Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Ha többen juthatnának hozzá,...

Ha többen juthatnának hozzá, történne érdemi előrelépés a témában?

Figyelt kérdés
Abban az esetben, ha többen élvezhetnék a high-end audio rendszerek nyújtotta zenehallgatási élményt, akkor többen szeretnék a jó zenéket? Fejleszteni lehetne az emberek kulturális szintjét a minőségi zenehallgatás megszerettetésével?

#zenehallgatás #high-end #kulturális szint
2022. jún. 6. 12:46
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
76%

Nem, nem lehetne. Egyrész van egy fiziológiai komponense a dolognak: nem mindenki hallja a különbséget a 120kbps-es mp3 és egy lossless hanganyag között akárhol is játszuk le. Egyik barásom is ilyen... nem hallja meg...

A másik az agyi komponens. Az ostoba, műveletlen ember azt sem tudja mi az a minőségi zene. Tuccogjon a kocsiban, zörögjön a rendszámtábla oszt' jóvan. Az ilyennek hiába adsz a kezébe egy komoly technikát, nem is értené meg sosem, hogy mire való. Azon is a sokszorosan másolt kazettáról rippelt zenét veretné fm transzmitteren keresztül.

2022. jún. 6. 13:35
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes felvetés, bár szerintem a gyökér gyökér marad jó hangminőség mellett is. Nézd meg az autósokat, lehet a világ legtökéleteseb hifije a kocsiban, akkor is agresszív tuctuccot hallgatnak rajta.
2022. jún. 6. 13:37
 3/17 A kérdező kommentje:
Érdekes, amit írtok. Én ahogy egyre komolyabb rendszereket kezdtem el hallgatni, úgy jött meg az "étvágyam" is a minőségibb zenék iránt. Akkor ez egy egyedi jelenség lehet az esetemben.
2022. jún. 6. 14:05
 4/17 anonim ***** válasza:
Minimum több százezres, de inkább több milliós eszközökről beszélsz, ezek luxuscikkek luxuslakásba jó zenei ízlésű, és jó hallású embereknek, sosem lesz ezekből tömegtermék, és ez nem is baj. Aki pl. nem szereti a jazz-t, az akkor sem fogja megszeretni, ha 10 milliós hangsugárzón szól, és fordítva, aki mondjuk rap-et hallgat, az azon is azt fogja hallgatni, már ha vesz ilyet, nem hiszem.
2022. jún. 6. 15:29
 5/17 A kérdező kommentje:
Ezek szerint ebben is a kivételek közé tartozom. Nem tudtam elviselni a jazzt, most meg már imádom.
2022. jún. 6. 15:33
 6/17 anonim ***** válasza:
Ezek szerint nem mindenkire igaz, de az igen, hogy kevesen tudnák megfizetni. Ők pedig valószínűleg ismerik a lehetőségeket, talán már van is nekik egy zeneszoba, közvetlenül a moziterem mellett...
2022. jún. 6. 16:45
 7/17 A kérdező kommentje:

Pont ez a dilemma, hogy mi lenne ha ott tartanánk, hogy már mindenki megengedhetné magának ezt a fajta minőséget.

Én egy nagyon gyenge cuccal kezdtem és szinte csak az egyszerű populáris zenéket bírtam elviselni rajta. Amióta szinte a szobámban zenélnek a bandák, megfordult a helyzet. Egészen más az élmény, ha itt szól a zenekar, szinte karnyújtásnyira tőlem, mintha egy távoli lebujból szűrődne át valami lapos, részletszegény, szétfolyós, stb. zeneszerűség. Varázslatosan tud szólni pl. egy Duke Ellington és együttese egy high-end rendszeren, pedig a vele készült felvételek már nagyon régiek. A fiatalabb, populáris zenék pedig elszürkült benyomást keltenek már ebben az új felállásban. Nagyon érdekes megtapasztalásom ez.

(Egyébként nem szükségszerű egy dedikált helyiség a minőségi zenehallgatáshoz. A jó cucc viszont elengedhetetlen feltétel.)

2022. jún. 6. 17:25
 8/17 anonim ***** válasza:
47%
Nem is arra céloztam, hogy szükségszerű lenne, bár nem árt, ha jó az akusztika. Nyilván szinte mindenből nagyobb élmény a luxusminőség, mint a "Tesco Gazdaságos", ez nem újdonság. További jó szórakozást.
2022. jún. 6. 19:30
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sok embernek nincs meg rá az igénye. Különbözőek vagyunk.

Ráadásul a hallás fizikája eléggé behatárolható, még azzal együtt is hogy vannak akiknek szélesebb a hallás tartományuk. Én is többet hallottam mint az átlag.

Érzelmek amiket a hallás kivált viszont eltérő, ahogy eltérő a stílus amit szeretünk, és más más reakcíót vált ki az agyban.

Van aki apróságokat is észrevesz van akinek egy egybe folyó akármi, pedig ugyan azt hallja az ember. Pont olyan mint az íz. Ugyan azt érzed de az agy máshogy rakja össze. nekem egy rakat íz egyben barátnőm meg felsorolja az összes alkotóelemét. Hall egy zenét annyit tud hogy jó vagy nem neki, én meg hallom hogy cselló, vagy nagybőgő, melyik milyen vonós, vagy fúvós.

Egy jó minőségű tömörített állományt pedig nagyon nehéz észrevenni az eredeti cd vagy jobb minőségű hanganyaggal szemben.

Streaming ben hallom vagy inkább úgy mondom hogy zavar valami, ha nincs.

Saját magam által gyártott mp3 -ról meg nem mondom hogy az eredeti vagy a tömörített állomány volt.

Ráadásul az az érdekes inkább hogy ameddig tömörített mp3 -at hallgattam nem volt semmi, most hogy elvileg losles -t hallgatok. (CD minőség igazából, ez nem losles), de ha visszatérek tömörítettre akkor sokszor zavar valami. Ez is csak egy érzés. Nem igazán találtam olyat a zenében amire ha figyelek akkor hiányozna. Tehát szerintem nagyon is jól becsapja a fület, de az érzékeinket nem tudja teljesen. Fülhallgatóban nagyon más az élmény is.

De azt nagyon is hallom ha egy minőségi rendszeren szól, vagy csak egy körömreszelőn.

2022. jún. 7. 13:32
 10/17 A kérdező kommentje:

Annyit emlegetitek az mp3 és társait, hogy lehet hogy előkotrom ezeket, már csak úgy kíváncsiságból is.:-)

(Itthon van jópár CD lejátszóm, de még az ugyan azzal a dac chippel szerelt lejátszók hangbéli különbségét is kihallom. A különböző kábelek hangjáról már nem is beszélve. Elég régen volt már olyan velem, hogy úgy összefolyni hallottam volna a zeneszámokat. Általában csak falunapi haknik alkalmával tapasztalom ezt az "élményt". Borzalmas, hogy milyen kihangosítások vannak. Mondjuk elegendő mennyiségű pia elfogyasztása után, már tényleg még a tücskök ciripelése is táncraperdül a jónép mifelénk. Viszont józanan hallgatni, egy egyébként jó zenekart, csapnivaló kihangosítással, na az pusztítóan idegesítő élmény tud lenni. Semmi finomabb hangú hangszer nem hallatszik, csak a basszus mindent elnyomó szétfolyása. A nép meg tombol. Jó ez nekünk így is.)

2022. jún. 7. 14:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!