Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mennyire nehéz és mennyi idő...

Mennyire nehéz és mennyi idő megtanulni fotózni?

Figyelt kérdés
Ha szeretnék tájképeket, épületeket fotózni, esetleg aktfotókat csinálni, azt hogyan és mennyi idő alatt lehet megtanulni? Érdemes valamilyen felsőfokú iskolát végezni hozzá?

2021. dec. 23. 18:02
 1/10 anonim ***** válasza:
25%

Ha tudsz angolul, akkor mindent megtalálsz a neten. Már ami a technikát illeti. A látásmód, hát az más, abban kell a tehetség, ami vagy nincs, vagy nem, és teljes hiányát akármennyi szorgalommal sem lehet pótolni. Amúgy látásmódhoz a képzőművészetek tanulmányozása (értése) vezet, hát ahhoz sem feltétlenül kell iskolai végzettség.

Bár a legtöbb ember még be is vallja, hogy annyi önuralma sincsen, hogy egyedül tanulmányozzon valamit, kell neki az, hogy elmegy, és fél attól, hogy megkérdezik, és hülyének bizonyul.

2021. dec. 23. 18:34
 2/10 A kérdező kommentje:
#1: Köszi! Engem igazából az érdekel, hogy a technikai részét mennyi idő elsajátítani. Hogy megfelelően nézzen ki a tájkép, úgy, ahogy szeretném, megfelelőek legyenek a színek stb. Az esztétikai oldalával nincs annyira gondom, ezt nem nagyképűségből mondom, hanem mert elég sokat foglalkoztam filmekkel, fotókkal, és azt hiszem, van hozzá érzékem, hogy észre vegyem, mi hogy néz ki jól. Persze biztos, hogy ez is bonyolultabb ennél, hogy csak úgy ráérez az ember, de igazából a technika az, ami nekem tényleg kihívás. Ebben teljesen analfabéta vagyok.
2021. dec. 23. 18:38
 3/10 anonim ***** válasza:
21%

A technika megtanulható. Mondjuk nem árt némi műszaki érzék. De fiúkban általában van annyi, amennyi kell. Ha totálisan tudatlan vagy fényképezéssel kapcsolatban, akkor valami alapozó irodalmat kell keresni a fényképezés alapjairól:

[link]

Illetve nem valami, hanem mindet el kell olvasni. Azért "fotózni megtanulni" az nem fél óra kérdése.

Aztán a magyar fotós fórumokat tanulmányozva lehet szűkebb területen ismereteket szerezni, és a megfelelő keresőszavak birtokában az angol nyelvű neten barangolni.

Természetesen elmehetsz tanfolyamra is, az ne legyen feltétlenül korlátozó, hogy én hülyeségnek tartom. :)

2021. dec. 23. 19:06
 4/10 anonim ***** válasza:
15%
És a megszerzett tudás mellé még tegyél félre 10-15 millió forintot felszerelésre.
2021. dec. 23. 22:42
 5/10 anonim ***** válasza:
54%
Ismerek olyat, aki technikailag topon van, jól kiexponálja még az atyaúristent is, de képtelen egy normális kompozíciót megvalósítani. Még bevett szabályokat alkalmazva is. Egyszerűen nincs érzéke hozzá.
2021. dec. 24. 02:39
 6/10 anonim ***** válasza:

Hogy mennyire nehéz és mennyi idő megtanulni valamit (bármit), az mindig nagyban függ attól, hogy te milyen érdeklődéssel, mennyi előismerettel rendelkezel, mennyire foglalkoztat az adott téma.

A fotózás technikai része alapvetően fizikai (optikai) alapismereteket igényel, de egy kellően alapos és közérthető leírásból elég könnyen elsajátítható. A technológiai dolgok (pl. különféle érzékelők működése, eltérései) nem is feltétlenül szükségesek hozzá, hogy jó képeket tudj készíteni.

A legtöbb fotózási alapismeret a fényképezőgépekhez adott használati útmutatóból megszerezhető, ha a gyártó rendesen megírta azt. A Canon használati útmutatójából általában konkrétan meg lehet tanulni az alapismereteket, de ahogy korábban már írták, a neten tényleg minden elérhető a technikai és elméleti alapok elsajátításához. Csak az a kérdés, hogy mennyi időt és érdeklődést fektetsz bele.

