Canon 5D3 vagy Nikon D800?

Figyelt kérdés
Melyiket vennétek használtan, ha hasonló árban lenne? Arra kérlek, hogy indokold is a miértjét! (Nincsen rossz válasz!)

2022. ápr. 24. 23:20
 1/9 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem, hogy nincsenek kiegészítőm még, így nem vagyok kötve egyik márkához sem. Bridge gépről ugranék komolyabb fotózás irányába.
2022. ápr. 24. 23:21
 2/9 Mojjo ***** válasza:

Ha már kötöttség: első körben érdemes megfontolni, hogy valóban egy évtizedes full frame gépek vonala lenne-e a legmegfelelőbb neked.

A full frame azért objektívek terén zsebbenyúlósabb, míg az évtizedes gépeknek azért megvan a maguk korlátja. A full frame sem kell nindenkinek, sőt, adott esetekben akár még hátrány is lehet (egy konkrét példa: nemrég volt itt egy kérdező, aki madárfotózni akart, nem beleszakadós súlyú rendszerrel - ez pl pont nem olyasmi, amiben a full frame lenne a legjobb)

Plusz azt is érdemes átgondolni, hogy bár mind a Canon EF, mind a Nikon F bajonett egy borzasztóan jól kiépített rendszer, milliárd féle objektívvel, de mind a kettő halott. Ami most van rá, az lesz rá 10 év múlva is, előrefelé ezek a rendszerek már nem fognak haladni és szép lassan majd csak a használtpiacon lesznek elérhetőek a cuccok. Tömören: nincs jövője egyik rendszernek sem, bár a múltjukból több, mint jól el lehet lenni egy jódarabig.

Ami magukat a vázakat illeti, a legszembetűnőbb különbség a Nikon több mint másfélszeres felbontása a Canonhoz képest. A 22 vs 36 megapixelt igencsak lehet érezni - a megfelelő objektívekkel, amik képesek kiszolgálni a Nikon szenzorát. És persze kérdés, hogy neked személy szerint egyáltalan szükséged van-e arra a pluszra.

A magasabb pixelszám ugyanakkora szenzorméret mellett nyilván kisebb elemi pixelméretet jelent, ami gyakorta magával hozza a magasabb zajt és alacsonyabb dinamika-átfogást. De ez esetben a papírforma kevéssé jön be, dinamikában a Nikon nagyon egyértelműen jobb, zajban pedig talán, talán egy kicsit a Canon javára billen a mérleg nagyon magas érzékenységeken. AF rendszer, a váz maga, a kereső stb stb nagyon hasonló.

Összességében én nem igazán látom, a Canon miben tudna a Nikon felé kerekedni ebben a konkrét esetben. A Nikonnak pedig egyértelmű előnyei vannak itt-ott.

De ismételten: azért a rendszerválasztást átgondolnám.

2022. ápr. 25. 01:40
 3/9 A kérdező kommentje:
Milcre sajnos nincsenek millióim, így dslr jöhet csak szóba. A Canon felé azért húz a szívem, mert úgy tudom, hogy ahhoz jobbak az adapterek, ha később milcre váltok. Ezen kívül a Canon nekem kényelmesebbnek tűnt, amikor próbáltam, habár az pont nem egy 5D volt, hanem 70D, de gondolom hasonló lehet a fogásuk. Azt nem tudom hogy technikailag veszítek-e a Canonnal valamit. Bárki akit meghallgattam azt mondta tök mindegy, viszont volt egy fotós, aki iso invarianciáról beszélt a Nikon szenzorok kapcsán és utánaolvasva nagyon elgondolkoztatott a dolog... De nem tudom hogy ez tényleg akkora deal breaker dolog-e, mint amilyennek beállította nekem az illető.
2022. ápr. 25. 16:46
 4/9 Mojjo ***** válasza:

Egy Sony A7II mondjuk full frame is, MILC is, és igencsak jóáras is.

