Van valamilyen "univerzális" számítás vagy valami jellemző objektívekre vonatkozóan?
"Ki a fene bújik bele a képbe. (Vivian Maier Photography.)"
Majer mondta? Nagy emberek sem mentesek némi ostobaságtól. Newtonról kering az az anekdota, hogy volt két macskája, egy nagy termetű, meg egy kicsi, és mikor megunta, hogy állandóan be- és ki kéretőznek, vágott két nyílást az ajtaján, egy kisebbet, meg egy nagyobbat - miközben a kisebbik átfért volna a nagyobbiknak vágott nyíláson. A mi előszobánk, meglepő módon, hosszú és keskeny, és az oldalfalon volt egy egy méteres magasságú kép, amit nem is lehetett volna megfelelő távolságból szemlélni, de így volt jó, mivel a lényege a kézzel vakolt és a fél évszázad időjárása miatt megtépázott vakolat mintázata volt.
Fenti előszobai kép esete a 10 megapixeles digitális gép korszakában volt, de én már 15 éves koromban, 1968-ban felmértem, hogy izgató belebújni a képbe, és ezt visszaigazolva láttam minden kiállításon.
@11: Ja hogy te vagy az, aki mindig aggódik a m4/3 rendszere miatt? :)
Ez a téma egyrészt bonyolult, a full frame objektíveket arra tervezték, hogy a teljes, majd xy méretben kidolgozandó képet full frame érzekelőre/filmre vetítse ki, ugyanakkor croppos vázon a középső, legjobb optikai minőségű részét kapja az objektív rajzának az érzékelő - többek között a legjobb vonalélességűt. Aztán a két hatásból lesz valami. És itt jön a másik rész a képbe, ami végtelenül egyszerű: az ember felteszi az objektívet és megnézi mit tud. És ennyi.
Egyébként ha valaki nem óriásplakátokat nyomtat, és nem autópálya melletti hirdetőfelületeket akar megtölteni a képeivel, akkor tökéletesen boldog lesz a croppos vázra helyezett jóféle full frames objektívekkel. Nem szabad ezt túlgondolni - a fotózás nem a pixelek nagyítóval nézegetéséről szól, hanem a fotókról magukról.
4/3-os vázon 4/3 szenzorra, natív objektívek 4/3 méretű képet vetítenek. Nem natív obik van hogy kivételek ez alól... de ezt alapvetően rosszul tudtad!
Kérdező!
Az élesség egy összetett téma, és hogy mi éles és mi nem gyakran szubjektív is lehet.
Én a ephotozine.com-on szoktam utána nézni az obiknak.
Az obikat élességre is tesztelik a blendenyílás függvényében.
Gyenge, Elmegy, jó,, kiváló, és kimagasló szinteken.
Hogy legyen viszonyítási alapod: kimagasló élességű az az objektív amelyik képének ha kinagyítod a középső 1/9-ed részét az még használhatóan éles képrészletet ad A3-és A4 közötti méretben. De mondom ez szubjektív.
Gyenge, Elmegy, jó,, kiváló, és kimagasló
Ha valóban 4/3-od van akkor pl itt egy kimagasló élességű objektív.
@14: ???
Olvasd el még egyszer, amit írtam, mert valamit nagyon benéztél...
Ok bocs.
nem akartam veszekedni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!