Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi ez az FPS őrület fotózás...

Mi ez az FPS őrület fotózás terén?

Figyelt kérdés

Sorban adják ki az új MILC vázakat 30, 40, 60 fps-el, lassan már ott tartunk, hogy 100 darab képkockát is lehet vele exponálni másodpercenként.

Mi értelme vannak ennek az őrületnek? Én nem tudom elhinni, hogy van olyan fotós, aki akár sportrendezvényen ki tudja használni ezt értelmes módon. Gondoljunk bele, ráfekszik az expo gombra és egy órán belül megtelik a kártyája. Utána komolyan egyesével meg fogja nézni és kiválogatni azt a több tízezer képet, ami mondjuk egy izgalmas futball meccsen készült? Hát én azt kétlem! Aztán ott van a zárszerkezet problémája is. Ilyen tempóban kb. 10 futball meccs után lehet cserélni a zárszerkezetet, mert eléri a sok százezres exposzámot. Erre megy ki a játék? Minél hamarabb és gyakrabban kelljen zárcserére költeni?

2022. máj. 31. 20:31
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Megjegyzem, én ezt úgy írom, hogy félprofi (amatőr) sportfotós vagyok agilityben és csak 7 fps-re képes vázam van, mégis van, hogy néha amikor ráfekszek az expo gombra, akkor túl soknak érzem... Egyszerűen nincsen értelme, mert tök egyforma fotókat lő, még gyors jeleneteknél is.
2022. máj. 31. 20:35
 2/14 anonim ***** válasza:
75%
Logika. Másodpercenként 100 fotóból nagyobb eséllyel lesz meg egy kritikus pillanat, mint kevesebből. Ha jó a kép, jön a pénz. Ha van pénz, lehet venni jobb gépet.
2022. máj. 31. 20:56
 3/14 Mojjo ***** válasza:
80%

Az megvan "félprofiként", hogy ezek elektronikus zárral elért sorozatértékek, nem mechanikussal?

Meg az, hogy ezekre csak másodpercekig lehet ráfeküdni kritikus pillanatokban, mert a buffer hamar betelik és utána jelentősen lassul a sorozatsebesség?

2022. máj. 31. 20:58
 4/14 anonim ***** válasza:
76%

"Mi értelme vannak ennek az őrületnek?"

Mint ami a 108 megapixeles kamerának egy telefonban :D

"komolyan egyesével meg fogja nézni és kiválogatni azt a több tízezer képet"

Van az a téma aminél mégis...

Ls miért lenne 10k kép? Lekapok egy madarat amint felreppen, kb 1-2 másodpercig exponálok. 50-100 kép. Ez két nagyságrenddel kevesebb mint a 10k. :D

"ott van a zárszerkezet problémája is"

Ahogy már írták: elektronikus zár!

"10 futball meccs után lehet cserélni a zárszerkezetet"

És? Azok a gépek munkaeszközök. Jóval többet bírnak mint egy átlag gép és ha tönkremegy, elővesznek a dobozból egy másikat. Raklapszámra szokott lenni az ilyen rebdezvényeken a technika.

2022. máj. 31. 21:13
 5/14 anonim ***** válasza:
78%
Hát, már vagy 15 éve kifejezetten mozgástanulmányokhoz vettem egy Casiot, ami képes volt 40 képet gyártani másodpercenként. Azt mondanám, hogy lovassportban az jó. Lehet, hogy 30 is jó lenne. De 20 már nem annyira, az már tud lyukas lenni. Lehet, hogy félprofi agilityben a 7 is elég.
2022. máj. 31. 21:31
 6/14 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy bufferel, de ez még így is k.va sok, hogy szünetet tartasz a sorozatok között.

Mozgástanulmányos fotózás egy jó érv, elfogadom.

2022. máj. 31. 21:39
 7/14 anonim ***** válasza:
76%
Fogadd el a többit is! Mindegyik jó érv. Nem tudhatod ki miért akar sok képet csinálni.
2022. máj. 31. 22:15
 8/14 anonim ***** válasza:
89%

Részben igazad van.

A digitális technika minden terén van valami marketing-hülyeség, amire éppen rámásznak. Lásd a hiper-szuper-nagyonsok megapixeles kamerákat, ahogy már írták is előttem. Aztán az senkit nem zavar, hogy gyakorlatilag huszadannyi az effektív pixelszáma, kb. olyan, mint amikor egy istenigazán jó minőségű 5 megapixeles képet felskálázol 50-re, és kiadsz rá egy blur-t. Viszont ha technikailag nagyobb megapixelt tud, akkor többen fogják venni. De ugyanez van pl. a monitorok és tévék eszeveszett felbontásnövelésével, hiába nem látod már a különbséget 4k és 8k között (legfeljebb nagyon közelről, vagy nagyon irreálisan nagy képernyő esetén), de mégis az utóbbi keresettebb lesz. Vagy ha már monitor, ott is van huszárkodás az FPS-ekkel. Mert bár neurológiai okokból az ember hiába csak 20-30 különböző képkockát tud másodpercenként megkülönböztetni, lesz olyan, akit érzékenyen érint, ha neki csak 120 képkockát jelenít meg a monitora másodpercenként, és nem 144-et. És lesz, aki belemagyarázza, hogy ezért lövik szitává CS:GO-ban, és nem azért, mert amúgy semmi tehetsége hozzá.

