéregyensúly beállítással. Amúgy ha RAW-ba csinálod a képet akkor az utómunkánál ki lehet korrigálni a hibákat.
Sokat tud segíteni egy beállító kártya is.
"3.-nak: Igen RGB LED van benne."
Akkor szeritem az lesz (az egyik) baj.
Vegyél egy normális lámpát. 4000K-s természetes fényű lámpa jó lesz. Ezt a színhőmérsékletet állítsd be a gépen. Ha be lehet.... az a gond, hogy ez egy elég vacak masina, nem lehet rajta szerintem sokmindent állítgatni.... kéne valami értelmes fotógép is amivel lehet is fotózni.
Ha jól veszem ki akkor egy színhelyességet igénylő fotózást kellene megcsinálni egy RAW-ba menteni nem tudó, manuál WB beállítást nem tudó géppel, RGB megvilágítás mellett, egy nem színkalibrált monitoron szerkesztve.
Kb sikerült mindent elkövetni amivel lehetetlenné lehet tenni egy ilyen melót. :P
Szerintem kölcsönözz ki egy rendes vázat egy makró obival pár napra. (+állványt)
Építs egy DIY soft-boxot fehér rajzlapból.
A fő világítás legyen fémhalogén izzós, vagy vakus.
Legyen háttérvilágitás is a szép élfények miatt - lehetőleg ez is fémhalogén.
Ha becsillanós effektet szeretnél akkor tegyél fentre egy pontszerű fényforrást - ez lehet ledes is, itt nem számít.
Lődd össze a fényeket és az egész összeállítást néhány tesztképpel.
Csinálj tesztképet egy WB/Color beállító kártyával. A korrekciót ezzel meg tudod oldani automatikusan.
Dolgozz ki egy képet, hogy meglásd a végeredményt.
Ha minden fasza, akkor csak a köveket kell cserélgetni - az egészet le lehet kattintani 1 délelőtt.
Az utómunka is nagyban automatizálható.
Ezzel a setuppal még egy nem kalibrált monitorral is lesz esélyed jól megcsinálni nagyobb szenvedés nélkül.
"nem lenne olcsó"
Most már talán kapisgálod miért nem olcsó a fotózás...
Oké haver... :D
Én feladom. Csinálj amit akarsz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!