Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Szórakoztató készülékek » Ha többen juthatnának hozzá,...

Ha többen juthatnának hozzá, történne érdemi előrelépés a témában?

Figyelt kérdés
Abban az esetben, ha többen élvezhetnék a high-end audio rendszerek nyújtotta zenehallgatási élményt, akkor többen szeretnék a jó zenéket? Fejleszteni lehetne az emberek kulturális szintjét a minőségi zenehallgatás megszerettetésével?

#zenehallgatás #high-end #kulturális szint
2022. jún. 6. 12:46
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Most képzeld el, hogy ínyenc vagy, és nem vagy képes megenni pl. egy túrós tésztát, vagy sült krumplit, jó ez neked? Szerintem addig legyen egy ember maximalista, amíg ezt anyagilag megteheti.
2022. jún. 7. 15:05
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy gondolom, hogy igen, de ezt már általános iskolában el kellene kezdeni. Gondolok arra, hogy nem ócska magnókon hallgatni a klasszikus műveket zene órán, hanem rendesen audiora berendezett teremben, normális hangrendszeren lejátszva. Mint ahogyan van külön kémia és fizika terem is. Az más kérdés, hogy ez nem kis beruházással járna, de valamit valamiért. Én is csak azután kezdtem el érdeklődni mindenféle zenei műfaj után, hogy befektettem egy komolyabb hangrendszerbe és rádöbbentem, hogy amit régen utálatos ocsmány zenének tartottam, az valójában mennyire brutálisan jól tud szólni.
2022. jún. 7. 15:36
 13/17 anonim ***** válasza:
12: Nem kell itt utra HighEnd, már belépő szinten viszonylag elérhető árban be lehet szerezni ezt azt. Az már kérdés hogy lassan tanár se lesz nem hogy zene szoba.
2022. jún. 7. 16:29
 14/17 A kérdező kommentje:

A hasonlatod lefordítva a zene műfajára: Igényes vagyok a zenei kultúra fogyasztását illetően, ezért egy Fekete Pákót, vagy egy Bikicsunájt nem fogok tudni elviselni a hangsugárzókból. Jó ez nekem? Szerinted? Mert szerintem ez jó nekem. :-)

Ha nincs pénz a minőségre, akkor fogyaszd azt amit ingyen nyomnak az arcodba, füledbe és jónapot? Ez az út vezet arra a szellemi szintre, ahol a kultúra annyiban fog csak tudni megjelenni a tömegek életében, hogy akkor "legyen tánc.., meg hogy legyen értelme miért kimenni a pályára..":-)

Egyébként a kérdésemmel nem az anyagi oldalára akartam fókuszálni a témának, hanem arra, hogy a minőségibb eszközökön történő, nagyobb élményt nyújtó zenehallgatás esetlegesen javíthat-e a zenei kultúráltságunk szintjén. Azt pontosan tudom én is, hogy a legújabb technológiák azok mindig nagyon drágák, de viszont high-end már volt a 70-es, 80-as, 90-es években is. Lehet, hogy elég lenne csak visszanyúlni és úgymond "leporolni" közülük egy-két méltatlanul elfeledett műszaki megoldást, aminek a gyártása a mai viszonyok között már jóval költséghatékonyabban megoldható lenne. És így tovább..és így tovább, de nem vagyok szakértője a területnek.

Tudom, hogy üres hablatyolásnak hat ez most egy háború kellős közepén, ahol minden egyre rosszabb, egyre szegényebb mindenki, de talán egyszer csak vége lesz ezeknek az őrültségeknek. Legalább is remélem.

2022. jún. 7. 17:34
 15/17 anonim ***** válasza:
Szerintem alapvetően a minőségi zenehallgatás nem ott kezdődik, hogy Orpheus-on hallgatom a bármilyen fost, hanem bármin a kulturálisan (jelentsen ez bármit is) értékes zenei műveket. Tehát egyrészről igazad van, fejleszthető a kulturális szint, de ez teljesen független attól, hogy ezt többszázezres cuccon hallgatod, vagy egy 30+ éves Tesla lemezjátszón. A profi hangzás már csak ehhez (a kialakult ízléshez és zenei műveltséghez) tud adni némi pluszt, akinek ez fiziológiailag (és persze anyagilag) megadatik, de nem hiszem, hogy ez határozza meg, hogy pl. szeretem-e Duke Ellington-t, vagy sem. Ha csak a high end cuccomon szeretem, akkor ez sznobizmus, nem más (no offense, és nem tartom a sznobizmust pejoratívnak).
2022. jún. 7. 18:15
 16/17 A kérdező kommentje:

Elindult a fantáziám az ételes hasonlat kapcsán.

LGT = töltött káposzta dundi töltelékekkel, tejföllel

Elvis = lúdláb torta, rumos meggyszemekkel

Scooter = túrós tészta (natúran)

Fekete Pákó = medvecukor (bocskorszíj)

Bikicsunáj csávó = tejberizs (minden nélkül)

DM = nutellás gofri

Hobó = vaddisznó szalámi

Balázs Pali = főtt makaróni tészta csupaszon

Deák Bill Gyula = egyben sült csülök (esetleg véreshurka)

Dolly = lollipop nyalóka

2022. jún. 7. 20:39
 17/17 A kérdező kommentje:

Úgy gondolom, hogy értem amit írsz, de nem tudok maradéktalanul egyetérteni vele. Csak abban az esetben tudnék egyetérteni a gondolatmeneteddel, ha egy zeneművet mondjuk csak és kizárólag a benne elhangzó dalszöveg tartalma alapján ítélnénk meg. Akkor szinte tényleg lényegtelen, hogy milyen rendszeren keresztül jön a szöveges tartalom. Viszont ha már az is fontos egy dalnál, hogy mennyire hitelesek a benne megszólaló hangszerek hangjai, akkor már egyből markánsan megjelenik a különbség. (Most az egyéb finomabb, szinte alig észrevehető részleteket inkább hagyjuk is.)

Amióta minőségibb eszközökön hallgathatok zenét, számomra kinyílt egy új "dimenziója" a zenéknek és azzal, hogy ez eddig rejtve maradt előlem, a "lapos", a zene által átadható érzelmi töltet megjelenítésére korlátozottan képes produkciójú eszközök által, kvázi meg is voltam fosztva a zene valódi eszenciájától. Ez egy óriási kicseszés egyébként a jó előadókkal és az egész köréjük épülő üzletággal is. És ezt szerintem pontosan tudták és tudják ma is a kommersz hifi eszközök gyártói. (Az is igaz, hogy egy igazán jó zene, az szinte mindenen jó tud lenni, de komoly cuccon a porba alázza a többi "fércmunkát".)

Régebben, amikor még csak egyszerűen "összetákolt" zenelejátszó eszközökkel rendelkeztem, zenei élmény tekintetében, szinte egybemosódott pl. a dj Bobo a Duke Ellingtonnal (ez utóbbi talán még elviselhetetlenebbnek is tűnt) és mivel a rádiók többsége csak az előbbi előadót adta, így elhitették velem azt, hogy az a jó zene, hogy az a csúcsa a zenei kultúránknak. Két éve még azt sem tudtam, hogy a Duke Ellington létezik egyáltalán, most meg szinte már csak ilyen minőségű zenéket vagyok hajlandó hallgatni. Szóval szerintem brutális átverés áldozatai vagyunk a hifi eszközöket előállítók részéről. (Az is igaz, hogy ez az egész high-end élmény nekem most nagyon új és lehet hogy ezért is van ennyire éles kontrasztélményem most bennem a témával kapcsolatban. Majd meglátjuk.:-)

2022. jún. 8. 08:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!