Milyen objektívet ajánlanátok családi videózáshoz? (Ballagás,templomi események,stb.) A gép egy Canon EOS 250D.
Ne kérdezd a miértjét, de így működik. Próbáld ki.
Tudom, mert az első pár évemben csak a kitobikkal videózgattam (18-55 és 55-200) és mind a kettőnél, ha mondjuk f8-at beállítottam, zoomoláskor ugyan úgy veszített a fényerőből.
@8: A fényerőből nem veszít. A fényerő a legtágabb blendeállást jelenti, az objektív egy geometriai tulajdonsága, nem tud belőle veszíteni.
A blende sem szűkül, ha beállítod valamire. Ami nálad történhetett, az az, hogy a t értéke romlott az objektívnek.
Minden objektív minden állásához tartozik egy f és egy t érték. Az f érték az adott álláshoz tartozó gyújtótávolság és belépőpupilla-átmérő hányadosa. Ez azonban - az elterjedt tévhittel ellentétben - nem mutatja meg, mennyi fény halad át az objektíven. Az objektív lencsetagjai ugyanis nem tökéletesen átlátszóak, vissza is verődik és el is nyelődik rajtuk/bennük a fény, csökkentve annak áthaladó mennyiségét. Az ezzel a veszteséggel korrigált f érték lesz a t érték. Az, hogy mennyi ez a veszteség függ a lencséktől maguktól és azok állásától is, így zoomoláskor változhat. Viszont hogy mennyire változik, észrevehető-e, vagy teljesen elhanyagolható és észrevehetetlen, hogy ha észrevehető, akkor zoomoláskor javul, vagy romlik, már az adott konkrét objektíven múlik.
Azaz attól, hogy neked x objektívvel volt ilyen tapasztalatod, nem biztos, hogy y objektív így fog viselkedni. És ismételten: ennek semmi köze a fényerőhöz.
Fun fact: Mivel a jelenség független a fényerőtől, fix fényerejű zoomobjektív is viselkedhet így.
A videósok épp ezért nézegetik a t értékeket is. A fotósok nem törődnek velük, sőt, sok fotós a létezésükről sem tud, pedig egy videósnak evidencia. És fotó objektíveknél legtöbbször meg sincs adva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!