De persze te tudod.

Ami az ISO invarianciát illeti, egyrészt a Nikon D800-nak nincs olyan legjobb tudomásom szerint, másrészt pedig a gyakorlatban nincs semmi jelentősége. Olyan értelemben legalábbis, hogy megnézed, hogy milyen zajszintet produkál x gép y érzékenységnél, és eldöntöd, az neked megfelel-e, vagy sem. Aztán ha megfelel, hogy azt a zajszintet ISO invariancia mellett éri-e el, vagy sem, már tökmindegy - a végeredmény számít.

A kényelem viszont szerintem nagyon fontos. Ha neked a Canon kényelmesebb, akkor az egy nem elhanyagolható szempont mellette. Mondjuk az 5D mark III egy jelentősen nagyobb gép, mint a 70D, szóval nem lesz ugyanolyan a fogása, érzete a kettőnek.

2022. ápr. 25. 17:28
 5/9 Mojjo ***** válasza:
Egyébként őszintén nem értem, hogyan lehet az ISO invarianciát démonizálni és milyen indokkal lehet azzal ijesztgetni. Az gyakorlatilag csak annyiról szól, hogy a képfeldolgozási láncban az érzékenység növelésénél az erősítés hol történik meg. Abszolút nulla jelentősége van, ha a végeredmény tetszik.
2022. ápr. 25. 17:32
 6/9 A kérdező kommentje:
Megnéztem, tényleg jó ára van a váznak használtban, de ha veszek mellé fényerős zoom objektívet is, akkor máris elfogy a tárcám. DSLR vonalon egy csomó fényerős objektív megfizethetővé vált, ami korábban félmillió alatt még törötten sem volt kapható. Szerintem bridge-ről mindenképpen megéri váltani rá. Több fotósnál is szoktam látni, hogy adaptereznek, szerintem annyira rossz csak nem lehet, ha profi szinten is meglépik ezt milcre váltásnál.
2022. ápr. 25. 20:12
 7/9 anonim ***** válasza:

"Abszolút nulla jelentősége van, ha a végeredmény tetszik."

Illetve végtelen jelentősége van. Nem mindegy, hogy az ember mozgást 1/30-al fényképez, hogy elég fény legyen a képen, vagy 1/500-al, és képfeldolgozóban világosítja ki.

2022. ápr. 25. 21:05
 8/9 Mojjo ***** válasza:

@7: Ennek semmi köze az ISO invarianciához. Az ISO invariancia azt jelenti, hogy ha egy képet (raw-ban) ISO1600-on lövünk, helyesen kiexponálva, vagy ISO100-on, 4Fé-vel alulexponálva, majd raw konvertálásnál 4Fé-vel felhúzzuk, ugyanazt az eredményt kapjuk.

Az esetek döntő többségében ez nincs így. A fényképező általában az érzékelőből érkező nyers információt azelőtt felerősíti a megfelelő értékkel, mielőtt az az analóg - digitál konverterbe jutna - ez esetben, tehát az általános nem beszélhetünk ISO invarianciáról. A Nikon D800 emlékeim szerint ilyen, nincs ISO invarianvia.

És a témakörnek semmi köze a záridőkhöz. Ugyanúgy növelheted az érzékenységet, ugyanúgy csökkentve a záridőt. A különbség csak abban van, hogy az adatfeldolgozási lánc mely pontján történik az az erősítés, amivel beállítódik a megfelelő érzékenység. Ez befolyásolja a zaj nagyságát, jellegét, a dinamikát. De ha a végeredmény tetszetős, akkor fotózási szempontból teljesen tökmindegy, mi és hogyan történt belül.

2022. ápr. 25. 23:44
 9/9 Mojjo ***** válasza:
@6: Engem kiver a ragya az adapterezéstől, de természetesen ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Bridgeről full frame dslr-re váltani brutál előrelépés mindenképp.
2022. ápr. 25. 23:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!