Mi az oka annak, hogy az utóbbi években a fotózás is a milliomosok hobbija lett?
Mikor még gyerek voltam, akkor még úgy hallottam hogy fényképezőt venni azért egy átlag ember megengedheti magának.
Most meg mikor oda jutottam hogy 27 évesen érdekelne a fotózás, elkezdeni sem tudom, mert egy közepes gép is sokmillióba kerül. Nem hogy 40-50 ezer nem elég semmire, de már 400-500 ezer sem. Nem is értem, aki például munka szintjén akar fényképezni (ahogy én is szerettem volna, amíg nem szembesültem az árakkal), az hogy kezd ebbe bele? Honnét köhög ki több millió forintot egyetlen vázra+objektívre?
Rettentően sajnálom, mert rengeteg kreatív, egyedi ötletem lenne, és mobillal is vannak aránylag jó képeim (nem önfényezésből mondom, mások mondták ezt nekem), de semmi esélye így hogy elkezdjek fotózni, a használt D3300 a végállomás 18-55-tel (ami semmire sem elég), egyszerűen bármi komolyabb több milliós tétel, abból meg már autót veszek...
Ez amúgy más országban is így van? Csak mert ehhez képest elég sok fotóst látok komoly géppel dolgozni, és nem hinném hogy minden milliárdos csemetének ez az elsőszámú hobbija...
@11: Én 2006-ban a K10D-met több, mint negyed millióért vettem, a fantasztikusnak igen kevéssé mondható kitobijával.
Na, utánagoogleztam, 270 ezer volt akkor. Szintén kis Google, és kijön, hogy az a pénz ma majdnem 600 ezernek felel meg. Szóval középkategóriás váz, kitobi, és semmi más, 600 ezer. Ja, maradtunk kb ugyanott. Csak akkoriban még tudtuk, hogy ha akarunk valamit, azért meg kell dolgozni, meg áldozatokat kell hozni.
"Mikor még gyerek voltam, akkor még úgy hallottam hogy fényképezőt venni azért egy átlag ember megengedheti magának."
Amit egy átlag ember megengedhetett magának, az akkor is alsó kategóriás valami volt, aki komolyabban akart fotózni, annak azért eléggé zsebbe kellett nyúlni meg jobb minöségü gépért!
Hát ez a D3000-es széria (és a 4-jegyűek, mint 5000) a belépőkategória.
Nekem az volt a bajom egyedül a 3000-5000-es szériával, hogy nincs benne autofókusz-motor, és a régi optikáim nem lettek volna így jók hozzé. Inkább vettem kevés képpel egy D200-as vázat 100 euróért, majd találtam 180-ért egy D300-at 18-200VR objektívvel, aminek az optikájában szalagkébelt kellett cserélni. Szerintem nekem az életben nem fog kelleni jobb.
Annyi a pozitívuma a 3000-eskhez képest még, hogy minden fontosabb funkcióra van gomb, vagy tárcsa, és nem kell a menüben tökölni, ha pl. a megvilágítási időt vagy blendét el akarom állítani, manuális módban.
Csak meg kell szokni, melyik kezemnél melyik gomb van.
Egy jó gép régen is drága volt.
Sőt, gyerekkoromban kis alap fényképezője se volt mindenkinek.
Nem véletlenül volt régen sok fotós üzlet, amik már szinte mind megszűntek.
Ezelőtt (majdnem) 20 évvel például megélhetési fotósoknál a Canont szegmenst nézve a 20D és a Sigma 70-200/2,8 volt leggyakrabban látható, az 1D az inkább csak azoknál, akik akkor még létező fotós állásokban voltak. A gép újonnan az 300 alatt volt, az objektív meg 200 körül. Minden feladatot megoldottak a fotósok (ez a kulcsmondat).
A sokmillió emlegetése egy gépnél jelentőségteljesen nevetséges. 3 millió alatt van mindegyik szóbajöhető gép, nem? Most a legdrágább 70-200/2,8 az 1,2 millió a Sonynál, ha jól sejtem.
Én a 60-as években voltam gyerek. Nekünk egy Altissa Boc gépünk volt. Élességállítás nem volt. Kétféle záridő, kétféle blende, 6×6-os rollfilm. Később vettem egy Zenitet alapobjektívvel. A pajtás kimaradt. És megnyugtatlak, a sajtófotósok sem Rolleiflexszel, Hasselbladdal rohangáltak jellemzően. A Pentacon Six már csúcsgépnek számított hazánkban.
Olyan digitális fényképezőgépet, amelyik kb. megfelel az Altissának, meg tudsz venni 20 ezer környékén. Zenit kategória 40-60 ezer körül.
A milliós gépek és objektívek már a professzionláis szint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!