Szóval: ebben nagyon is fején találtad a szöget, a marketing nagy úr.

Viszont nem mindenben van igazad.

Nem, nem a fotós fogja egyenként végignézni az összes képet. Látja, mik tartoznak egy sorozatba, és azok közül látja, hogy melyik sikerült a legjobban, melyik kapta el pontosan a kívánt pillanatot. Nem kell egyenként végignézni, "szalag" nézetben könnyű rábökni a megfelelőre. Azt az egyet átmásolja, a többi meg kuka. Nem tart eszeveszetten sok ideig.

Abban sincs igazad, hogy 10 alatti FPS bármire elég lenne. Akár sportban, de pl. akár bizonyos jellegű természetfotóknál (ha mondjuk villámot fényképezel) 1 tizedmésodperc már sok lehet.Autó- és motorsportban, ahol ezredmásodpercek döntenek, nagyon jól tud jönni. De még egy focimeccsen is. 7 FPS mellett esélyes, hogy pont az a pillanat marad ki, amikor a belső kapufát eléri a labda. Például.

A technika meg folyamatosan fejlődik. Amikor először digitális fényképezpgépem volt, abba még fél GB-os SD-kártyát (sima SD, nem mikro!) vettem. Most? Párezerért utánaddobnak egy 64-eset. Külön vannak extrém írási sebességűek, meg ennél jóval nagyobb kapacitásúak is. Igaz, ezeknek az ára már elég borsos. De ha ez a munkád, akkor tudod, hogy a jó eredményhez be kell fektetni. Egy nagyobb memóriakártya ára pedig eltörpül azon összeg mellett, amit egy tényleg jó képért lehet kapni.

A sorozatfelvétel gombot pedig nem kell egyfolytában nyomni. Maradva a focimeccsnél: ha gólhelyzet van, lendíti a lábát a focista, akkor rátenyerel. Keletkezik párszáz kép. A meccs többi részében meg egy-két kósza kép készül, hogy mégis legyen valami... de a mai labdarúgást elnézve boldog lehet az a fotós, akinek összegyűlik a 10 ezres képszám. :D Minden bizonnyal olyan meccset örökített meg, amilyen százévente egyszer van. Egy átlagos meccsen jó, ha van 10 helyzet. Egy döntetlenes alibimeccsen meg nulla.

A zárszerkezetről meg többen írták, hogy ma már zömében ez elektronikus.

"egy órán belül megtelik a kártyája"

Félidőben lehet kártyát cserélni. Ne felejtsük el, hogy hivatásosokról beszélünk. Ha már a memóriakártyán spórolnia kell, akkor az már rég rossz.

"Utána komolyan egyesével meg fogja nézni és kiválogatni azt a több tízezer képet, ami mondjuk egy izgalmas futball meccsen készült?"

Mint már írtam, van olyan nézet, ahol egy ablakban akár több tíz kép miniatűrjét is lehet látni. Nem kell tételesen egyesével végignézegetni mindet.

Egyébként meg: ez is a fotós munka része. Nem csak az, hogy az ember fényképez, hanem az is, hogy válogat és rendszerez.

"Ilyen tempóban kb. 10 futball meccs után lehet cserélni a zárszerkezetet, mert eléri a sok százezres exposzámot."

Még ha így is lenne, akkor is: neki ez egy munkaeszköz. Én féltve őrzöm, óvom az eszközeimet, hogy minél tovább működjenek. Tiszta sor. Gondolom, Te is. De akinek ez csak egy munkaeszköz, az arra fog törtekedni, hogy a munkájáért minél több pénzt kapjon. Azt meg nem lehet úgy elérni, ha maximálisan kíméli a technikát.

2022. máj. 31. 23:57
 9/14 anonim ***** válasza:
35%

"Mozgástanulmányos fotózás egy jó érv, elfogadom."

Hát, ja, érteni kéne, mit olvasol... Nem azt írtam, hogy mozgástanulmányozáshoz kell ennyi másodpercenként, hanem azt, hogy ANNAK A TAPASZTALATAI ALAPJÁN ÁLLÍTHATOM, HOGY A 20 LOVASSPORTHOZ KEVÉS TUD LENNI!!!

De egyébként, én ugyan most voltam 68 éves, én még lenézem azokat, akik sorozatot lőnek és válogatnak, mert azok ügyetlen balfácánok, akiknek fát kéne vágni, nem fényképezni. A téma ismerete és jó reflex adja az egy expóval is tökéletes eredményt.

2022. jún. 2. 19:46
 10/14 anonim ***** válasza:
82%
Ha egyszer már ilyen gyorsan ki tudja olvasni az érzékelőt a technika, miért ne használhatná az, akinek szüksége van rá? Vagy ne legyen 20 Mp felbontású egy szenzor, mert neked elég az 5 is? A technika fejlődik, ez a dolga.
2022. jún. 2. 19:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!