Mi lenne megfelelő előrelépés Canon 100D után?
Évek óta használok egy Canon 100D gépet, nagyon szeretem, nagyon sok fotó készült vele.
De úgy érzem már csere éretté vált, eljárt felette az idő.
Mi lenne a megfelelő váltás?
A 18-55mm kit mellett 50mm 1.8, 75-300 4-5.6, 10-18mm "kit" vannak, így maradnék canon-nál, bár gondolom léteznek adapterek.
Budget nem tudok, nincs is, bármit meghallgatok, de nyilván mivel csak hobbi szinten használom, nem kell, hogy a legjobb létező dolog legyen.
"Hú, 8-as, de szépen megfogalmaztad! Irigyellek érte."
Igen, csak mit is? Éppen a saját elképzelését erőlteti rá másra, a mindenki hülye, csak én vagyok villanymozdony alapon, miközben itt tanácskérésről szól a nóta. Aki nem tudja elfogadni, hogy másoknak más elképzelése lehet, az... hát az egy alkoholista Bödőcs szülőfalujából, mert ő is kifigurázta ezt a jelenséget.
Ha van ideje állítgatni manuálisan, mert a várrom ma már nem omlik tovább, akkor miért ne állítgasson? Ha sportot fényképezne, akkor egy fél pillanat alatt eldobná eddigi beképzeléseit, de lehet, hogy nem fényképez sportot.
Egyébként pont az ótómatikus fénymércézés se jó semmire gyorsan változó fényviszonyok közepette. :D Például egy pej (barna), meg egy szürke (fehér) ló esetén totálisan félrevisz, kétfelé.
Kérdező, látom, az nem tűnt fel a többi pengeagyúnak, hogy az 50/1,8-as és a 75-300-as az jó fullframe-re is.
Szerintem, ha mondjuk a 850D új ára is belefér, akkor térj át inkább a MILC vonalra, az RP sem kerül többe. Azt nem tudom, az adapter kezeli-e az EF és az EF-S rendszert is.
Nem tervezek sportot fotózni, sőt, a legtöbb dolog amit eddig fotóztam nem mozgott sehova, max ha kicsit fújta a szél :D
Néztem a 850D-t, árban bele fér, RP-bol láttam olyan kitet, amihez volt objektív adapter, nem tudom az mennyire lenne jó az én meglévő objektíveimhez, de majd annak is utána nézek, köszi a választ.
Ránézésre amit tudnék értékelni.
Wifi, kihajtható kijelző, jobb videós képesség(amit mondjuk ritkán használnék, de jó, ha van), gondolom én, naivan, az újabb szenzor valamiféle képminőség javulast hozhatna. De nem muszáj ám 850D-nek lennie, ezt ajánlották, úgyhogy ennek néztem utána legelőször. EOS RP-t is bedobtam a kalapba, jobbnak tűnik, már csak a nagyobb szenzor miatt is.
Van spórolt pénzem, úgyhogy nem annyira lesz vészes, ha elverem olyan dologra, amit szeretek. 4-600-ig simán beleférhetek.
Wifit mire használnád, ami elengedhetetlen?
Kihajtható kijerlző mire kell, ami elengedhetetlen?
Videós képességet már megávlaszoltad: felesleges.
Igen, a szenzor valóban kicsit jobban teljesít, akár egy egész értékkel magasabbra tekerheted az ISO-t például, meg a képkiolvasás is gyorsabb lesz. Erre van szükséged?
4-600 ezer forintért vennél valamit, ami alig-alig jelent tényleges előrelépést, miközben a kitobjektívekkel játszol, amik lassúak, és a képminőségük is elég pocsék.
Ha neked ezek ellenére tökéletesen megfelelnek a meglévő kitobik, akkor a szenzor által nyújtutt minimális javulást nyugodtan elfelejtheted.
Mit kapnál hát 4-600 ezer forintért? Egy kihajtható kijelzőt, ami tök jó szelfizni vagy ha makrózol lehetetlen szögből (ja, nincs makró obid, nem is érdekel). Meg wifit, amit az életben egyszer kipróbálsz aztán rájössz hogy tök felesleges.
Ennyi pénzből vehetnél akár két minőségi objektívet is, amiknek olyan rajzolatuk van, hoyg eldobod a hajad tőle.
Ja, elfelejtettem, neked megfelelnek a kitobik.
Képeket át másolni, hogy tetszem azt ne kelljen kártya olvasóval bohóckodni.
Pont azért, ha lehetetlen szögből szeretnék fotózni, akkor azért... Egyéni preferencia, de szerintem ez már túl lett tárgyalva.
Szoktam macrozni, vagy közgyúrúvel, vagy fordítóval, nem a legjobb, de eddig a célnak több mint megfelelt.
Ugye tudod, hogy azért mert most, ezek az objektívek állnak rendelkezésemre, attól még később vehetek abból is másikat, jobbat, gondolom nincs megtiltva, vagy nem fogják nem odaadni, ha nálam van az ára
De akkor miért nem azt mondod, hogy te mit vennél a helyemben, a budget adott.
