Mi az oka annak, hogy az utóbbi években a fotózás is a milliomosok hobbija lett?

Figyelt kérdés

Mikor még gyerek voltam, akkor még úgy hallottam hogy fényképezőt venni azért egy átlag ember megengedheti magának.

Most meg mikor oda jutottam hogy 27 évesen érdekelne a fotózás, elkezdeni sem tudom, mert egy közepes gép is sokmillióba kerül. Nem hogy 40-50 ezer nem elég semmire, de már 400-500 ezer sem. Nem is értem, aki például munka szintjén akar fényképezni (ahogy én is szerettem volna, amíg nem szembesültem az árakkal), az hogy kezd ebbe bele? Honnét köhög ki több millió forintot egyetlen vázra+objektívre?

Rettentően sajnálom, mert rengeteg kreatív, egyedi ötletem lenne, és mobillal is vannak aránylag jó képeim (nem önfényezésből mondom, mások mondták ezt nekem), de semmi esélye így hogy elkezdjek fotózni, a használt D3300 a végállomás 18-55-tel (ami semmire sem elég), egyszerűen bármi komolyabb több milliós tétel, abból meg már autót veszek...

Ez amúgy más országban is így van? Csak mert ehhez képest elég sok fotóst látok komoly géppel dolgozni, és nem hinném hogy minden milliárdos csemetének ez az elsőszámú hobbija...

2023. okt. 24. 01:29
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
100%
160e egy Canon EOS2000D + veszel hozzá Tamron objektívet. + használtan pár szűrő + táska. Ha ezzel nem tudsz mit kezdeni, akkor egy ötmilliós szettel sem.
2023. okt. 24. 19:37
 22/37 anonim ***** válasza:
100%

Egy jó felszerelés régebben is egy vagyon volt.

Az egykori átlag gépnél sokkal jobb fényképező meg ott van a telefonodban!

2023. okt. 25. 10:27
 23/37 anonim ***** válasza:
100 ezerből veszel egy m4/3 gépet obival is. Mintha autót vennél, de sopankodsz egy Merci szalon előtt, mikor mellette van a használt autó kereskedés.
2023. okt. 25. 12:46
 24/37 anonim ***** válasza:
52%
Bérelni is lehet egyébként kérdező, ha dolgozni akarsz. Akkor idővel a költségek különbségeiből összejön saját, használt felszerelés.
2023. okt. 29. 20:30
 25/37 anonim ***** válasza:
Fan Ho idejében egy Rolleiflex egy ház árába került, egyszer ezt hallottam.
2023. okt. 29. 21:33
 26/37 anonim ***** válasza:
Nem tudom, ki az a Fan Ho, de egy Rolleiflex 75-ben 800-1000 dollár volt. Azt viszont lehetetlen megbecsülni, ez mennyit ért volna magyar ingatlanpiacon. Ha beváltatják az illetővel, akkor mondjuk 20 Ft-os áron. Abból lakás ugyan nem jött ki akkor. Ha feketén el tudta volna sózni, akár 100 Ft is lehetett volna, de ennyi dollárnál alighanem lebukott volna, az meg elég kevés házat ért. És a 100000 Ft sem volt sok, 80 körül már egy lakás az szokásosan 200 eFt kp meg egy félmilliós OTP kölcsön átvállalás volt, vidéken, nem a kiskörúton.
2023. okt. 29. 22:51
 27/37 anonim ***** válasza:
...az kétségtelen, hogy ha az Ofotérten át rendelt volna valaki egyénileg gépet, ott egy dollárt iszonyú sokba váltottak volna át. Ilyen tranzakcióm nem volt, de NSZK márkás könyvet rendeltem párat, ott egy NSZK márkát az illetékes Kultúra vagy mi vállalat 60-100 Ft-jával számolt, ami orrbavágóan sok volt, lásd feljebb a dollárovics 16 Ft körül volt hivatalból. Azt nem hiszem, hogy a bizományiban véve sokkal olcsóbb lett volna egy gép, hiszen ott meg kupecek akartak meggazdagodni - a 80-asok elején néha néztem az ilyen kínálatot. De hogy egy ház, inkább köpd szembe, aki ezt mondta. Nyilván egy Yashica mat 124 az sokkal kevesebbet ért, mint egy Rolleiflex (ötöd? tized? huszad?), de 79-ben az Ofotért katalógusában az 9 eFt volt. Mint írtam feljebb.
2023. okt. 29. 23:00
 28/37 anonim ***** válasza:
Nem Magyarországról beszéltem
2023. okt. 29. 23:12
 29/37 anonim ***** válasza:
Hát, ha nem, akkor korabeli amerikai sajtó ingatlanhirdetéseit hasonlíthatod a Rolleiflex 1000 dollárjához.
2023. okt. 30. 17:41
 30/37 anonim ***** válasza:
60%

A ma már átlagos tudásúnak számító Nikon F4 a maga idejében 1 millió forintba került amikor 20 ezer HUF volt egy havi fizetés.

Na akkor osszál szorozzál, hogy mibe került 1990 környékén a fotózás!

2023. okt. 31. 21:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!