Kezdek nagyon feszült lenni, mit vegyek?
Általában erdőn-mezőn szoktam sétálgatni, és az ott látott állatokat (akár emlős akár madár, akár más) szeretném értelmes minőségben lefotózni.
Volt már több gépem ill. verzióm is.
Volt Nikon D80 olcsó telével, nyilván rossz minőség volt, 70-200 f2.8 és társaira sose volt pénzem, és nem is lesz...
Volt micro 4/3-om manuális objektívvel, stabilizátor nélkül, ezzel kevesebbet voltam kint a vadonban, egy-két jobb képem készült, de nem volt az igazi, megint csak, a pénz...
Most Nikon CX van, adapterrel manuális objektívvel, szenvedés a használata, mivel nem mér fényt, és iso 400 fölött szinte használhatatlan, pedig kéne neki mert kézből kitartani a bő 500mm ekv. távot macera. Pedig annyi meg kell. Persze verőfényes napsütésben lehet 1/1000-1/4000 között mozogni, az tény, de erdőben??
És itt kezdtem el nagyon ideges lenni és napok óta csak küszködök, már-már fel akarom adni a fotózást teljesen, pedig szeretem (szeretném) normálisan űzni, nem csak mindig költögetni rá feleslegesen, értékelhető kép meg nem születik a sok limit miatt amit egyik vagy másik gép / objektív okoz.
Gondoltam a Sony NEX 6-7-re vagy Alpha A6000-re, hátha jobban bírja a zajt, de ahogy nézem nem igazán, mert 1600 felett azok is jócskán szemcséznek, megakadályozván az értelmes képkivágási lehetőséget utólag, pedig 24 mpx-ből lehetne bőven kis nyomatokhoz.
Megoldás egy FT-1 adapter + nikkor obi lenne, de az 55-200 vr AF-a elromlik, az 55-300 vr "drága", a 70-300 vr pedig nem nyújt jó képminőséget a tesztek alapján...
Lehet hogy értelmetlen vergődésnek tűnik és én vagyok a balfac, de MEGÉRTŐ és segítő válaszaitokat előre is köszönöm!
#1 Igazad van, de hiába szűrném, a jelenlegi váz RAW-ban sem túl hasznos iso 400 felett... e fölött már csak közeli témára jó, ami kitölti a kép nagy részét, ami kicsit is kisebb azt szétnyomja szemcsékre az alacsony felbontás és a zaj miatt.
Most perpillanat egy OM-D E-M1-en gondolkodom, van stabilizátor illetve egész használhatónak tűnik még 6400-on is (persze raw-ban...) bár a kettő együtt más szinte félhomályban fotózást sejtet.
Gondoltam Sony A7 mki-re is, jónak tűnik a zajtűrése, illetve ha más nem, vágok a képből, bár ez megint csak félmegoldás.
Valami 3-4 fényértéknyi különbséget kéne áthidalnom véleményem szerint, vagy magasabb zajtűréssel, vagy fényértékkel (objektív, bár az f2.8 az "csak" kettővel jobb mint egy f5.6, pedig az obi meg ott élesedik amim van, a kisebbik mondjuk már f4-en is jó), vagy kombóban stab. + zajtűrés.
Ahogyan látom sok szírsz@rra költesz és ugyanoda jutsz így mindig:DD
Add el az összes kacatodat és gyűjtögessél.
Sonyt hiába veszel, mert besz@rsz, mire röptében fotózod a madarat vele manuálissal.Ha meg zoomot teszel a vázra, olyan a sony, hogy a stabi csak az adott mm-re ad stabit.Ha 100mm a beállított, akkor 101-en már nem megy...vegyél sony obit, "It's sony":DDD
Az akku ideje meg fosika...
Kis hobbistának bőven jó egy nikon d7100, ami most "fogás oldalon" van 90-100e-ért 2db is 16e expoval korrekt neppertől...megéri.
Arra gyúrsz egy 18-105 vagy 18-140 obit vagy 55-300-at.
De minél zoomosabb, annál fényigényesebb és életlenebb képet eredményez és ha te tetőzöd a magas iso-val, akkor fosika a kép...
Aztán meg mit kezdesz a mondjuk 24megapixeles fotóval, otthon nézed a 20"-os monitoron-telefonodon 1000x-es nagyításban? Akkor nem mindegy még, mennyi a zaj??? Nézd teljes méretben a monitorod felbontásában...úgy jó? Igen, mert nem a ház falára nyomtatod ki!
A 4/3-os, apsc 24mp körüli szenzoroktól ne várjál már csodát, de még az ff szenzortól se ezen méretben.Érd be azzal, amit elérsz és az alkotásra gyúrj.
Ha minőséget akarsz, akkor 45mp a minimum és pár éves technológia kell...
Már mindegy, Om-D e-m1 lett a befutó, cserélem a szettemet... És költök megint :')
Nagyobb de nem sokkal nehezebb mint a CX Nikonom... Ez utóbbiban érdekes módon ugyanaz az akksi van mint a dslr-ekben...
Tanácsodat köszönöm azért,
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!