Szeretek közeli képeket csinálni, természetben fotózni, vagy a városban épületeket. Milyen objektívet vegyek, amitől ezeket jobban meg tudom valósítani a mostaniak helyett?
Wifin többszáz képet átmásolni hetekig tart. Kábel, kártyaolvasó sokkal gyorsabb. Nagyságrendekkel. Főleg, ha sok kép van.
Miért akarsz később objektívparkot optimalizálni ha most van pénzed? Vagy ennyire nem számít a pénz?
Azért nem mondom, mit vegyél, mert egyrészt nem igazán derül ki, miben szenvedsz hiányt, inkább tűnik úgy, hogy most van fél millád, vennél érte bármit. Az én szemszögemből nézve az a pár apróság, amit előnyként látsz, nem ér ennyit.
Másrészt nem az én feladatom (és lehetőségem sincs rá) eldönteni, hogy mi felel meg neked. Én abból tudok kiindulni, hogy nekem az elmúlt húsz évben mi vált be, miről derült ki, hogy pénzkidobás.
Én mikor először megláttam egy kölcsönkért L-es objektív képét, alig akartam visszaadni, és nem nyugodtam, míg össze nem kunyeráltam az árát.
Nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg nálad is az objektívpark a szűk keresztmetszet. Egy objektív sokkal többet jelent képminőség terén, mint amit a magasabb ISO-n vagy a több megapixelen nyersz. Meggyőződésem, hoyg egy jó képhez 50%-ban a fotós ismeretei, 40%-ban az objektív járul hozzá és csak a maradék 10% a váz.
Fogd a Lightroomot, pillanatok alatt meg tudod nézni, hogy az eddigi összes képed alapján melyik a kedvenc objektíved, melyik a kedvenc gyújtótávolság(tartomány)od. Máris tudod, milyen objektív lenne az ideális első lépés.
Látszólag jobban értesz hozzá, mint én(valószínűleg gyakorlatilag is)
Amit tisztelek.
Igazából nem akarok mindenáron gépet venni, csak gondoltam, ha van rá lehetőség, akkor miért ne, úgyis szeretem csinálni.
De akkor elvetem, nem haragszom meg azért, ha valaki pénzt spórol nekem :D
De mellette jó lenne, ha tudnék valamennyire előre lépni.
Csak kíváncsiságból, legalább utána nézek vagy valami. Ennyiből Te milyen objektívet vennél, amire azt lehet mondani, hogy valódi előrelépés vagy megnyitja az utat más felé a jelenlegiekhez képest.
Tényleg érdekel, szeretném a tudásom is bővíteni, és azt jobban lehet olyantol, aki ért is hozzá.
Nekem 77D-m van, ami nagyon hasonló az áhított 850D-hez.
A wifis képmásolás borzalmasan lassú. Párszáz kép átmásolása kb. egy óráig tart és egy akkut is kb. lenulláz. Kb. csak akkor használom, amikor telefonról gyorsan át akarok dobni 1-2 képet valakinek.
A telefonról wifin keresztüli vezérlés jópofa, de szinte soha nem használtam élesben, erre van a távkioldó.
A hajtogatható kijelző, a 2 tekerő, a sok fókuszpont volt már, hogy hasznosnak bizonyult. Kérdés, hogy megér-e ennyit neked.
"Csak kíváncsiságból, legalább utána nézek vagy valami. Ennyiből Te milyen objektívet vennél, amire azt lehet mondani, hogy valódi előrelépés vagy megnyitja az utat más felé a jelenlegiekhez képest."
Azért nem tudok válaszolni, mert nem ismerem a szokásaidat. Meg aztán valószínű, hogy neked teljesen más lesz fontos, vagy más tetszik, mint nekem. Mint említettem, a Lightroom pillanat alatt kilistázza, mit milyen gyakran használsz, sokkal pontosabban, mint ahogy te érzed vagy emlékszel rá. Ez lehet egy kiindulási pont.
Egy 24-70L, 24-105L például elég hasznos tud lenni bármilyen körülmény között, de én például első látásra beleszerettem a Sigma 18-35 Art objektívbe is. Mondjuk aztán nagyon hamar ki is ábrándultam belőle, mert négy példány kipróbálása alatt egyet sem találtam, amelyik hibátlan lett volna, de ahol úgy működtek ahoigy kell, ott lenyűgöző volt. Kár, hogy a Sigma nem a minőségellenérzéséről híres. Persze ez jópár éve volt, lehet, hogy azóta fejlődtek.
Félreértések elkerülése végett: nem akarlak én a vázcseréről sem lebeszélni, te pénzed, te dolgod. Csak nem látom értelmét komoly befektetésnek mininális előnyökért, mikor ugyanabból a pénzből sokkal többet ki lehetne hozni.
Próbálj ismerőstől kölcsönkérni egy L-es objektívet. Sőt, kölcsönözni is lehet. Nézd meg, mit tud élességben, sebességben a kitobihoz képest.
A végső döntést úgyis neked kell meghozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!