Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » A crop szenzoros fényképezőkné...

A crop szenzoros fényképezőknél a saját márkás objektívjeik általában valós ekvivalenciát adnak 35mm-re nézve?

Figyelt kérdés

Értem ez alatt pl. portrénál az arctorzítást.

Tehát pl. micro 4/3-on, a 70mm ekvivalens gyútáv (kb. 35 mm az obin) az valóban a 70mm-re jellemző optikai adottságokat vonultatja fel, vagy ugyanaz, mint egy random 35mm-es vintage obi ráaggatva, tehát ugyanúgy nem portréobinak való?

2022. okt. 31. 20:15
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Minden objektívnak megvan a maga torzítása.
2022. okt. 31. 20:40
 2/18 A kérdező kommentje:
De én nem erre vagyok kíváncsi. Azt tudom nagyon jól hogy mindnek van valamilyen fokú...
2022. okt. 31. 20:49
 3/18 Mojjo ***** válasza:
Látószögben a példádban adott 35mm-es objektív a 70mm-es objektívnek lesz megfelelő kisfilmen. Viszont a háttérmosása két fényértékkel rosszabb lesz. Azaz pl egy 35mm f/2,8 objektív legtágabb rekeszen is egy 70mm-es objektív f/5,6-jának felel meg háttérmosásban kisfilmen.
2022. okt. 31. 22:40
 4/18 Mojjo ***** válasza:
Illetve amit te "arctorzításnak" nevezel, az a perspektíva összenyomása/széthúzása, ami csak a látószögtől függ. Azaz ebben a tekintetben a 35mm-es m4/3 ugyanúgy viselkedik, mint egy 70mm-es ff.
2022. nov. 1. 03:39
 5/18 A kérdező kommentje:

#4 de ezt csak a saját márkásra érted gondolom, mivel szvsz a crop szenzor csak "kivágja" a kép közepét, de minden gyújtótávolságra jellemző megmarad. Ezért is kérdem, hogy a fullframe-re való obik továbbra is arra valók, de a kifejezetten APS-C-re illetve micro 4/3-ra gyártott obik gondolom már megfelelnek a kritériumoknak, és a 35mm valóban 50 és 70 mm-nek felel meg.

Remélem érthető...

2022. nov. 1. 10:51
 6/18 Mojjo ***** válasza:
77%

@5:Túl sok Tony és Chelesa Northrupot nézhettél.

A perspektíva összenyomása és széthúzása kizárólag attól függ, hogy az adott képen az adott téma milyen szög alatt látszik. Teljesen mindegy, hogy APS-C-s objektívet használsz, vagy full frameset, vagy akár középformátumút teszel rá, vagy m4/3-osat, semmi nem fog változni ebből a szempontból. Egy m4/3 szenzor elé tett 35mm-es m4/3-os objektív pont ugyanúgy fog viselkedni ebből a szempontból, mint egy 35mm-es full frames.

2022. nov. 1. 13:53
 7/18 anonim válasza:

A 4/3 saját márkás (Pana/Oly) obik igen

Az idegen márkáknál objektív függő

pl. A 7Artizan-nal szinte csak a bajonettet cserélik le az optika APSC vagy fullframe marad

2022. nov. 1. 15:12
 8/18 Mojjo ***** válasza:
@7: Nem ez volt a kérdés :)
2022. nov. 1. 15:18
 9/18 A kérdező kommentje:

Végülis része a kérdésemnek igen, szóval akkor Nikon 18-55 a Nikon APS-C vázon, a Panasonic 14-45 a Pana vázon, a 24-70 a fullframe vázon mind-mind ugyanazt produkálják tulajdonképpen ilyen szempontból (a képminőséget stb. most hanyagoljuk).

Viszont micro 4/3 vázra téve a fullframe-re készített obit már borul a dolog, úgy értelmezem a válaszokból.

Micro 4/3 vázam van, de mivel fullframe vázam nincs hasonlítási alapom sincs (csak filmes gépem). Utóbbinak a keresőjébe betekintve, mellette hasonló fullframe objektívet micro 4/3-ra téve és váltogatva a kézben, nézve a témát nem látok különbséget, a 4/3-on 35mm-en, fullframe-en 70mm-en... Ezért nem igazán értem, mert mondom, olvastam ezt is, azt is.

2022. nov. 1. 15:41
 10/18 Mojjo ***** válasza:

"Viszont micro 4/3 vázra téve a fullframe-re készített obit már borul a dolog, úgy értelmezem a válaszokból."

Sírok... Nem értesz magyarul, vagy mi történik?

2022. nov. 1. 16:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!