Hogy igazán jó képeket tudj csinálni, az már valamivel összetettebb, nem csupán technikai kérdés. Egyrészt a technika helyes, tartalmi célokat megfelelően szolgáló használatán is múlik, meg azon is, hogy kompozíciós, művészeti, egyéb szempontból hogyan használod a technikát. Ez már jóval összetettebb kérdés.

Alapvetően a fotózást képesítést sem adó tanfolyamokon, illetve OKJ szakképesítést adó tanfolyamokon tanítják. Utóbbival már vállalkozást is indíthatsz, bár a legújabb állás szerint most épp nem szükséges az OKJ végzettség sem, pedig eddig kellett.

Viszont ahogy erre is utaltak már, a tanfolyamok minősége, színvonala, személyre szabottsága meglehetősen megosztó. Sok olyan tanfolyam van, ami még a sokak szerint elvárhatónak tartott tudást sem (vagy nem jól) adja át, mégis kapsz papírt róla, hogy értesz hozzá. Miközben más tanfolyamokból, vagy akár egy könyvből is többet/jobban elsajátíthatsz, mégsem indíthattál ezzel a tudással eddig vállalkozást (ez most megváltozott, de sokan vitatják ezt is, hogy helyes-e).

A felsőbb fokú fotós képzések inkább azoknak valók, akiknek nagyon komoly szándékaik vannak a fotózásban. Általában régebben művelik és mindenképpen ebből akarnak élni, erre akarják feltenni a karrierjüket, ezért felsőoktatásban tanulják ki.

Mivel a magyar fotós felsőoktatás erőteljesen a művészi képzésre összpontosít és a művészi önkifejezést helyezi előtérbe, igencsak megoszlanak a vélemények a felsőoktatás minőségéről és irányának helyességéről is.

2021. dec. 24. 11:22
 7/10 SIDLER22 ***** válasza:

Én a technikai részét hobbiból tanulgatom és próbálgatom. Sajnos a kreatív utómunka még nem nagyon megy (mindenféle szűrők meg egyebek...), de technikailag már értek hozzá. Megtanultam többek között a fényképező teljes körű használatát és, hogy mi mire való (Nikon D3300). Megtanultam használni a GIMP-et alap szinten. RAW képeket is szoktam már szerkeszteni. HDR bracketing-el is próbálkoztam már meg egyéb trükkökkel.

Nekem ez hosszabb ideig tartott mert nem egybe ültem le és tanultam meg hanem hosszabb idő alatt, de ha könnyen megérted akkor szerintem max 1 hónap.

2021. dec. 24. 17:44
 8/10 anonim ***** válasza:
53%
Aki lepontozta az #5-öst attól várom az érveket, hogy ki kivetnivalót látott rajta. Ha a fotózásnak nem lenne kreatív aspektusa, akkor bárki díjnyertes képeket lőne...
2021. dec. 24. 18:29
 9/10 SIDLER22 ***** válasza:

Mivel én is ebbe a kategóriába tartozom ezért zöldet adtam rá :D

Bár az, hogy kinek milyen kép vagy kompozíció tetszik elég szubjektív. Én például nem szeretem a portré fotókat. Nekem nagyon mű.

Kicsit olyan ez mint a zene. Valaki a melodikus zenét szereti valaki meg a hörgős metált. Valaki a gitárt szereti. Valaki az EDM-et. Mindegyik a másiknak egy zavaros utálat, de mégis mindet kedveli valaki.

2021. dec. 24. 18:57
 10/10 anonim ***** válasza:
0%

"Aki lepontozta az #5-öst attól várom az érveket, hogy ki kivetnivalót látott rajta."

Én nem pontoztam le, de a kivetnivaló az teljesen jól megvan. Tökéletesen értelmetlen hozzászólás egy olyan kérdésnél, ahol a kérdező kijelentette, hogy megvan neki a látásmódja.

Egyébként, ha nem látnád, az ötössel bezárólag mindenkit lepontoztak a földig. :D

2021. dec. 24. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!